Invazie de furnici nebune galbene. Nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid

Invazie de furnici nebune galbene. Nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid

E invazie de furnici nebune galbene în 7 sate din statul Tamil Nadu, sudul Indiei.

Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic.

Insectele atacă animalele și afectează recoltele, transmite BBC.

Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Aceste furnici - Anoplolepis gracilipes - se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod neregulat, necoordonat, deplasarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.

ADVERTISING

Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot "provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene".

Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că sunt o "specie oportunistă".

"Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate", precizează el, adăugând că se hrănesc și cu alte specii de furnici, albine și viespi.

Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune de deal din jurul pădurii Karanthamalai. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.

ADVERTISING

"De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritații și bășici. Nu putem nici măcar să aducem apă pentru a bea, deoarece roiesc și acolo. Nu știm ce să facem", spune Selvam, un fermier de 55 de ani.

Sătenii au declarat pentru BBC că au mai văzut asemenea furnici în pădure în ultimii ani, dar este pentru prima dată când au apărut în număr atât de mare în sate, dându-le viața peste cap.

Crescătorii de vite care locuiau în apropierea pădurii spun că și-au părăsit așezările din cauza invaziei.

ADVERTISING

Animalele lor și chiar șerpii și iepurii au murit, după ce au fost atacate de furnici.

Dr. Baidya a declarat că este posibil ca acidul formic pulverizat de furnici să fi afectat ochii animalelor. La oameni, acidul poate provoca reacții alergice, dar nu pune în pericol viața.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇