Într-un ghețar din Tibet s-au găsit virusuri vechi de circa 15.000 de ani

Într-un ghețar din Tibet s-au găsit virusuri vechi de circa 15.000 de ani

Oameni de știință au descoperit virusuri necunoscute până acum, cu o vechime de circa 15.000 de ani, în ghețarii din zona Tibetului.

Mai mulți cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio au urcat, în 2015, în Tibet, la peste 6.700 de metri peste nivel mării. Acolo, au forat în ghețarul Guliya la peste 300 de metri și au extras două probe.

Au urmat analize amănunțite, iar descoperirile uimitoare nu s-au lăsat așteptate. Potrivit unui studiu publicat în revista Microbiome, dintre cele 33 de virusuri descoperite în gheață, 28 nu seamănă deloc cu cele pe care le cunoaștem deja.

ADVERTISING

Potrivit studiului, gheața încorporează și conținutul atmosferei. Așa că e ca o ”arhivă înghețată”, a precizat Lonnie Thompson, profesor la Universitatea de stat din Ohio și unul dintre autorii studiului din Microbiome, potrivit CNN.

Acesta crede că, în contextul pandemiei de Covid 19, oamenii au început să înțeleagă mai bine cât e de important să descoperi la timp virusurile cu potențial periculos pentru omenire.

Profesorul Matthew Sullivan, un alt autor al studiului, susține că tehnicile de studiere a virusurilor din gheața care se dezvoltă în această perioadă ne-ar putea fi de folos, în viitor, și pentru a face cercetări pe Marte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit primelor cercetări, cel mai probabil virusurile descoperite în gheața tibetană provind din sol și plante, nu de la oameni și animale.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇