În 2015 se anunța găsirea unei planete acoperită de oceane. Care e realitatea, la 9 ani distanță

În 2015 se anunța găsirea unei planete acoperită de oceane. Care e realitatea, la 9 ani distanță

În 2015, oamenii de știință anunțau descoperirea unei lumi ce ar putea conține viață. Era vorba despre planeta K2-18b, aflată la circa 124 de ani lumină față de Terra.

Observațiile de atunci indicau prezența vaporilor de apă în atmosfera planetei cu o masă de opt ori mai mare decât Terra, care orbitează, de asemenea, în zona locuibilă a stelei sale.

Toate aceste date au făcut din planeta amintită o țintă prioritară în căutarea vieții extraterestre. Însă datele noi, oferite de telescopul spațial James Webb (JWST), arată cu totul altceva. Mai degrabă decât o planetă acoperită de oceane de apă lichidă, K2-18b pare să fie una acoperită cu oceane de magmă, scrie Phys.org.

ADVERTISING

În mod paradoxal, cele două lumi complet diferite lasă o amprentă similară. Acest lucru face ca detectarea planetelor locuibile să fie mai complicată decât se credea, a transmis o echipă de astronomi de la Universitatea Cambridge, cea care a publicat recent un studiu pe această temă în revista The Astrophysical Journal Letters.

Asta înseamnă că multe dintre observațiile de până acum, referitoare la o sumedenie de planete, vor trebui refăcute.

În cazul planetei amintite, cercetări recente arată că e mult mai fierbinte decât se credea. Atât de fierbinte încât oceanele ar fi ”fiert” de multă vreme, după cum scrie și New Scientist.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇