Poate cea mai bună dovadă a influenței omului asupra mediului înconjurător o reprezintă găinile, spun oamenii de știință.
Oricât ar părea de bizar, găinile reprezintă factorul cel mai elocvent al existenței Antropocenului sau a ipoteticei perioade geologice în care influența speciei umane asupra ecosistemelor Terrei devine evidentă, spun oamenii de știință de la universitățile din Leicester și Nottingham, conform Yahoo News.
Dacă, peste mulți ani, cineva ar analiza urmele lăsate de noi, ar descoperi un fapt surprinzător, respectiv că oasele de păsări domestice, în special cele de găini, devin brusc predominante în registrul fosilifer începând mai ales cu secolul al XX-lea.
Este adevărat că găinile au fost domesticite acum circa 8.000 de ani, în sudul Asiei. De atunci, ele au devenit însă o sursă importantă și facilă de hrană (atât pentru ouă, cât mai ales pentru carne) peste tot în jurul lumii. Însă apogeul consumului lor, dar și al apariției celor mai importante rase de carne se regăsește în anii de după cel de Al Doilea Război Mondial.
În prezent există peste 33 de miliarde de păsări domestice pe întreg mapamondul. Asta înseamnă de peste trei ori numărul tuturor păsărilor sălbatice existente pe Terra. 25 de milioane de păsări sunt sacrificate zilnic și asta pentru că, deși unele culturi resping carnea de porc, de vită, de oaie sau chiar de pește, cea de pui este consumată universal.
Cei care, eventual, ar studia urmele lăsate de noi (și de consumul nostru, implicit) ar fi șocați nu doar de numărul uriaș de oase de păsări domestice care ar putea fi găsite, ci mai ales de faptul că structura scheletului acestora, chimia oaselor, elementele genetice, toate sunt diferite față de ceea ce se consuma, spre exemplu, acum două secole.
Și totul s-a petrecut în decurs de doar câteva decenii, asta în condițiile în care evoluția naturală ar avea nevoie de milioane de ani pentru a duce la apariția unei specii noi.
Astfel, concluzionează autorii studiului, tocmai aceste transformări bruște, dublate de numărul uriaș de oase de păsări care apare peste tot în lume începând cu jumătatea secolului al XX-lea, reprezintă poate cea mai bună dovadă a influenței majore a omului asupra biodiversității.