Mangustele au evoluat într-o societate dreaptă, cu egalitate de șanse, pentru că femelele nu știu care sunt puii lor

Mangustele au evoluat într-o societate dreaptă, cu egalitate de șanse, pentru că femelele nu știu care sunt puii lor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mangustele au ajuns să formeze o societate foarte interesantă, idilică pe alocuri, din simplul fapt că nu-și recunosc propriii pui.

Așa stând lucrurile, toți puii sunt îngrijiți cu aceeași atenție, având același start în viață, relatează IFL Science.

În grupurile în care trăiesc, în medie cinci femele nasc în aceeași noapte, o sincronicitate care nu le permite acestora să-ți recunoască puii. Și masculilor le e mai simplu așa să păzească puii, în timp ce mamele merg să se hrănească.

Iar urmarea e că mamele hrănesc toți puii, fără deosebire, neștiind care sunt ai lor. Această ignoranță sau necunoaștere face ca niciun pui să nu fie favorizat, iar resursele să fie alocate în mod egal, a explicat dr. Harry Marshall, de la University of Roehampton, în Londra.

ADVERTISING

Citește și Cel mai mare rechin din istorie era canibal din fașă

Acesta și un coleg de la University of Exeter, profesorul Michael Cant, au condus un experiment în cadrul căruia o parte dintre femelele gestante dintr-un grup de manguste au primit un supliment de 50 de grame de ou gătit, iar altele nu.

Puii născuți de primele au venit pe lume mai bine echipați, cu o greutate mai mare, avantaj care ar fi putut să se păstreze întreaga viață. Numai că mamele i-au hrănit mai bine pe cei dezavantajați, așa că în scurt timp toți puii erau la aceeași greutate, un comportament care i-a uimit și pe oamenii de știință.

ADVERTISING

Vezi și Ruleta rusească cu puii de scorpion: După o gestație lungă, se nasc, sunt cărați câteva săptămâni pe spatele mamei, dar pot sfârși în stomacul acesteia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇