Intrigantă și deopotrivă de fascinantă e lumea scorpionilor. Mai ales să fii mamă nu e simplu deloc.
Întâi e dansul împerecherii, cel în care femela și masculul se prind de clești și se învârt, timp în care femela testează rezistența masculului. După împerechere, femela se poate decide să mănânce masculul, dar asta nu se întâmplă foarte des, arată Science Alert.
Există însă și specii unde nici nu e nevoie de așa un dans inutil. Dacă situația nu le este favorabilă, scorpionii se pot înmulți prin partenogeneză, o formă de reproducere în care ovulul devine embrion fără a fi nevoie de lichid seminal.
În funcție de specie, femelele scorpion pot trece printr-o perioadă de gestație de până la 18 luni înainte ca cei mici să fie născuți. Scorpionii au nevoie de perioade îndelungate de gestație pentru că, spre deosebire de majoritatea arahnidelor, scorpionii nasc pui vii și nu depun ouă.
Te-ar putea interesa și Cel mai mare rechin din istorie era canibal din fașă
După ce puii sunt născuți, exoscheletele lor sunt încă foarte moi, așa că pot ajunge ușor o masă delicioasă pentru prădători.
Pentru a evita această soartă, puii se cațără pe cleștii și membrele mamei, pentru a ajunge pe spatele său. Acolo vor rămâne timp de câteva săptămâni, până când exoscheletele lor se întăresc și ei pot coborî pe sol în siguranță.
Numai că atâta vreme cât sunt pe spatele mamei lor, în lipsa hranei, aceasta poate recurge la ei, ca la o masă de urgență. Unul sau doi pui pot sfârși în stomacul mamei, au descoperit oamenii de știință.
Vezi și Cel mai mic mascul-reptilă e cât un vârf de deget. Ceva, însă, îl face deosebit