Oamenii de știință au găsit o specie de ferigă care are capacitatea unică de a-și reînvia frunzele moarte și a le transforma în rădăcini, pentru a furniza nutrienți pentru restul plantei.
Atunci când frunzele de Cyathea rojasiana sunt vii, acestea se îndoaie în jos pentru a atinge pământul. Pe măsură ce frunzele mor, se transformă și devin rădăcini vii. Aceste noi rădăcini cresc adânc în sol și extrag azotul, un nutrient vital, pentru a susține planta.
Profesorul James Dalling, cel care a făcut descoperirea, a declarat că e ceva unic în rândul ferigilor și plantelor în general, relatează IFL Science.
Această adaptare, cred oamenii de știință, poate veni din vremuri străvechi, din perioada jurasică.
Rădăcinile care cresc din frunzele moarte au evoluat pentru a extrage mai mulți nutrienți din solurile vulcanice sărace din Panama, care au apărut în urma activității vulcanice de acum milioane de ani.
Cyathea rojasiana are o înălțime relativ mică, de aproximativ 2 metri, așa că, atunci când frunzele îmbătrânesc și cad, ele ating întotdeauna solul.
Concluziile acestui studiu, publicate în revista Ecology, aruncă o nouă lumină asupra diverselor și remarcabilelor adaptări ale plantelor.