Feriga „zombi”: Una dintre cele mai ciudate strategii de supraviețuire (Video)

Feriga „zombi”: Una dintre cele mai ciudate strategii de supraviețuire (Video)

Oamenii de știință au găsit o specie de ferigă care are capacitatea unică de a-și reînvia frunzele moarte și a le transforma în rădăcini, pentru a furniza nutrienți pentru restul plantei.

Atunci când frunzele de Cyathea rojasiana sunt vii, acestea se îndoaie în jos pentru a atinge pământul. Pe măsură ce frunzele mor, se transformă și devin rădăcini vii. Aceste noi rădăcini cresc adânc în sol și extrag azotul, un nutrient vital, pentru a susține planta.

Profesorul James Dalling, cel care a făcut descoperirea, a declarat că e ceva unic în rândul ferigilor și plantelor în general, relatează IFL Science.

"Zombie" tree that revives its dead leaves: Cyathea rojasiana

Această adaptare, cred oamenii de știință, poate veni din vremuri străvechi, din perioada jurasică.

ADVERTISING

Rădăcinile care cresc din frunzele moarte au evoluat pentru a extrage mai mulți nutrienți din solurile vulcanice sărace din Panama, care au apărut în urma activității vulcanice de acum milioane de ani.

Cyathea rojasiana are o înălțime relativ mică, de aproximativ 2 metri, așa că, atunci când frunzele îmbătrânesc și cad, ele ating întotdeauna solul.

Concluziile acestui studiu, publicate în revista Ecology, aruncă o nouă lumină asupra diverselor și remarcabilelor adaptări ale plantelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇