În ciuda aspectului prosper pe care îl are, orașul Dubai – considerat de mulți un centru mondial al luxului – se confruntă cu o problemă cumplită, care de altfel afectează și alte zone din Emitarele Arabe Unite. Anume: deșertul riscă să înghită și puținul teren agricol folosit pentru producția de hrană. Dar arabii folosesc deja tehnlogia că să încerce să rezolve această problemă.
Ani la rând, Emiratele Arabe Unite au prosperat de pe urma petrolului. Dar țara n-a investit în proiecte de mediu, iar deșertul a pus tot mai mult stăpânire pe suprafețe din ce în ce mai întinse de teren.
Spre exemplu, în anul 2002, țara avea 75.000 de hectare de teren arabil. Până în 2018, însă, mai rămăsese cu numai 42.300 de hectare. Asta înseamnă că țara nu își poate hrăni populația în creștere doar cu ce produce. Și depinde, în permanență, de importuri, potrivit BBC.
Dacă reursele sale de petrol ar fi nesfârșite, acest lucru n-ar fi o mare problemă, din cauză că statul ar avea bani. Dar petrolul e pe sfârșite, așa că Emiratele Arabe se gândesc la viitor și la cum cetățenii bogați și-ar putea păstra averile.
Din 2012, țara a început să investească în ecologizare și în proiecte verzi. Și a făcut-o cu succes. Spre exemplu, și-a creat unul dintre cele mai mari parcuri de panouri solare din lume, care poartă numele premierul țării, adică al șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Dar panourile solare nu împiedică deșertul să înainteze.
Dubai are probleme similare. Deșertul se aproapie de oraș, iar autoritățile caută soluții.
În luna mai 2021, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum a lansat un incubator de afaceri numit Food Tech Valley, cu scopul să tripleze producția de alimente a țării. Dar nici tehnolgia nu le permite arabilor să cultive plante pe nisip.
Așa că prima soluție la care au apelat a fost cea clasică: plantarea de copaci. Încă din 2010 a început o campanie al cărei scop era plantarea unui milion de arbori, care să fixeze carbonul în sol și să îi crească acestuia capacitatea de a reține apa. Toți s-au uscat.
Potrivit lui Christian Henderson, profesor de Studii despre Orientul Mijlociu la Leiden University din Olanda, arabii pur și simplu n-au ales speciile potrivite de arbori. Și până la urmă au abandonat proiectul și au construit blocuri pe unele suprafețe care urmau să fie împădurite.
Acum, salvarea pare să vină tot din zona tehnologiei. Și nu din interiorul Emiratelor Arabe, ci din Europa.
Mai exact, un start-up numit Desert Control din Norvegia a inventat o substanță care conține nanoparticule care ar putea transforma suprafețe sărăcite în sol fertil, destul de repede.
Substanța respectivă se amestecă cu apă și se pulverizează peste solul sărăcit. Pătrunde în adâncime, la circa 50 de centimetri și creează un strat care, ulterior, se va transforma în sol fertil.
Problema, în acest caz, este că norvegienii vor să producă substanța ca la carte, cu teste și perioade în care să îi monitorizeze efectele. Încă nu se poate folosi la scară industrială. Iar ritmul în care deșertul înghite pământurile din jurul Dubaiului e tot mai alert.