Sciții au rămas în istorie ca fiind unii dintre cei mai sângeroși războinici ai antichității. Legendele țesute în jurul lor vorbeau despre cum sciții beau sângele dușmanilor, le foloseau scalpurile pe post de ștergare și craniile pe post de cupe de vin.
Mai mult, din pielea, unghiile și părul învinșilor și-ar fi confecționat tolbe pentru săgeți. Multe dintre aceste informații sunt venite de la Herodot și nu pot fi probate. Însă o descoperire recentă arată că, măcar parțial, Herodot avea dreptate.
O serie de descoperiri arheologice din sudul Ucrainei, din 14 situri asociate cu străvechii sciți (care pot fi văzute în harta de mai sus), par să confirme spusele lui Herodot.
Concret, cercetători din Ucraina, Danemarca, Italia și Marea Britanie au identificat nu mai puțin de 45 de mostre de piele din 18 morminte scitice și le-au analizat. A reieșit că mare parte dintre acestea proveneau de la animale (cai, capre, oi sau vite), însă două erau de om.
Este dovada, susțin autorii studiului publicat în PlosONE, că Herodot a avut dreptate când spunea că pielea învinșilor (cea provenind de la mâinile lor drepte, spunea el) era folosită pentru realizarea tolbelor.
Specialiștii susțin că tolbele și alte obiecte confecționate din piele nu erau realizate exclusiv dintr-o singură sursă. Acestea conțineau mai degrabă bucăți de piele provenind atât de la animale, cât și de la oameni, fragmentele fiind cusute între ele.
Pielea umană și cea a animalelor carnivore era folosită cu precădere la capătul superior al tolbelor, din motive încă necunoscute.