Cea mai veche structură din lemn descoperită vreodată are aproape jumătate de milion de ani

Cea mai veche structură din lemn descoperită vreodată are aproape jumătate de milion de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Arheologii au descoperit cea mai veche structură din lemn, veche de aproape jumătate de milion de an.

Aceasta a fost găsită pe malul unui râu din Zambia și este alcătuită din doi bușteni care se îmbină într-o crestătură taiată în unghi drept. Oamenii de știință au descoperit că buștenii au fost tăiați cu unelte de piatră, relatează CNN.

Geoff Duller, profesor de geografie și științe ale Pământului la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie, parte din echipa care a descoperit structura în 2019, a declarat că aceasta a fost dezgropată în amonte de Cascada Kalambo, lângă granița Zambiei cu Tanzania.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, cel mai probabil a făcut parte dintr-o platformă de lemn folosită pentru a usca și a păstra alimentele sau lemnele de foc, ori poate ca bază a unei locuințe.

Structura a fost descoperită alături de o unealtă de săpat, precum și alte obiecte din lemn. „Este extraordinar că lemnul a rămas intact timp de o jumătate de milion de ani. Și ne oferă această perspectivă reală, o fereastră către acea perioadă de timp”, a spus Duller, coautor al studiului publicat miercuri de revista Nature.

ADVERTISING

„Mi-a schimbat complet viziunea despre ceea ce oamenii erau capabili atunci”, a adăugat el.

Artefactele din lemn sunt rareori descoperite, deoarece materialul organic putrezește și se dezintegrează cu ușurință.

Dar nu doar din acest punct de vedere descoperirea este foarte importantă. Practic, aceasta contestă opinia predominantă conform căreia oamenii din epoca de piatră duceau un stil de viață nomad.

Cascada Kalambo ar fi reprezentat o sursă sigură de apă, iar în pădurea din jur s-ar fi găsit suficientă hrană, permițând probabil o existență mai stabilă.

ADVERTISING

Revenind la structura din lemn, aceasta nu are un corespondent în evidența arheologică. Cel mai vechi artefact cunoscut din lemn este un fragment de scândură, vechi de 780.000 de ani. Acesta a fost descoperit în situl Gesher Benot Ya'aqov din Israel, în timp ce cele mai vechi unelte din lemn folosite la căutarea hranei și la vânătoare – descoperite în Europa – datează de aproximativ 400.000 de ani.

Se crede că oamenii de Neanderthal au făcut structuri din oase sau stalactite în urmă cu aproximativ 175.000 de ani.

Modul de asamblare a structurii descoperite în 2019 sugerează că oamenii care au realizat-o erau sofisticați din punct de vedere cognitiv și erau capabili să facă și să execute un plan complex - ceva care probabil a necesitat utilizarea limbajului.

N-a fost deloc simplă nici datarea structurii și a celorlalte obiecte din lemn găsite. Piesele de lemn sunt prea vechi pentru a putea fi datate cu radiocarbon. În schimb, oamenii de știință au folosit o tehnică numită datare prin luminescență, care a implicat măsurarea radioactivității naturale a mineralelor din sedimentul fin care a acoperit lemnul, pentru a afla când a fost expus ultima dată la lumina soarelui. Această metodă de datare a stabilit că structura are o vechime de 476.000 de ani.

Cercetătorii nu sunt siguri ce specie de oameni antici a îmbinat structura și a făcut uneltele din lemn (un pic mai ”noi”, de 324.000 de ani), dar este foarte puțin probabil să fi fost a noastră. Cele mai vechi fosile de Homo sapiens cunoscute datează de acum aproximativ 300.000 de ani și au fost găsite pe teritoriul Israelului de astăzi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇