Spectacol unic pe cer: Două ploi de meteori, în aceeași zi din iulie 2024

Spectacol unic pe cer: Două ploi de meteori, în aceeași zi din iulie 2024

Un eveniment astronomic demn de a fi admirat va avea loc în iulie 2024: două ploi ”de stele” în aceeași seară. Este vorba despre fenomenele Delta Aquaride și Alpha Capricornide, care vor face ca bolta cerului să fie luminată pe timpul nopții.

Aceste ploi de meteoriți vor fi vizibile cel mai mult din emisfera sudică, însă și cei aflați la latitudini sudice, în emisfera nordică, pot fi martori ai evenimentului. Atunci când aceste ploi de meteori vor atinge apogeul, pe 30 iulie 2024, există șansa de a vedea până la 25 de meteori pe oră în timpul ploii Delta Aquaride.

ADVERTISING

Această ploaie este mai strălucitoare și mai spectaculoasă, experții atribuind meteorii săi cometei 96P Machholz. În plus, la trecerea meteorilor, în 5 – 10% din cazuri se poate zări, timp de o secundă sau două, o dâră luminoasă de gaz, scrie Earth Sky.

Ulterior, în aceeași noapte, vor putea fi văzuți și meteorii prilejuiți de Alpha Capricornid, deși mai puțini și mai greu vizibili comparativ cu primii.

Experții recomandă celor care vor să vadă spectacolul să aleagă locuri cu poluare luminoasă minimă și să permită ochilor să se adapteze la întuneric timp de aproximativ 20-30 de minute, fără a folosi telefonul mobil.

ADVERTISING

Dacă te afli în locul potrivit, nu vei avea nevoie de telescoape sau binocluri pentru a te bucura de experiență.

Tips for Watching Meteor Showers

Iar în luna august ne mai așteaptă un spectacol, unul cu care ne-am obișnuit: Perseidele, care vor avea apogeul pe 11 – 12 august, când ar putea fi zăriți și 100 de meteori pe oră. Fenomenul va începe pe 14 iulie și va dura până la 1 septembrie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇