Două dintre cele mai masive stele descoperite vreodată, situate nu departe de noi, vor fuziona și vor deveni găuri negre

Două dintre cele mai masive stele descoperite vreodată, situate nu departe de noi, vor fuziona și vor deveni găuri negre
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două stele masive aflate într-o galaxie vecină sunt pe cale să se ciocnească și să devină găuri negre, au descoperit cercetătorii de la University College London și Universitatea din Potsdam, Germania.

Este vorba despre o pereche binară (două stele care orbitează în jurul unui centru de gravitație comun) situată într-o galaxie pitică vecină numită Micul Nor al lui Magellan, scrie Phys.org, care citează un raport publicat de Astronomy & Astrophysics.

Cele două stele, au observat oamenii de știință, sunt în contact parțial și fac schimb de material, o stea „hrănindu-se” în prezent cu cealaltă.

ADVERTISING

Stelele orbitează una în jurul celeilalte la fiecare trei zile și sunt cele mai masive stele care se ating (cunoscute sub numele de binare de contact) observate până acum, au mai anunțat oamenii de știință.

Calculele astronomilor arată că steaua care se hrănește în prezent o va devora pe cealaltă. Găurile negre care se vor forma în doar câteva milioane de ani vor orbita una în jurul celeilalte, timp de 18 miliarde de ani, înainte de a se ciocni cu o forță atât de mare încât vor genera unde gravitaționale (rupturi în structura spațiu-timp, care, teoretic, ar putea fi detectate cu ajutorul instrumentelor de pe Pământ).

ADVERTISING

„Această stea binară este cea mai masivă binară de contact observată până în prezent. Steaua mai mică, mai strălucitoare și mai fierbinte, cu o masă de 32 de ori mai mare decât cea a Soarelui, pierde în prezent masă în favoarea companionului său mai mare, care are o masă de 55 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru”, a declarat unul dintre autorii studiului, Daniel Pauli, doctorand la Universitatea din Potsdam.

Găurile negre pe care astronomii le văd fuzionând s-au format cu miliarde de ani în urmă, atunci când Universul avea niveluri mai scăzute de fier și alte elemente mai grele.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇