Două cincimi din plantele lumii sunt în pericol de dispariție

Două cincimi din plantele lumii sunt în pericol de dispariție

Două cincimi din plantele de pe planetă sunt pe cale de dispariție, avertizează oamenii de știință.

Specialiștii susțin că se află într-o cursă contracronometru ca să descopere cât mai multe specii și să le înregistreze înainte ca acestea să dispară.

Dezvăluirea este făcută într-un raport realizat de Kew Royal Botanic Gardens, o grădină botanică din sud-vestul Londrei care găzduiește ”cele mai mari și mai diverse colecții botanice și micologice din lume”.

Plantele au un potențial enorm în ce privește medicina, combustibilii și alimentele. Însă, omenirea pierde aceste oportunități de a folosi plante și ciuperci pentru a încerca să rezolve probleme globale precum securitatea alimentară sau schimbările climatice.

ADVERTISING

Cea mai slabă producţie de miere din ultimii 50 de ani. E pusă în pericol și existenţa albinelor

Lucrarea se bazează pe cercetarea extinsă a 200 de cercetători din 42 de țări, scrie BBC.

Trăim într-o epocă a dispariției. Este o imagine îngrijorătoare, e riscant și trebuie să acționăm urgent. Pierdem cursa cronometru! Multe specii dispar înainte să le descoperim și să apucăm să le botezăm. Multe plante pot ajuta la rezolvarea celor mai apăsătoare probleme din medicină.

Prof. Alexandre Antonelli, director științific la Kew
ADVERTISING

Cercetarea arată că doar o mică parte din plante este folosită ca alimente și biocombustibili.

Hartă interactivă: Caută-ți orașul și vezi cum arăta Pământul acum sute de milioane de ani!

Deși peste 7.000 de plante comestibile au potențial pentru viitoare culturi, prea puține sunt folosite pentru a hrăni o populație mondială în creștere.

Totodată, există aproximativ 2.500 de plante care ar putea furniza energie pentru milioane de oameni din întreaga lume. Totuși, doar șase culturi - porumb, trestie de zahăr, soia, ulei de palmier, rapiță și grâu - generează marea majoritate a biocombustibililor.

ADVERTISING

În prezent, folosim o proporție atât de mică de plante și ciuperci din lume, fie pentru hrană, medicamente sau combustibil, ignorând potențialul altor specii sălbatice.

Dr Colin Clubbe, de la Kew Royal Botanic Gardens

Riscul de dispariție, mai mare decât se credea înainte

Oamenii de știință estimează că riscul de dispariție poate fi mult mai mare decât se credea anterior. Aproximativ 140.000 sau 39,4% din plantele vasculare sunt amenințate cu dispariția, comparativ cu 21% în 2016.

Așadar, cercetătorii cer o evaluare rapidă a riscurilor, utilizând tehnologii noi, precum inteligența artificială. De asemenea, ei solicită finanțare mai mare pentru conservarea plantelor.

Lucrarea arată că 723 de plante utilizate în prezent în domeniul medical sunt pe cale de dispariție, acestea fiind recoltate excesiv în anumite zone.

Ca idee, în 2019, au fost înregistrate 1.942 de specii de plante și 1.886 de ciuperci noi.

Citește și Deși li s-a spus să nu planteze semințele primite din China, oamenii au făcut-o. Iată ce a crescut din ele

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇