Cum este implantat în creier și cum funcționează cipul Neuralink al lui Elon Musk

Cum este implantat în creier și cum funcționează cipul Neuralink al lui Elon Musk
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un cip implantat în creier: aceasta este avanpremiera viitorului pe care Elon Musk o oferă lumii.

După ce a primit aprobarea pentru a începe experimentele pe oameni, compania Neuralink a miliardarului a implantat acum primul său dispozitiv, numit „Telepathy”, în creierul unui om.

Acesta promite să conecteze oamenii cu mașinile, un scenariu extras direct din poveștile science-fiction. Dar cum funcționează mai exact?

Experimentul

Un implant format din mici discuri și o serie de fire. Dispozitivul, care traduce semnalele cerebrale în acțiuni pe un computer, „vă permite să vă controlați telefonul inteligent sau computerul și, prin intermediul acestora, aproape orice alt dispozitiv doar cu gândurile voastre“, - așa îl descrie Musk în anunțul făcut pe X, rețeaua de socializare pe care o deține.

ADVERTISING

Nu se cunoaște identitatea primei persoane care va fi supusă experimentului, dar ar putea fi vorba despre cineva care a rămas imobilizat din cauza unei leziuni la măduva spinării, scrie Corriere dela Serra.

„Primii utilizatori vor fi cei care și-au pierdut abilitatea de a-și folosi membrele”, a transmis miliardarul.

În septembrie a fost deschisă căutarea de voluntari: „Persoanele cu tetraplegie din cauza unei leziuni ale măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (ALS) pot aplica”, se arată în postarea publicată atunci de Neuralink.

ADVERTISING

Cum funcționează

Implantul Neuralink este alcătuit din cinci elemente: o capsulă exterioară (cea care conține implantul și este instalată în creier), care este „biocompatibilă"; o baterie care poate fi încărcată din exterior; cipurile și componentele electronice care traduc semnalele creierului și le transmit dispozitivelor și, în sfârșit, cei 1.024 de electrozi distribuiți pe 64 de fire ultra-subțiri care sunt conectate la creier.

În plus, implantarea firelor de dimensiuni microscopice poate fi făcută doar de un robot: e vorba despre optică ultrasensibilă și de un ac „mai subțire decât un fir de păr“ pentru a „țese" circuitele în creier.
Implantul este apoi conectat la o interfață om-mașină. care permite pacientului-utilizator să efectueze acțiuni pe un ecran prin... gânduri.

ADVERTISING

Testele pe oameni efectuate de Neuralink ar trebui să dureze în jur de șase ani.

Controverse

Inițial, Neuralink și-a prezentat tehnologia ca pe un mijloc prin care persoanele cu dizabilități pot controla dispozitivele electronice cu ajutorul minții.

Dar apoi, în cadrul demonstrației din 2020, Musk a prezentat cu încredere conceptul de „telepatie conceptuală", care ar permite ca două persoane să comunice prin intermediul gândurilor cu ajutorul tehnologiei. De asemenea, el a susținut că, în viitor, va fi posibil să se salveze și să se revizuiască amintiri și chiar să se descarce într-un corp nou sau robotizat, amintește Daily Mail.

Într-o conversație pe X (fostul Twitter) cu cercetătorul Austin Howard, Musk a menționat cu încredere un dispozitiv care poate reda muzică direct în creier. Mai mult, implantul are potențialul de a ajuta persoanele care se luptă cu dependența prin modificarea regiunii creierului asociate cu astfel de afecțiuni.

Dar testele pe animale au fost vizate de critici semnificative. În februarie 2022, Neuralink a confirmat că mai multe maimuțe au murit în timpul testelor, cu toate că Musk a prezentat cu succes mai multe animale – porci și maimuțe – care aveau implantate cipuri în creier.

Ba mai mult, compani s-a confruntat cu un proces pentru presupuse abuzuri asupra animalelor din cauza infecțiilor cauzate de electrozii implantați în creierul acestora și a utilizării unei substanțe neaprobate numită BioGlue, care ar fi distrus părți din creierul maimuțelor.

Însă tehnologia a avansat remarcabil între timp și a reușit să inverseze cu succes simptomele unui pacient cu boala Parkinson, iar un pacient cu paralizie a devenit prima persoană cu un implant permanent în creier care i-ar putea permite să comunice telepatic.

Musk consideră că tehnologia a ajuns la un punct în care implantarea unui cip nu mai prezintă niciun pericol. Ba chiar a susținut că ar fi dispus să facă acest lucru cu unul dintre copiii lui.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇