Reanimat după 46.000 de ani! Cercetătorii au trezit la viață creaturi din epoca mamuților

Reanimat după 46.000 de ani! Cercetătorii au trezit la viață creaturi din epoca mamuților

Deși au trăit în Pleistocen, era glaciară care s-a încheiat cu aproape 12.000 de ani în urmă, câțiva viermi mici găsiți la o adâncime de 40 de metri în permafrostul din Siberia au fost dezghețați și treziți la viață.

Viermii provin din specia dispărută cu mult timp în urmă Panagarolaimus kolymaensis și nu erau morți, ci într-o stare latentă, denumită criptobioză, în care semnele vitale sunt nedetectabile, relatează Sky News.

Până acum existau dovezi că nematodele (viermii cilindrici) sunt capabile să rămână în această stare până la 40 de ani, însă aceste creaturi au reușit să supraviețuiască după ce au fost contemporane cu mamuții.

ADVERTISING

Cercetătorii au ținut viermii în viață dându-le apă și hrană. Aceștia au supraviețuit mai mult de o lună, dar au lăsat în urmă peste 100 de generații de noi viermi.

"Acest mic vierme ar putea intra acum în Cartea Recordurilor pentru că a rămas într-o stare suspendată mai mult decât ar fi crezut oricine că era posibil. Faptul că a putut fi reanimat după 46.000 de ani m-a uluit. E mai degrabă ca în povestea 'Frumoasa din pădurea adormită', dar pe o perioadă mai lungă", a spus Teymuras Kurzchalia, profesor emerit de biologie celulară și genetică la Institutul Max Planck din Germania și autorul studiului publicat în jurnalul științific PLOS Genetics.

Se cunosc puține specii capabile să reziste într-o stare în care își suspendă funcțiile vitale în condiții de mediu extreme. Tardigradele, nematodele și organisme microscopice acvatice, numite rotifere, sunt doar câteva dintre vietățile care pot intra în criptobioză.

ADVERTISING

Când savanții au comparat genomul viermilor Panagarolaimus kolymaensis cu cel al unui vierme înrudit din zilele noastre, ei au descoperit numeroase gene asemănătoare cu cele ale viermilor de pământ. Multe dintre aceste gene au legătură cu mecanismele implicate în supraviețuirea în condiții de mediu dure.

Rezultatele "arată că adaptându-se pentru a supraviețui la starea de criptobioză pentru perioade scurte de timp în medii precum permafrostul, unele specii de nematode au căpătat potențialul ca viermii să rămână în această stare pe perioadele unor ere geologice", se menționează în studiu.

ADVERTISING

Cercetătorii vor să afle acum ce rol au jucat genele supraviețuirii în instalarea criptobiozei și cât de mult pot nematodele să rămână în această stare misterioasă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇