O echipă de cercetători germani a găsit în Antarctica chihlimbar – „cea mai sudică” descoperire de acest fel.
Până recent, pe harta mondială a descoperirilor de chihlimbar exista un gol: continentul Antarctica. Nu mai e cazul acum, scrie EurekAlert.
Mostra a fost găsită de oamenii de știință de la Institutul Alfred Wegener și TU Bergakademie Freiberg (ambele din Germania) într-o expediție cu spărgătorul de gheață de cercetare Polarstern, la o adâncime de aproape 1.000 de metri.
„Fragmentele de chihlimbar analizate permit o înțelegere directă a condițiilor de mediu care prevalau în Antarctica de Vest în urmă cu 90 de milioane de ani”, spune unul dintre oamenii de știință care au făcut descoperirea.
„A fost foarte interesant să realizăm că, la un moment dat în istoria lor, toate cele șapte continente au avut condiții climatice care au permis copacilor producători de rășină să supraviețuiască.
Scopul nostru acum este să aflăm mai multe despre ecosistemul pădurii – dacă a ars, dacă putem găsi urme de viață incluse în chihlimbar. Această descoperire permite o călătorie în trecut într-un alt mod mai direct”, a mai spus acesta.
„Descoperirea noastră este o altă piesă a puzzle-ului și ne va ajuta să dobândim o mai bună înțelegere a mediului mlăștinos, bogat în conifere și cu păduri tropicale temperate, identificat în apropierea Polului Sud în timpul Cretacicului mijlociu”, mai spun cei implicați în studiu.