”Cea mai mortală” vietate din lume cu siguranță nu e cea la care te aștepți

”Cea mai mortală” vietate din lume cu siguranță nu e cea la care te aștepți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ai putea crede că cel mai periculos animal, cel care face cele mai multe victime umane, poate fi un urs sau poate rechinul marele alb. În orice caz, o fiară care te înfioară doar gândindu-te la ea. Și, totuși, realitatea e că nu acestea sunt ”cele mai mortale” animale.

În topul unei astfel de liste stă ceva ce, la prima vedere, nici nu e prea amenințător.

Dar întâi să explicăm de ce nu rechinii, personaje principale în multe filme horror, conduc un astfel de clasament. Realitatea e că rechinii ucid, în medie, aproximativ 10 persoane pe an la nivel global (deși în 2023 s-a înregistrat o ușoară creștere).

ADVERTISING

Pentru comparație, nucile de cocos căzute din copaci omoară aproximativ 150 de oameni în fiecare an, scrie IFL Science.

Atunci de ce nu sunt urșii în topul listei? Sau măcar pe podium? În America de Nord trăiesc aproximativ 750.000 de urși negri, însă aceștia ucid, în medie, un om pe an. În mod surprinzător, vacile depășesc urșii și rechinii în ceea ce privește numărul de victime – undeva între 20 și 22 anual doar în SUA.

Atunci ne-am putea gândi la animalele veninoase sau otrăvitoare. Totuși, temuții păianjeni rareori ucid oameni, mai ales că pentru foarte mulți avem antivenin.

ADVERTISING

În cazul șerpilor veninoși, e adevărat că avem de-a face cu circa 140.000 de decese anual.

Chiar și așa, acest număr pălește în fața celui mai mare ucigaș al lumii. În fiecare an, între 700.000 și 2,5 milioane de oameni își pierd viața din cauza unei creaturi mici, aparent inofensive: țânțarul.

Țânțarii sunt adevărați vectori pentru boli, din care cea mai periculoasă e malaria, care ucide aproximativ 600.000 de oameni anual și îmbolnăvește alte 200 de milioane.

Dar tot ei transmit și febra dengue sau virusul West Nile, care, deși este rareori fatal, poate cauza boli neurologice mortale în aproximativ 1% dintre cazuri. În prezent, nu există un tratament specific pentru această infecție.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇