Cel mai mare safir natural albastru din lume va fi scos la licitație (Video)

Cel mai mare safir natural albastru din lume va fi scos la licitație (Video)

Cel mai mare safir albastru corindon natural din lume, de 310 kilograme, care a fost găsit într-o mină de pietre preţioase în urmă cu aproximativ trei luni, va fi scos la licitaţie pe piaţa internaţională, au informat luni autorităţile din Sri Lanka.

Supranumită „Regina Asiei”, nestemata va fi scoasă la vânzare anul viitor, relatează EFE.

"Această nestemată cântărind peste 310 kilograme este o descoperire rară. Preconizăm să o scoatem la licitaţie la Dubai, pe 20 ianuarie", a declarat preşedintele Autorităţii Pietrelor Preţioase din Sri Lanka, Tilak Weerasinghe.

Nestemata a fost găsită în Ratnapura, o regiune bogată în pietre preţioase. Ratnapura este cunoscută şi sub numele de "capitala pietrelor preţioase" din această ţară din Asia de Sud, lider mondial în exportul de safire şi de pietre preţioase.

ADVERTISING

Sri Lanka a câştigat în 2020 aproximativ o jumătate de miliard de dolari din exportul de safire, diamante şi alte nestemate, au raportat reprezentanţii industriei locale de pietre preţioase.

Corindonul albastru, în stare naturală, ar putea atinge un preţ foarte mare pe piaţă. "Chiar dacă s-ar putea găsi doar un kilogram de safir transparent în interiorul său, credem că ar putea atinge preţul de 100 de milioane de dolari", a spus Tilak Weerasinghe.

Proprietarii doresc să vândă "Regina Asiei" pentru a aduce resurse financiare în arhipelag, într-un moment în care ţara se confruntă cu o importantă criză economică provocată de o epuizare a resursei de devize.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇