Biologii de la Universitatea din Cincinnati au descoperit că păianjenii săritori subnutriți încep să piardă celule sensibile la lumină, care sunt esențiale pentru vederea lor.
Biologii au făcut această descoperire în laborator, observând că, pe măsură ce dieta arahnidelor din specia Phidippus audax devenea tot mai restrictivă, și vederea lor era tot mai slabă, scrie Live Science.
Concret, în rândul insectelor subalimentate, s-au pierdut fotoreceptori în special în partea din retină care are cea mai mare densitate a acestora. „Este echivalentul funcțional al maculei din ochii noștri”, a explicat profesorul Elke Buschbeck, de la Colegiul de Arte și Științe al universității menționate, conform unui raport publicat de Vision Research.
„Fotoreceptorii sunt costisitori din punct de vedere energetic. Este greu să ții pasul cu nevoile lor energetice”, a mai explicat acesta. „Dacă îi privezi de nutriție, sistemul cedează”, mai spune omul de știință, unul dintre autorii studiului.
Descoperirea ar putea îmbunătăți înțelegerea rolului pe care nutriția îl joacă în problemele comune de vedere legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.
Numai în SUA degenerescența maculară afectează aproximativ 20 de milioane de persoane.