Caracatițele chiar au personalitate! Cum se răzbună pe membrii speciei lor când sunt nervoase

Caracatițele chiar au personalitate! Cum se răzbună pe membrii speciei lor când sunt nervoase

Filmări recente au arătat că unele caracatițe nu au nicio problemă în a pocni peștii, chiar și fără motiv. Iar înregistrări și mai recente mai dezvăluie o latură a caracterului lor. Atunci când se enervează, pot arunca cu ce găsesc în membrii speciei lor.

Iritarea le face să apuce ce au la îndemână – gunoi, alge, scoici – și să arunce către alți membri ai speciei lor, arată un studiu recent, citat de IFL Science. Iar asta ar fi o manifestare a extraordinarei lor inteligențe și a relațiilor sociale dinamice, spun cercetătorii care le-au studiat.

ADVERTISING

Inițial, s-a luat în considerare faptul că un astfel de comportament ar putea fi accidental. Dar poziția corpului (caracatițele își iau avânt pentru ca proiectilul să ajungă unde trebuie), faptul că și-au folosit alte tentacule decât utilizează în mod normal și chiar reacția ”victimei”, care s-a ferit de la primele gesturi, arată că e un comportament mai des întâlnit decât am crede.

Femelele par să folosească mai des proiectilele atunci când interacționează. Au fost observate doar 11 atacuri ale masculilor față de 90 lansate de către femele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel de scene apar în momente de iritare, au observat oamenii de știință. De exemplu, o femelă a fost surprinsă lansând proiectile de 10 ori către un mascul care încerca să se împerecheze cu ea.

În mod interesant, însă, au fost observate și caracatițe care aruncă obiecte în gol, cel mai probabil din frustrare. Un astfel de exemplu este cel al unui mascul care procedează astfel după o încercare ratată de a se împerechea, femela respingându-l cât se poate de clar.

Citește și Imagini în premieră cu o caracatiță rară, complet transparentă, surprinsă în adâncuri (Video)

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇