A fost găsit cel mai mare observator astronomic al egiptenilor antici. Din ce era realizat

A fost găsit cel mai mare observator astronomic al egiptenilor antici. Din ce era realizat

O echipă de arheologi a descoperit ceea ce ar putea fi primul și cel mai mare observator astronomic cunoscut în Egipt.

Este vorba despre o structură din chirpici, care datează din secolul VI î.e.n., din situl arheologic Tell El-Fara, folosită atunci pentru studiul fenomenelor astronomice. Totodată, observatorul astronomic a avut un rol important în stabilirea datelor pentru ceremonii oficiale și festivaluri religioase, cum ar fi încoronările, scrie Science Alert.

Deși construit din chirpici, observatorul este o structură impunătoare, ce acoperă aproximativ 850 de metri pătrați.

ADVERTISING

Arheologii au găsit un coridor central în formă de ”L”, ce seamănă cu intrările de la templele egiptene antice.

Intrarea este orientată spre est, astfel că permite soarelui să lumineze interiorul în timpul anumitor momente din an, fapt ce demonstrează încă o dată scopul clădirii, anume observațiile astronomice.

În acest coridor, arheologii au descoperit și o platformă de piatră gravată cu elemente astronomice, cum ar fi răsăritul și apusul.

În afară de observatorul astronomic, echipele de excavare au mai găsit în sit și artefacte, printre care o statuie din cea de-a 26-a dinastie, care îl înfățișează pe Psamtik al II-lea în timp ce ține în mâini o statuie cu Osiris.

ADVERTISING

Stilul arhitectural al observatorului, precum și artefactele găsite la fața locului, demonstrează cum au folosit egiptenii astronomia pentru a-și alinia practicile religioase cu evenimentele cerești.

Aflat între Nil și lacul Buto, situl Tell El-Fara’in, cunoscut și ca orașul antic Buto, a fost un centru ceremonial dedicat zeiței Wadjet (sau Stăpâna Cerului), protectoarea Egiptului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇