Un videoclip care arată lucrările prin care piramida lui Mykerinos e reacoperită cu granit a stârnit critici la adresa proiectului, un expert condamnând „absurditatea” acestuia.
Într-un videoclip postat vineri pe Facebook, Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a arătat muncitori care pun blocuri de granit la baza piramidei, care se află lângă Sfinx și piramidele mai mari ale lui Kephren și Keops la Giza. El l-a numit „proiectul secolului”, potrivit The Guardian.
Când a fost construită, piramida a fost învelită în granit, dar cu timpul acest strat s-a pierdut. Renovarea are ca scop restabilirea stilului original al structurii prin reconstruirea învelișului de granit.
Lucrările sunt programate să dureze trei ani și vor fi „cadoul Egiptului pentru lume în secolul 21”, a spus Waziri, care conduce misiunea egipteano-japoneză responsabilă de proiect.
Dar postarea sa a adunat zeci de comentarii critice.
„Imposibil! Singurul lucru care mai lipsește e să pună faianță pe piramida lui Mykerinos! Când vom opri absurditatea prin care e gestionată moștenirea egipteană? Toate principiile internaționale privind renovările interzic astfel de intervenții", a scris egiptologul Monica Hanna, solicitând tuturor arheologilor să se „mobilizeze imediat”.
Alți comentatori au reacționat cu sarcasm.
„Pe când proiectul de îndreptare a turnului din Pisa?”, a întrebat o persoană.
„De ce plăci și nu tapet pe piramide?” spuse altul.
Problema conservării patrimoniului în Egipt – care își extrage 10% din produsul intern brut din turism – este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.
Distrugerea recentă a zone întregi din partea istorică a Cairo a dus la mobilizări puternice din partea societății civile.
Dezbaterea s-a concentrat în ultima vreme pe moscheea Abu al-Abbas al-Mursi din secolul al XV-lea din Alexandria, a doua ca mărime din Egipt.
Autoritățile locale au anunțat o anchetă după ce un antreprenor însărcinat cu renovarea a decis să revopsească în alb tavanele ornamentate, sculptate și colorate ale moscheii.