A fost descoperită cea mai veche galaxie moartă: „Pare că a trăit rapid și intens”

A fost descoperită cea mai veche galaxie moartă: „Pare că a trăit rapid și intens”

Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea celei mai vechi galaxii moarte, cu ajutorul telescopului spaţial James Webb.

Este vorba despre o galaxie în cadrul căreia procesul de formare a stelelor a încetat cu aproximativ 13,1 miliarde de ani în urmă, adică la 700 de milioane de ani de la Big Bang, scrie Live Science.

JADES-GS-z7-01-QU nu e prima galaxie de acest fel descoperită, dar, până acum, este cea mai veche.

„Galaxia pare că a trăit rapid şi intens şi apoi a încetat să formeze stele foarte repede”, a declarat astrofizicianul Tobias Looser de la Institutul Kavli de Cosmologie, din cadrul Universităţii Cambridge, autorul principal al studiului.

ADVERTISING

„Odată ce formarea stelelor se încheie, stelele existente mor şi nu sunt înlocuite. Acest lucru se întâmplă într-o manieră ierarhică, în ordinea greutăţii stelare, deoarece cele mai masive stele sunt cele mai fierbinţi şi strălucesc cel mai intens şi, ca urmare, au cele mai scurte vieţi”, a explicat și astrofizicianul Francesco D'Eugenio, de la Institutul Kavli, co-autor al studiului, referindu-se la ce s-a întâmplat în această galaxie nu foarte mare.

„Pe măsură ce cele mai fierbinţi stele mor, culoarea galaxiei se schimbă de la albastru - culoarea stelelor fierbinţi - la galben şi la roşu - culoarea celor mai puţin masive stele”, a mai spus omul de știință, conform Reuters.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Stelele care au masa aproximativ egală cu cea a Soarelui trăiesc aproximativ 10 miliarde de ani. Dacă această galaxie a încetat să formeze stele în momentul în care am observat-o, astăzi nu ar mai avea stele asemănătoare Soarelui.

Cu toate acestea, stele mult mai puţin masive decât Soarele pot trăi trilioane de ani, aşa că vor continua să strălucească mult timp după ce formarea stelelor a încetat”, a precizat astrofizicianul.

Cercetătorii au stabilit că această galaxie a cunoscut o explozie de stele nou formate pe o perioadă de 30 până la 90 de milioane de ani, după care acest proces a încetat brusc.

ADVERTISING

De menționat e faptul că oamenii de știință au putut observa galaxia moartă la un anumit moment în timp. Este posibil, însă, ca ulterior galaxia să îşi fi reluat procesul de formare a stelelor.

„Unele galaxii pot trece printr-o întinerire, dacă pot găsi gaz proaspăt pentru a-l transforma în noi stele”, a mai explicat D'Eugenio.

„Nu ştim care este soarta finală a acestei galaxii. Acest lucru poate depinde de mecanismul care a determinat oprirea formării stelelor”, a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇