Raport SUA: România are un nivel ridicat de piraterie online și o aplicare ineficientă a legii

Raport SUA: România are un nivel ridicat de piraterie online și o aplicare ineficientă a legii

România este îndemnată să îşi îmbunătăţească bunele practici în folosirea de programe software licenţiate pe computerele guvernului şi, de asemenea, să aplice mai bine legea în domeniul pirateriei online, care înregistrează niveluri ridicate, se arată în raportul SUA pe 2023 referitor la proprietatea intelectuală.

Documentul laudă, în schimb, România pentru că îşi face o strategie naţională în domeniul proprietăţii intelectuale şi pentru că participă la cursuri organizate de SUA în materie de aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv la nivel de frontieră.

ADVERTISING

România, alături de alte state, înregistrează niveluri ridicate de piraterie online, iar Statele Unite au constatat o aplicare ineficientă a legii în această privinţă, potrivit raportului.

„Evoluţiile tehnologice au făcut din internet un vehicul extrem de eficient pentru diseminarea conţinutului piratat, care concurează în mod neloial cu comerţul electronic legitim şi cu serviciile de distribuţie legitime pe care titularii drepturilor de autor şi platformele online le folosesc pentru a livra conţinut licenţiat. În timp ce pirateria discurilor optice continuă în multe ţări, inclusiv în China, India, Mexic şi Pakistan, pirateria online este cea mai dificilă problemă de aplicare a drepturilor de autor pe multe pieţe străine.

ADVERTISING

De exemplu, în perioada de monitorizare, ţări precum Argentina, Bulgaria, Canada, Chile, China, Columbia, Columbia, Republica Dominicană, India, Mexic, Ţările de Jos, Pakistan, România, Rusia, Elveţia, Thailanda, Thailanda, Ucraina şi Vietnam au înregistrat niveluri ridicate de piraterie online şi nu aveau o aplicare eficientă a legii”, menţionează Raportul.

Statele Unite continuă să colaboreze cu alte guverne pentru a elimina utilizarea guvernamentală a software-ului nelicenţiat, în special în ţările care îşi modernizează sistemele de software sau în care există preocupări legate de încălcări ale legii, arată raportul, care menţionează România la acest capitol.

ADVERTISING

În raport se consemnează, pe de altă parte, că România şi-a desemnat primul coordonator naţional de aplicare a legislaţiei în domeniul proprietăţii naţionale, care, împreună cu grupul de lucru interinstituţional pentru proprietate intelectuală, finalizează prima strategie naţională a României pentru protecţia proprietăţii intelectuale.

„Statele Unite încurajează şi alţi parteneri comerciali să ia în considerare adoptarea unor acorduri de cooperare în domeniul proprietăţii intelectuale”, se spune în raport.

O altă bună practică pe care SUA o consemnează în raport în privinţa României este „participarea activă a oficialilor guvernamentali la activităţi de asistenţă tehnică şi consolidare a capacităţilor”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇