Mii de părinţi olandezi dau în judecată TikTok şi cer despăgubiri

Mii de părinţi olandezi dau în judecată TikTok şi cer despăgubiri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mii de părinţi olandezi cer despăgubiri pentru copiii lor de la operatorii cunoscutei platforme video TikTok.

În total, solicitările pentru despăgubiri se ridică la peste 1,4 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari), a anunţat Fundaţia olandeză pentru Informaţii de Piaţă şi Cercetare (SOMI), relatează dpa.

Conform propriilor informaţii, în acest caz sunt implicaţi peste 64.000 de părinţi.

Motivul invocat a fost că TikTok colectează date de la minori pentru a le prezenta publicitate direcţionată fără a le cere permisiunea. În plus, copiii sunt expuşi la pericole prin aşa-numitele provocări, în care utilizatorii platformei îşi cer reciproc să se lanseze în acte riscante.

ADVERTISING

Conform informaţiilor proprii, fundaţia SOMI este o organizaţie non-profit dedicată protejării drepturilor fundamentale ale utilizatorilor de servicii online.

TikTok este deţinută de grupul chinez ByteDance. Operatorul platformei a declarat anterior că a luat măsuri pentru a asigura siguranţa tinerilor utilizatori.

Copiii sub 13 ani nu au voie să folosească TikTok

Conform condiţiilor de utilizare ale TikTok, minorii au nevoie de consimţământul tutorilor legali. Copiii sub 13 ani nu au, în general, autorizarea să folosească acest serviciu.

ADVERTISING

Compania subliniază, de asemenea, pe site-ul său că este controlată confidenţialitatea utilizatorilor, astfel încât aceştia să poată ''alege setările corecte pentru ei''.

În aprilie, militanţi pentru drepturile copilului din Marea Britanie au iniţiat un proces similar cu cel iniţiat acum în Olanda.

La sfârşitul lunii mai, Comisia Europeană a anunţat o revizuire a practicilor comerciale ale TikTok.

În urma unui avertisment din partea Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) privind încălcările drepturilor consumatorilor din UE, a fost lansat un dialog formal cu TikTok, a anunţat Comisia pe 28 mai.

ADVERTISING

Printre altele, Comisia a menţionat ''tehnici de publicitate agresive care îi vizează pe copii'' ca fiind ''practici îngrijorătoare'' ale TikTok.

Ce este și cum funcționează TikTok?

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇