Mii de angajaţi Google şi de cercetători critică concedierea expertei de top în cercetarea inteligenței artificiale Timnit Gebru

Mii de angajaţi Google şi de cercetători critică concedierea expertei de top în cercetarea inteligenței artificiale Timnit Gebru

Mai mult de 1.200 de angajaţi Google au protestat faţă de decizia companiei de a o concedia pe Timnit Gebru, expertă de top în domeniul eticii inteligenţei artificiale.

Lor li s-au alăturat peste 1.500 de cercetători, notează The Guardian.

Gebru, o femeie de culoare, cofondatoare a organizației non-profit Black in AI, susţine că a fost concediată de Google după ce a criticat compania pentru lipsă de acţiune în ceea ce priveşte eliminarea discriminării.

Gebru, unul dintre liderii echipei care se ocupă de chestiunea eticii în domeniul inteligenţei artificiale (AI) în cadrul Google, spune că a fost concediată după ce a trimis unui grup intern de angajate din cadrul departamentului de AI un e-mail în care vorbeşte despre o dispută cu privire la o lucrare de cercetare şi îşi exprima totodată nemulţumirea faţă de programele privind diversitatea ale companiei.

ADVERTISING

“Viaţa ţi se înrăutăţeşte atunci când începi să militezi pentru oamenii slab reprezentaţi, începi să îi superi pe ceilalţi lideri”, a scris Gebru în e-mail.

Timnit Gebru, one of the leading voices in responsible AI research, says she was fired for conducting research that was...

Posted by MIT Technology Review on Saturday, December 5, 2020

Mărul al discordiei ar fi fost iniţial o lucrare de cercetare pe care Gebru a scris-o împreună cu mai mulţi cercetători din cadrul Google şi din afara companiei, în care autorii suţin că jucătorii din domeniul tehnologiei pot face eforturi mai mari pentru a se asigura că sistemele de inteligență artificială dezvoltate pentru a imita scrierea și vorbirea umană nu exacerbează prejudecățile istorice de gen și utilizarea limbajului ofensator. În noiembrie, conducerea Google i-ar fi cerut lui Gebru fie să retragă lucrarea din spaţiul public, fie să-şi şteargă numele de pe lista autorilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Gebru susţine că a încercat să negocieze cu Google, acceptând ca numele ei să fie eliminat de pe lucrare dacă va primi o explicaţie completă cu privire la obiecţiile companiei şi dacă va avea loc o discuţie cu privire la cum pot fi gestionate mai bine astfel de situaţii în viitor. În cazul în care compania refuza cerintele ei, urma să demisioneze.

Google i-a respins cererea şi, în urma e-mail-ului intern trimis ulterior de Gebru, a anunţat-o că i-a fost acceptată demisia. Compania susţine ca Gebru a demisionat.

ADVERTISING

De-a lungul timpului au avut loc mai multe demisii şi concedieri în cadrul mai multor departamente Google având la bază tema diversităţii şi critici cu privire la eforturile insuficiente ale companiei de a minimaliza potenţialele efecte negative ale serviciilor sale.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇