Microsoft scoate Internet Explorer din Windows: Utilizatorii sunt direcționați către Edge

Microsoft scoate Internet Explorer din Windows: Utilizatorii sunt direcționați către Edge

La aproape 27 de ani de la lansare, Internet Explorer este eliminat din Windows. Microsoft a anunțat că decizia e necesară întrucât dezvoltatorii web nu mai fac site-uri compatibile cu acest browser.

Popularul program lansat de Microsoft în 1995 este dezactivat începând de miercuri, iar utilizatorii sunt direcționați către Edge, care oferă în continuare un mod de compatibilitate cu Internet Explorer ce va fi suportat până în 2029, relatează The Guardian.

Internet Explorer a reprezentat poarta către Internet pentru oamenii născuți înaintea generației Z, într-o eră în care Microsoft domina piața tehnologiei înaintea apariției giganților Google, Facebook și TikTok, când browserul trebuia instalat pe computere cu ajutorul unui CD, notează ziarul britanic.

ADVERTISING

Poziția dominantă pe piață a browserului creat de Microsoft s-a datorat includerii sale în sistemul de operare. Instalarea dura, însă, foarte mult, iar odată cu apariția concurenței (Firefox, lansat de Mozilla și apoi Google Chrome), utilizatorii au început să renunțe la Internet Explorer.

Există multe persoane care nu au mai folosit de ani buni sau chiar deloc Internet Explorer, întrucât Microsoft a împins utilizatorii spre browserul Edge, lansat în 2015 și construit pe platforma open-source Chromium a celor de la Google.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Compania a încetat să mai asigure suport tehnic pentru Internet Explorer in Teams în 2020 și a anunțat că oprește suportul pentru Internet Explorer 11 în Windows 10 și Microsoft 365 în august 2020.

Browserul Edge va putea deschide în varianta "IE mode" site-urile care necesită în continuare Internet Explorer.

În ciuda numeroaselor probleme de securitate înregistrate de-a lungul anilor și a retragerii treptate de pe piață, Internet Explorer continuă să se bucure de o bună reputație. Un sondaj Roy Morgan efectuat în 2021 la comanda Comisiei pentru Concurență și Consumatori din Australia a arătat că cele mai populare browsere în această țară erau Chrome (95%), Internet Explorer (85%), Firefox (81%), Apple Safari (80%) și Edge (69%).

ADVERTISING

Doar 28% dintre utilizatori foloseau Internet Explorer, comparativ cu 81% care preferau Chrome. Principalul motiv pentru care oamenii foloseau browserul Microsoft era că îl aveau preinstalat pe computere și nu exista un motiv pentru a căuta altul.

Microsoft a anunțat că, deși în trecut browserul a reprezentat un avantaj comercial, astăzi oamenii sunt mai conștienți de opțiunile lor, iar în prezent Microsoft Edge are o cotă de piață de numai 9% pe piața computerelor desktop.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇