Microsoft: Hackerii au atacat organizații care testează vaccinuri împotriva Covid -19. Unele tentative au avut succes

Microsoft: Hackerii au atacat organizații care testează vaccinuri împotriva Covid -19. Unele tentative au avut succes

Trei entităţi lucrând pentru guvernele Coreei de Nord şi Rusiei au lansat atacuri cibernetice împotriva mai multor organizaţii implicate în cercetarea tratamentelor şi a vaccinurilor împotriva noului coronavirus din mai multe ţări, inclusiv Franţa, Coreea de Sud şi SUA, a informat vineri Microsoft Corp, citat de Reuters şi DPA.

Potrivit gigantului software, un grup rusesc de hackeri numit „Fancy Bear” şi două grupuri nord-coreene supranumite „Zinc” şi „Cerium” sunt implicate în recentele tentative de intruziune în reţelele a şapte companii farmaceutice şi institute de cercetare din Canada, Franţa, India, Coreea de Sud şi Statele Unite.

Majoritatea ţintelor reprezintă „producători care aveau vaccinuri COVID-19 în diferite etape de studii clinice”, a declarat vineri Tom Burt, vicepreşedintele Microsoft, responsabil pentru problemele de securitate în cadrul companiei, într-o postare pe blog. Burt nu a dat numele niciunei companii vizate.

În majoritatea cazurilor, încercările de intruziune au eşuat, dar unele au avut succes, adaugă Microsoft, fără alte detalii.

Hackerii utilizează atât aşa-numite atacuri de forţă brută (de a ghici numele de utilizator şi parola), cât şi tactici de spear-phishing (şir de e-mailuri concepute pentru a-l face pe utilizator să reacţioneze şi să ia măsuri).

Unul dintre grupurile nord-coreene a trimis momeli prin e-mail utilizând „teme COVID-19”, dându-se drept „reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii” (OMS).

Societăţile farmaceutice vizate în ultimele atacuri îşi au sediul în Canada, Franţa, India, Coreea de Sud şi SUA, indică Microsoft.

SUA au acuzat în iulie China şi Rusia de tentativa de a intra în sistemele producătorilor de vaccinuri.

Microsoft menţionează că, de la o vreme, domeniul sănătăţii este ţinta predilectă a atacurilor cibernetice din cauza pandemiei de coronavirus.

Tentative de atacuri cibernetice au vizat Republica Cehă, Franţa, Germania, Spania, Thailanda şi SUA.


Anunţul Microsoft face parte din cele mai recente informaţii asupra tentativelor unor state de a pirata cercetări legate de eforturile medicale de combatere a pandemiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇