Meta a prezentat un instrument AI care transformă texte în muzică

Meta a prezentat un instrument AI care transformă texte în muzică

Meta (Facebook) continuă să lanseze instrumente bazate pe inteligenţă artificială sub licenţă open-source, de data aceasta soluţiile companiei vizând generarea sunetului şi a muzicii.

Compania a lansat o suită de modele AI, numită AudioCraft, care va ajuta utilizatorii să creeze muzică şi conţinut audio pe baza unor texte. Suita este compusă din trei componente dedicate creării sunetelor şi a muzicii pornind de la simple comenzi scrise.

Din suita AudioCraft fac parte AudioGen şi MusicGen, care pot fi folosite pentru generarea sunetelor, respectiv a muzicii, şi EnCodec, care poate compresa sunetul rezultând o calitate ridicată a acestuia.

ADVERTISING

Suita este disponibilă sub licenţă open-source, dând posibilitatea utilizatorilor şi cercetătorilor deopotrivă să antreneze modelele AI cu propriile date.

Compania americană spune că antrenarea modelelor AI din cadrul suitei s-a făcut folosind date proprii sau disponibile în mod public online şi că nu există riscul încălcării drepturilor de autor.

Spre deosebire de soluţiile de inteligenţă artificială anterioare, care nu sunt foarte simplu de folosit, noua suită îşi propune să facă din crearea muzicii o operaţiune la fel de simplă precum generarea textelor şi a imaginilor cu ajutorului AI-ului, spun oficialii companiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei de la Meta susţin că lansarea noilor modele AI are în vedere în primul rând cercetarea. Experţii pot încerca să lucreze la modalităţile de control şi să crească performanţa modelelor.

Artiştii şi experţii din industrie şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la încălcările drepturilor de autor, deoarece software-ul de învăţare automată funcţionează prin recunoaşterea şi replicarea tiparelor din datele obţinute de pe web.

La începutul acestui an, Alphabet a introdus propriul instrument experimental AI de generare audio, numit MusicLM.B


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇