Cu ce te ajuta un monitor care are Display port?

Cu ce te ajuta un monitor care are Display port?

Calculatorul a devenit unul dintre cele mai esentiale si fundamentale echipamente de lucru din ziua de azi. Aceste device-uri si-au facut loc in nenumarate industrii, stand la baza intregului proces de creatie si fabricare a unui numar incalculabil de produse si servicii. De asemenea, acestea sunt folosite si acasa de catre consumatori pentru diferite activitati de munca sau divertisment, precum gaming, navigarea pe internet sau a retelelor de socializare si asa mai departe. Insa, pentru a va putea bucura de acesta piesa tehnologica valoroasa, aveti nevoie de un monitor de cea mai inalta calitate, unele dintre cele mai bune fiind oferite de catre LG.

ADVERTISING

Nu doar PC-urile pot beneficia de un monitor perfomant, ci si laptopurile, permitandu-va astfel sa va extindeti suprafata de lucru si sa va completati task-urile intr-un mod mai eficient si rapid. Cu toate acestea, alegerea unui monitor LG pentru PC-ul tau  poate fi o actiune dificila, deoarece exista nenumarate modele cu diferite dimensiuni, rezolutii, rate de reimprospatare si nivele de luminozitate. Interesant este ca unul dintre cele mai ignorate aspecte este tipul de conector cu ajutorul caruia il veti asocia cu un PC. Cele mai des intalnite si folosite astfel de cabluri in ziua de azi sunt Display Port si HDMI.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce este un conector Display Port?

Display Port, deseori abreviat ca DP, este o interfata digitala audio si video, folosita pentru a conecta si a reda imaginile pe un monitor la o calitate inalta. Acest tip de conector este mai des intalnit pentru PC-uri si laptopuri decat pentru televizoare. Pe monitoarele moderne din ziua de azi veti gasi cel mai probabil una dintre urmatoarele versiuni:

  • Display port 1.2 – suporta o rezolutie de pana la 4K si 60Hz rata de reimprospatare;
  • Display port 1.3 – suporta o rezolutie de pana la 4K si 120Hz sau 8K la 30 Hz;
  • Display port 1.4 – rezolutia maxima este de 8K la 60 Hz si suporta HDR (High Dynamic Range);
  • Display port 2.0 – acesta este ultimul model dezvaluit de marii producatori, avand cele mai mari perfomante, putand suporta rezolutii pana la 16K la 60Hz. Avand in vedere ca este o tehnologie relativ noua, iar rezolutia la care poate fi folosit este foarte impresionanta, va mai dura o perioada de timp pana cand vor iesi modele de monitoare ce pot fi folosite impreuna cu acesta.
ADVERTISING

Care sunt avantajele unui Display port fata de un HDMI?

Desi un Display Port are un aspect asemanator cu HDMI, exista cateva diferente intre cele doua. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale, putand fi alese in functie de nevoi si porturile prezente pe monitor.

Daisy chain – conectarea in lant a monitoarelor se poate realiza mai usor cu ajutorul acestui conector, putand acum sa adaugati mai multe monitoare pentru a va bucura de o experienta placuta si de o productivitate mai mare.

Un avantaj important este si diferenta pe care un display Port o poate da in comparatie cu un HDMI clasic. Spre exemplu, ele se diferentiaza in felul urmator:

  • HDMI 1.4 vs Display port 1.2 – HDMI suporta 4K la 24 Hz pe cand Display Port  poate reda 4K pana la 60 Hz.
  • HDMI 2.0 vs Display Port 1.3/ 1.4 – HDMI suporta 4K la 60 Hz, iar Display Port poate reda 4K pana la 120Hz sau 8K la 30 Hz.
  • HDMI 2.1 vs Display Port 1.4 - HDMI suporta 10K la 120 Hz, pe cand Display Port poate reda 8K pana la 60 Hz sau ultima varianta a acestuia, 2.0 (16K cu 60 Hz).

Care este cel mai bun tip de conector pentru un monitor?

Display Port este cea mai buna solutie pe care trebuie sa o aveti in vedere, mai ales daca veti folosi monitorul pentru gaming sau editari video. Dupa cum se observa si mai sus exista mici diferente intre HDMI si Display Port, dar in final se vor simti beneficiile celui din urma mai ales in proiectele pe care le aveti de realizat.

Astfel, pentru conectarea mai multor monitoare sau chiar si pentru unul singur, trebuie sa aveti in vedere o instalare corecta la o calitate cat mai buna. Profesionistii recomanda Display Port-ul ca fiind o varinta mult mai buna decat HDMI, astfel ca va veti putea bucura de un sistem complet profesionist in cel mai scurt timp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇