Dacă în plan politic anul 2024 a fost unul cel puțin tumultuos, în domeniul tehnologiei el ne-a adus o serie de inovații care ne-au transformat viețile în bine.
Și nu este vorba, în cea mai mare parte, de dispozitive, scrie Vox.
Iată cinci lucruri care s-au întâmplat anul acesta și au făcut lumea puțin mai bună, de la actualizări de software ”revoluționare” la progresele făcute de Internetul prin satelit.
Inteligența artificială a început să facă totul, peste tot, simultan
La doi ani de la lansarea istorică a ChatGPT, inteligența artificială generativă captează în continuare interesul companiilor de tehnologie. OpenAI, creatorul ChatGPT, oferă acum un motor de căutare, un generator video fotorealist numit Sora și un nou model, cu numele de cod Strawberry, capabil să raționeze.
Google, compania văzută ca lider în domeniu, a lansat Gemini 2.0 și promite că agenții IA vor face în curând tot ce le ceri. Iar Apple a introdus Apple Intelligence, un set simplificat, dar mai accesibil de instrumente IA, pentru milioanele sale de utilizatori.
Toate aceste lucruri s-au întâmplat în ultimele șase săptămâni. IA devine tot mai integrată în viețile noastre, iar tehnologia se dezvoltă într-un ritm accelerat. Numărul utilizatorilor crește și el rapid, iar IA, care deja consumă o cantitate enormă de electricitate, va avea nevoie de tot mai multă.
Energia nucleară a revenit în prim-plan
Partea bună este că această nevoie a IA stimulează inovația în sectorul energiei curate. Energia nucleară pare să fie pe val.
Microsoft a contribuit la redeschiderea centralei nucleare Three Mile Island, acceptând să cumpere toată energia electrică produsă, iar Google a semnat un acord pentru achiziția de energie electrică de la reactoare modulare mici dezvoltate de Kairos Power. La rândul său, Amazon a anunțat planuri de a investi în X Power, o altă companie care lucrează la reactoare modulare mici.
Chiar dacă nicio companie nu a reușit încă să comercializeze cu succes această tehnologie, pe fondul interesului reînnoit pentru energia nucleară, care înseamnă investiții masive, viitorul sună promițător.
Internetul prin satelit a devenit mai bun și mai accesibil
Constelațiile de sateliți care transmit conectivitate la internet pe Pământ au devenit populare anul acesta, beneficiind astăzi de această tehnologie datorită căreia ai Internet, chiar dacă locuiești în mijlocul pustietății.
Starlink, compania SpaceX, care a început să ofere conectivitate soldaților din Ucraina anul trecut, este poate numele cel mai cunoscut în domeniu. Compania utilizează constelații de sateliți aflați pe orbita joasă a Pământului pentru a oferi conexiuni rapide și cu latență scăzută, începând de la 120 de dolari pe lună. HughesNet și ViaSat sunt alte două companii care oferă astfel de servicii, deși ceva mai lente, dar și mai ieftine.
Vestea anului este că și Amazon intră în cursa internetului spațial, cu sateliții săi din Proiectul Kuiper. Compania a anunțat în noiembrie că va începe să lanseze constelații de sateliți pe orbita joasă a Pământului la începutul anului 2025, concurând direct cu Starlink.
Gadgeturile devin dispozitive medicale
Într-un demers menit să ducă la democratizarea sănătății, Apple a obținut în acest an aprobarea de la Food and Drug Administration pentru două inovații: ceasuri care pot detecta apneea în somn și căști AirPods Pro care pot funcționa și ca aparate auditive. Funcția de aparat auditiv nu necesită achiziționarea unor AirPods noi, ea fiind inclusă într-un update de software.
Apple nu este singura companie tech care șterge granița dintre gadgeturi și dispozitive medicale. Inelul Oura a explodat în popularitate anul acesta, datorită funcțiilor sale inovatoare de monitorizare a somnului și a ciclului menstrual.
Google a lansat Pixel Watch 3, care include o funcție de detectare a pulsului despre care compania susține că poate salva vieți.
Iar Withings a lansat dispozitivul BeamO, inspirat de Tricorder din Star Trek, care funcționează ca un termometru, stetoscop, pulsoximetru și EKG, toate într-un singur aparat.
Conturile de Instagram pentru adolescenți au încercat să abordeze criza de sănătate mintală a tinerilor
Îngrijorările legate de sănătatea mintală a tinerilor și impactul rețelelor sociale s-au amplificat în 2024. Chirurgul Vivek Murthy a cerut introducerea unor etichete de avertizare pe platformele de social media. The Anxious Generation, o carte despre cum smartphone-urile distrug copilăria, în special adolescența, a petrecut săptămâni în topul bestsell-erelor New York Times.
De asemenea, cea mai importantă lege din Statele Unite destinată protejării copiilor online, cunoscută acum sub numele de KOSPA, a fost adoptată de Senat și este foarte aproape de a fi aprobată și în Camera Reprezentanților.
În septembrie, Meta a lansat conturile Instagram Teen, care fac conturile utilizatorilor sub 16 ani private în mod implicit, limitează cine poate contacta tinerii și introduc câteva funcții anti-bullying, printre altele.
C.S.