Cercetătorii au inventat plasticul care se autodistruge și devine hrană pentru viețuitoarele marine

Cercetătorii au inventat plasticul care se autodistruge și devine hrană pentru viețuitoarele marine
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Savanții japonezi au creat un material plastic remarcabil: acesta nu doar că se reface singur și are memoria formei, dar se și descompune pentru a hrăni speciile marine.

Noul material care ar putea revoluționa mai multe sectoare industriale, salvând, totodată, planeta de poluarea cu microplastic, a fost creat de o echipă de la Universitatea din Tokyo.

Denumit VPR, acesta este creat dintr-un tip avansat de rășină epoxy, care îl face rezistent la temperatura camerei și maleabil când e supus la căldură. Prin adăugarea unei molecule numite polirotaxan, plasticul a devenit mai rezistent și mai dinamic, potrivit One Green Planet.

ADVERTISING

VPR are caracteristici unice. Dacă este zgâriat, se reface singur când este supus timp de un minut la o temperatură de 150 de grade Celsius. Chiar dacă e turtit, prin încălzire revine la forma inițială, refăcându-se mai repede și fiind mai ușor de remodelat decât plasticul obișnuit.

În schimb, VPR este rezistent la temperaturi scăzute. În timp ce materialele plastice vitrimer – o clasă de materiale plastice descoperite de cercetătorul francez Ludwik Leibler în 2011, conform CompositesWorld – tind să fie fragile când sunt manipulate, VPR este remarcabil de puternic, conform Green Matters.

ADVERTISING

VPR s-a dovedit de cinci ori mai rezistent la rupere decât plasticul obișnuit din rășini epoxidice. Este de peste cinci ori mai puternic, se reface de 15 ori mai repede, se remodelează de două ori mai repede.

Stronger, stretchier, self-healing plastic | VPR | Vitrimer with Polyrotaxane

Însă marele său avantaj este că poate fi reciclat cu ușurință. Căldura și un solvent special îl dezintegrează la nivelul componentelor de bază care pot fi reutilizate. Iar dacă materialul ajunge în ocean, este mai puţin nociv decât plasticul normal - testele au arătat că, după o lună în apa mării, VPR s-a biodegradat cu 25%, iar polirotaxanul a devenit o gustare pentru creaturile marine. Este primul plastic de acest fel care se biodegradează în siguranță în mediile marine, subliniază coordonatorul studiului, profesorul Shota Ando, într-un comunicat.

ADVERTISING

Microplasticele au infestat apele, fiind ingerate laolaltă cu alte substanțe chimice nocive de organismele acvatice, potrivit National Geographic Society. În plus, deșeurile vizibile din plastic sufocă și încurcă viețuitoare din sute de specii: animale precum păsările marine, balenele, peștii și țestoasele înghit resturi de plastic, crezând că este o pradă, arată International Union for Conservation of Nature.

Conform Our World in Data, în fiecare an sunt produse aproximativ 350 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Din totalul deșeurilor aruncate sau greșit gestionate (aproximativ 82 de milioane de tone), 1,7 milioane de tone ajung în cele din urmă în oceane.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇