Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au inventat un material sub formă de pulbere care are potențialul de a deveni un aliat important în lupta cu emisiile de dioxid de carbon. Doar 200 de grame din această pulbere gălbuie pot capta 20 de kilograme de CO2, cât absoarbe un copac într-un an.
Noul material se numește COF-999, prescurtare pentru Covalent Organic Frameworks (COF). Denumirea se referă la o clasă de materiale cristaline cu pori mari, o suprafață generoasă și o densitate redusă. Aceste caracteristici le fac potrivite pentru captarea directă a dioxidului de carbon din aer, un proces de extragere a CO2-ului deja existent din atmosferă.
Materialul a fost dezvoltat de o echipă condusă de Omar Yaghi, profesor de chimie la universitatea americană și inventatorul COF-urilor.
COF-999 are pori în care se găsesc niște compuși numiți amine, care pot captura moleculele de CO2. Structura sa poroasă face posibil ca o suprafață mare să capteze carbonul, în timp ce legăturile sale covalente sunt extrem de puternice. Pe măsură ce aerul ambiental trece prin pulbere, polimerii aminici de bază din COF-999 se leagă de CO2-ul acid, reținându-l.
„Am luat o pulbere din acest material, am pus-o într-un tub și am trecut aer din Berkeley - doar aer din exterior - prin material pentru a vedea cum va funcționa, și a fost extraordinar. A curățat complet aerul de CO2. Totul.
Sunt entuziasmat de acest lucru, pentru că nu există nimic asemănător în ceea ce privește performanța. Este un progres în eforturile noastre de a aborda problema climatică”, a declarat Omar Yaghi.
Foto: Zihui Zhou/UC Berkeley
Spre de deosebire de soluțiile pe bază de amine în apă folosite anterior, COF-999 nu necesită încălzire, ci poate funcționa la temperatura camerei. De asemenea, pudra poate fi reutilizată de 100 de ori înainte să înceapă să-și piardă proprietățile.
Ulterior, pulberea poate fi încălzită la 60 de grade pentru a elibera dioxidul de carbon captat, care poate fi apoi stocat permanent în subteran sau poate fi utilizat pentru a produce materiale precum betonul și plasticul. Studiul a fost publicat în revista Nature.
Captarea carbonului din aer este o tehnologie complexă și costisitoare, aflată încă în stadiul de dezvoltare. Potrivit cercetătorilor, sunt necesare în continuare mai multe teste și îmbunătățiri înainte ca COF-999 să poată fi utilizat pe scară largă, proces care ar putea dura până la doi ani.
C.S.