Bitcoin a depăşit un nou prag istoric. În urmă cu 12 ani, valora de aproape 100.000 de ori mai puțin

Bitcoin a depăşit un nou prag istoric. În urmă cu 12 ani, valora de aproape 100.000 de ori mai puțin

Cursul bitcoin a atins miercuri un nou nivel istoric, 66.273 de dolari, în urma lansării pe Wall Street a unui produs financiar cu privire la această criptomonedă – o etapă istorică în democratizarea acesteia, relatează AFP.

Criptomoneda - care valora mai puţin de un dolar în urmă cu 12 ani - a atins în cursul şedinţei de tranzacţionare, către ora 14.00 GMT (17.00, ora României), 66.273 de dolari - o creştere cu peste 50% în ultima lună şi de peste 450% în ultimul an.

Bitcoin profită de o lună de lansarea primului fond indexat (ETF) legat de cursul său la Bursa din New York, ale cărui tranzacţii au început marţi. Investitorii speră ca noi fonduri să fie lansate pe piaţa criptomonedelor, prin folosirea acestui nou produs financiar reglementat.

Prima şedinţă de schimb pare că a fost un succes, întrucât ETF a înregistrat 24,4 milioane de schimburi şi a încheiat în creştere.

”Asta dovedeşte că există un apetit puternic faţă de o expunere a bitcoin”, comentează un analist de la ThinkMarkets, Fawad Razaqzada. Prin cumpărarea de acţiuni ale acestui nou ETF, investitorii nu mizează în mod direct pe bitcoin. Banii lor sunt plasaţi în contracte la termen în bitcoin.

Aspectul indirect al acestei plasări este fundamental în ochii autorităţii de reglementare americane a pieţelor, SEC, care a alertat cu regularitate cu privire la volatilitatea importantă a bitcoin.

Autorităţile de reglementare ezită să se poziţioneze în subiectul criptomonedelor, a căror reţea descentralizată este dificil de controlat.

Numeroase nume mari din domeniile tehnologiei şi financiar, la Wall Street, au anunţat, în schimb, noi proiecte cu privire la criptomonede în ultimele 12 luni.

în urmă cu un an, la 21 octombrie 2020, gigantul plăţilor online Paypal dădea startul creşterii cursului prin lansarea unui serviciu de cumpărare, de vânzare şi de plată în această criptomonedă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇