Asigurarea profesională IT sau cum să te protejezi de malpraxis informatic

Asigurarea profesională IT sau cum să te protejezi de malpraxis informatic

Asigurările de răspundere civilă profesională sunt o serie de polițe necesare în multe domenii de activitate și demonstrează atât responsabilitatea pe care o ai față de munca ta, cât și grija pe care le-o porți partenerilor cu care lucrezi.

Erori, omisiuni, greșeli mai mici sau mai mari, toate pot avea repercusiuni grave, chiar dacă sunt făcute fără intenție. Situațiile în care o eroare infimă poate da peste cap un întreg proiect și poate genera pierderi semnificative sunt la ordinea zilei în companii. 

Pentru profesioniștii care lucrează în industria IT, situația este cu atât mai sensibilă, cu cât ei prestează servicii pentru terți, iar o greșeală făcută de ei poate genera pierderi pentru compania parteneră. Astfel, clienții furnizorului de servicii IT au dreptul la despăgubiri, inclusiv plata cheltuielilor de judecată, în cazul în care se ajunge în instanță, sau reparații ale imaginii și reputației, în cazuri de mare amploare. O asigurare de răspundere profesională acoperă toate aceste situații, și nu numai atât. O asigurare de răspundere profesională pentru IT arată că îți pasă de oamenii pentru care lucrezi, dar respecți și munca pe care o faci. 

ADVERTISING

În cazul în care se ajunge la plata unor despăgubiri din cauza unei erori neintenționate, poți să dormi liniștit că nu vei da faliment și că toate daunele sunt plătite de compania de asigurări. Așadar, asigurarea profesională IT acoperă riscuri precum daunele provocate de atacuri cibernetice, daune provocate de erori umane sau situații de omisiune, greșeală sau neatenție, care pot prejudicia activitatea firmei. Într-o asigurare IT pot fi incluse, de asemenea, asigurări pentru angajații din domeniul IT, asigurarea clădirilor și a infrastructurii IT și asigurarea echipamentelor electronice.

O asigurare profesională pentru IT poate fi încheiată de orice persoană fizică autorizată (PFA), microîntreprindere, SRL sau SA, adică orice tip de companie care activează în domeniu, indiferent de forma juridică sau de cifra de afaceri. Polița de răspundere IT acoperă servicii specifice din domeniu, de la proiectare, furnizare si întreținere software/hardware, la servicii de consultanță, de tip cloud (stocare, găzduire, dezvoltare de aplicații sau site-uri) sau de externalizare.

ADVERTISING

Așadar, indiferent de domeniul de activitate - fie că vorbim de programare, administrare de rețele, mentenanță sau softuri contabile -, polița profesională IT trebuie să acopere mai multe categorii de riscuri. Deși primul la care ne gândim este riscul de atac cibernetic și scurgerea de informații confidențiale sau date cu caracter personal, o poliță în domeniul IT este necesară și în cazul în care dezvoltarea unui produs nu a fost la standardul cerut, pentru asigurarea echipamentelor sau asigurarea angajaților.

Polițele oferite de Leader Team Broker includ răspundere profesională (Professional indemnity /Errors and Omissions), răspundere generală ( Public/General liability), Cyber (Cyber și Cyber crime) și răspunderea angajatorului (Workers Compensation/Employers Liability). Polița include şi plata amenzilor GDPR ca urmare a unui atac cibernetic.

ADVERTISING

Limitele de răspundere se stabilesc în funcţie de nevoile fiecărei companii, iar acestea se pot încadra între 100.000 euro și  25 milioane de euro, în funcţie de gradul de risc şi expunere. Preţurile unei astfel de asigurări încep de la 550 euro/an.

Asigurările de răspundere IT&C de la Leader Team Broker sunt acceptate de toţi clienţii/beneficiarii din străinătate şi din România care solicită în contractele comerciale asigurări de răspunderi, pentru că au acoperire oriunde în lume, inclusiv SUA şi Canada.