Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertizează asupra unui context de securitate din ce în ce mai complicat pentru România, în principal din cauza Rusiei.
Generalul a explicat că, de la izbucnirea războiului din Ucraina, România se confruntă constant cu riscuri majore.
Printre acestea se numără perturbările electromagnetice, inclusiv atacuri de tip spoofing și interferențe asupra sistemelor GPS.
Situația este agravată și de prezența minelor în derivă – de la începutul conflictului au fost identificate nu mai puțin de 122 de astfel de dispozitive periculoase.
Generalul a atras atenția și asupra amenințărilor legate de cablurile și conductele subacvatice, infrastructuri strategice care pot deveni ținte vulnerabile în contextul tensiunilor actuale.
„Ne confruntăm cu probleme de perturbări electromagnetice și aici mă refer la spoofing și la mutările pentru sistemele GPS. Nu întotdeauna sunt zilnic, dar în mare parte avem provocări săptămânale”.
„Pot să continui cu minele în derivă. De la începutul războiului în Ucraina, am descoperit 122 de mine plătitoare. Pot continua cu tot ce ține de amenințările legate de cablurile și conductele subacvatice. Se mențin în continuare foarte multe pericole generate în principal de Federația Rusă”, a spus generalul pentru Digi24.
Pleacă americanii?
Întrebat despre o eventuală retragere a trupelor americane din România, generalul Vlad a precizat că forțele armate sunt pregătite pentru orice scenariu, deși, în prezent, nu există niciun semnal oficial care să indice o asemenea intenție din partea Washingtonului.
El a punctat că, atâta timp cât amenințarea din Est persistă, prezența americană în regiune rămâne logică și necesară. România are cea mai lungă frontieră cu Ucraina – aproximativ 800 de kilometri – iar nicio țară nu ar putea acoperi eficient o asemenea suprafață doar cu mijloacele antiaeriene existente.
În contextul zvonurilor privind retragerea a circa 10.000 de militari americani din România și Polonia, Ministerul Apărării Naționale a transmis că nu a fost informat oficial de către SUA în legătură cu vreo decizie în acest sens.
Toate acordurile privind prezența militară americană în România sunt în vigoare și adaptate în funcție de evoluțiile din regiune.
- NATO construiește în România cea mai mare bază militară de pe continent
- Administrația Trump vrea să facă investiții noi în scutul de la Deveselu
Facilitățile strategice din bazele de la Mihail Kogălniceanu și Deveselu, inclusiv sistemul Aegis Ashore integrat în arhitectura NATO, demonstrează angajamentul ferm pentru securitatea colectivă aliată. În prezent, în România se află peste 1.700 de militari americani, staționați în principal la Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.
La fel a spus şi preşedintele Bolojan, despre retragerea americanilor din România: Sunt știri pe surse. Nicio informație oficială (Video)