Ziua 966 Primul succes ucrainean pe front după multă vreme. Zelenski și-a prezentat planul de victorie. Vin drone kamikaze din Franța, care a primit soldați ruși fugiți de război

<span style="color:#990000;">Ziua 966</span> Primul succes ucrainean pe front după multă vreme. Zelenski și-a prezentat planul de victorie. Vin drone kamikaze din Franța, care a primit soldați ruși fugiți de război
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 966 de război, autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea Kupiansk, un oraş-cheie, şi a altor trei localităţi din nord-estul regiunii Harkov, în timp ce forţele ruseşti se apropie, iar oficialii se confruntă cu dificultăţi în a asigura utilităţile pe parcursul iernii, din cauza bombardamentelor continue.

Cea mai mare parte a Ucrainei s-a aflat sub alertă de raid aerian miercuri dimineață, după ce în timpul nopții apărarea a doborât zeci de drone Shahed care vizau mai multe orașe, inclusiv Cernăuți. Forțele ruse au lansat și două rachete asupra regiunilor Donețk și Cernigău.

În plus, trupele ruse au ocupat încă un sat din Donețk și au reușit să avanseze în câteva zone din această regiune și din Zaporojie.

Și Ucraina obține un succes pe front. Soldații ucraineni au eliberat 400 de hectare de pădure în regiunea Harkov și au lichidat mai mulți soldați ruși, a anunțat miercuri Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR).

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat miercuri „planul de victorie" într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev. El a exclus cedarea de teritorii către Rusia și a menționat desfăşurarea de mijloace de descurajare non-nucleare în ţara sa.

În zona evoluțiilor diplomatice, Kievul a anunțat că dorește să primească o invitație de aderare la NATO înainte ca președintele Joe Biden să părăsească Casa Albă.

Iar Joe Biden merge la Berlin, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul britanic Keir Starmer.

Între timp, şase soldaţi ruşi care au fugit de război au primit vize temporare de şedere după ce au solicitat azil politic în Franţa, în ceea ce activiştii pentru drepturile omului spun că este primul caz major în care un grup de dezertori este admis într-o ţară UE.

ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Un oraș-cheie, evacuat - Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea Kupiansk, un oraş-cheie, şi a altor trei localităţi din nord-estul regiunii Harkov, în timp ce forţele ruseşti se apropie, iar oficialii se confruntă cu dificultăţi în a asigura utilităţile pe parcursul iernii. Kupiansk este un nod feroviar aflat pe râul Oskil. A fost ocupat de forţele ruse în săptămânile care au urmat invaziei din februarie 2022, dar a fost recucerit ulterior, în cursul aceluiaşi an. Guvernatorul regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a spus că ordinul de evacuare este obligatoriu. „Cea mai dificilă situaţie este în sectorul Kupiansk. Pe malul estic al râului Oskil, care împarte oraşul în două, nu mai putem garanta realimentarea cu electricitate, încălzirea şi asigurarea apei, din cauza bombardamentelor constante”, a spus el. Forţele ruse au avansat în încercarea lor de a ocupa regiunea Doneţk din estul Ucrainei, cucerind sate în timp ce înaintează spre vest. Ele au fost active de mai multe luni şi înspre nord, în regiunea Harkov, concentrându-se pe Kupiansk.
  • Atac la Cernăuți - Apărarea antiaeriană a doborât 51 dintre cele 136 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. 60 de drone au dispărut de pe radare din cauza bruiajului și probabil s-au prăbușit în zone nelocuite. Două drone s-au întors în Rusia, iar alte 20 încă zburau deasupra Ucrainei la momentul anunțării bilanțului, relatează Kyiv Independent. Potrivit administrației militare a orașului Kiev, apărarea aeriană a interceptat toate dronele lansate de Rusia asupra capitalei. Atacul a vizat și alte oraşe ucrainene, inclusiv Cernăuți, a anunțat sura citată de Ukrainska Pravda.
  • Incendiu uriaș la Ternopil - Un incendiu uriaș a izbucnit în regiunea Ternopil. „Incendiul de mare amploare din regiunea Ternopil a fost stins, dar a implicat 46 de pompieri și 12 unități de echipamente speciale pentru a-l stinge. Nu au fost răniți”, a declarat administrația militară a regiunii. Forțele ruse au atacat și regiunea Donețk cu o rachetă S-300/400 și au lansat o rachetă de croazieră Kh-59 împotriva regiunii Cernigău. Autoritățile nu au dat detalii despre aceste atacuri.
  • Succes ucrainean în Harkov - Soldații ucraineni au eliberat 400 de hectare de pădure în regiunea Harkov și au lichidat mai mulți soldați ruși, a anunțat miercuri Serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR). Operațiunea s-a desfășurat lângă satul Lîpți, situat la 10 km sud de granița cu Rusia, durata acesteia nefiind dezvăluită. Lîpți s-a aflat sub ocupație rusă din februarie până în septembrie 2022 și a fost din nou vizat de atacuri inamice în timpul ofensivei ruse din Harkov din acest an. Potrivit GUR, soldații ucraineni au capturat o zonă de apărare a unui batalionul rusesc, au distrus trei batalioane de infanterie motorizată și o companie de recunoaștere. De asemenea, ucrainenii au luat prizonieri.
Зачистили 400 гектарів лісу і знищили майже полк окупантів
  • Rușii ocupă încă un sat - Trupele ruse au ocupat Ostrivske, un sat din raionul Pokrovsk, regiunea Donețk, anunță grupul ucrainean de analiză militară DeepState citat de Ukrainska Pravda. Sursa menționează, totodată, că rușii au avansat în apropiere de localitățile Levadne (regiunea Zaporojie), Țukurîne și Torețk (regiunea Donețk). Iată ce a mai rămas din orașul Torețk:
  • Situație grea pe front- "Situația este provocatoare pe front, dar ne menținem pozițiile", a spus Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic. "Și sunt recunoscător fiecărei brigăzi, fiecărui soldat, sergent și ofițer care asigură rezistența noastră”, a adăugat el. În ce privește operațiunea de la Kursk, pe teritoriul Rusiei, Zelenski a spus: "Continuăm să ne îndeplinim sarcinile stabilite".
  • Lupte grele în Kurahove - În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 171 de lupte pe linia frontului, 40 fiind consemnate în sectorul Kurahove, iar 26 în Pokrovsk, a anunțat dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Pe frontul din Harkov rușii au lansat 11 asalturi în apropiere de Vovceansk și Starîția.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski a prezentat planul de victorie și exclude cedări de teritorii - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat miercuri "planul de victorie" într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev. El a exclus cedarea de teritorii Rusiei sau "îngheţarea" conflictului de-a lungul liniei frontului. "Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista o 'îngheţare' (a liniei frontului). Nu poate exista niciun schimb în ceea ce priveşte teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia", le-a spus el parlamentarilor, adăugând că Ucraina şi aliaţii săi trebuie să "forţeze Rusia să participe la un summit pentru pace şi să fie gata să pună capăt războiului". Zelenski a menţionat, totodată, desfăşurarea de mijloace de descurajare non-nucleare în ţara sa, precizând că acest punct a fost detaliat într-o "anexă secretă" la planul său de victorie şi a fost prezentat SUA, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei.
  • SUA explică de ce nu doboară rachete în Ucraina ca în Israel - Statele Unite nu vor desfășura sistemul de interceptare a rachetelor cu rază medie de acțiune THAAD în apropierea Ucrainei pentru a doborî rachetele și dronele rusești, așa cum o face în Israel, pentru că războiul din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu sunt diferite, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh. Ea a spus că este vorba despre "capacități diferite, războaie diferite, regiuni diferite". „Angajamentele față de Israel și Ucraina sunt diferite", a afirmat Singh, precizând că SUA continuă să sprijine Israelul și Ucraina pentru a-și acoperi nevoile de apărare.
  • Ucraina vrea mai repede invitația de aderare la NATO - Ucraina cere o invitație de aderare la NATO înainte ca președintele Joe Biden să părăsească Casa Albă, argumentând că ar fi o moștenire potrivită pentru liderul SUA, a declarat un înalt diplomat ucrainean. „Ideea noastră este că a oferi Ucrainei o invitație în acest moment este un semnal politic. Credem sincer că poate face parte din moștenirea actualei administrații americane”, a declarat Nataliia Galibarenko, ambasadorul Kievului la NATO. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis în ultimele săptămâni că vede o invitație în regim de urgență la NATO ca parte a „planului său de victorie”. Detalii AICI.
  • Ajutor de urgență de la SUA - Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri, în cadrul unei convorbiri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari şi care include în special „capacităţi de apărare aeriană suplimentare", relatează AFP. „Pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei" în războiul său împotriva Rusiei, SUA vor furniza Ucrainei în lunile următoare „sute de interceptoare de apărare aeriană, zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, sisteme suplimentare de artilerie, cantităţi semnificative de muniţii, sute de vehicule blindate de transport de trupe, vehicule de luptă de infanterie şi mii de vehicule blindate suplimentare", a indicat Casa Albă într-un comunicat.
  • Ucraina se poate baza pe aliații NATO - Aliaţii NATO au angajat în prima jumătate a anului în curs o sumă totală de 20,9 miliarde de dolari sub forma ajutorului militar pentru Ucraina, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, relatează dpa. Aliaţii din NATO sunt de asemenea „în grafic cu îndeplinirea angajamentelor pentru restul anului", a asigurat Rutte la o conferinţă de presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din Alianţa militară nord-atlantică ce va avea loc la Bruxelles joi şi vineri. Secretarul general al NATO s-a referit astfel la promisiunea asumată de liderii aliaţi la summitul de la Washington de a acorda anual Ucrainei ajutor militar în valoare de minim 40 de miliarde de euro.
  • Primele drone kamikaze din Franța - Franța a testat cu succes primele sale drone kamikaze și le va livra Ucrainei în săptămânile următoare, a anunțat miercuri pe X ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu. Acesta a declarat la începutul anului că armata franceză va comanda 2.000 de drone kamikaze. Primele 100 vor fi trimise în Ucraina. De la începutul războiului, Franța a oferit Ucrainei ajutor militar de aproximativ 3,5 miliarde de dolari, inclusiv obuziere Caesar și vehicule blindate AMX-10. Parisul s-a angajat, de asemenea, să furnizeze avioanele Mirage 2000 anul viitor.
  • Resturi de rachetă în Moldova - Un fragment dintr-o rachetă a căzut în apropierea satului Lencăuți, raionul Ocnița. Rămășițele au fost depistate la 4 km de frontiera de stat cu Ucraina, iar zona a fost securizată pentru efectuarea cercetărilor. Detalii AICI.
  • Eforturi pentru a crește producția internă de arme - Volodimir Zelenski a vorbit în discursul său zilnic despre eforturile pe care Ucraina le face pentru a-și crește producția internă de armament. „Până la sfârșitul acestei luni, vom avea contracte noi și specifice în producția noastră de apărare ucraineană. Și aceasta este una dintre prioritățile noastre de top. Indiferent de ceea ce se întâmplă în lume, Ucraina va fi puternică. Acesta este cel mai important lucru”, a spus Zelenski. Potrivit unui raport al ministrului Apărării, eforturile se fac acum pentru a crește finanțarea dedicată producției de arme ucrainene, de la drone, dispozitive folosite în războiul electronic, artilerie etc.
  • Biden în Germania - Președintele american Joe Biden va călători la Berlin pentru a se întâlni cu trei lideri importanți: cancelarul german Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul britanic Keir Starmer, susțin surse citate de CNN. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Büchner, a confirmat recent că Biden urmează să sosească în Germania la sfârșitul săptămânii. Pe 12 octombrie, Biden trebuia să prezideze o reuniune a grupului de contact privind asistența pentru Ucraina în formatul Ramstein, însă și-a anulat călătoria în Europa din cauza apropierii uraganului Milton de coasta Floridei. Întâlnirea de la Ramstein a fost amânată la o dată încă nestabilită.
  • Rusia încearcă să submineze votul din Moldova - Rusia încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova şi a cheltuit milioane de dolari pentru a face acest lucru, a avertizat Casa Albă. Detalii AICI.
  • Soldaţi ruşi fugiţi în Franţa - Şase soldaţi ruşi care au fugit de războiul din Ucraina au primit vize temporare de şedere după ce au solicitat azil politic în Franţa, în ceea ce activiştii pentru drepturile omului spun că este primul caz major în care un grup de dezertori este admis într-o ţară UE. Bărbaţii au ajuns la Paris în ultimele luni, cu zboruri separate, după ce iniţial au fugit din Rusia în Kazahstan în 2022 şi 2023. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, zeci de mii de soldaţi ruşi au dezertat sau au refuzat ordinele de a lupta, susţin activiştii pentru drepturile omului şi grupurile care ajută soldaţii să fugă. Însă Occidentul s-a găsit mult timp în dificultate de a lua o decizie, dacă să accepte sau nu soldaţii ruşi care au dezertat, dacă să-i considere eroi sau să se teamă de potenţiale riscuri de securitate sau de faptul că ar putea fi criminali de război.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇