În ziua 945 de război au apărut informații că forțele ucrainene încep să se retragă din Vuhledar. Situația în oraș este critică, iar cel mai recent atac al rușilor ar fi reușit să spargă apărarea ucraineană, anunță Forbes.
Ofensiva rusă de lângă Vuhledar și Pokrovsk, în regiunea Donețk, vizează încercuirea forțelor ucrainene în acest sector al frontului, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Totuși, dacă ucrainenii decid să apere Vuhledar și reușesc să reziste, atunci rușii ar fi nevoiți să lupte într-o zonă pe care forțele ucrainene au întărit-o timp de doi ani, subliniază analiștii militari americani.
Apărarea aeriană a acționat noaptea trecută în zece regiuni ale Ucrainei și a doborât aproape toate dronele lansate de Rusia.
Trupele ruse au lansat un nou atac înspre sud, asupra oraşului Zaporojie, ţinta unei serii de atacuri în ultimele zile. Mai multe explozii s-au produs noaptea trecută și în orașul Harkov, în urma unui atac cu rachete, au anunțat autoritățile locale. În regiunea Odesa, o rachetă avariat două camioane și a provocat un incendiu de vegetație.
Situația este încordată și pe plan diplomatic. Volodimir Zelenski a avertizat la Consiliul de Securitate al ONU că Rusia se pregătește să atace trei centrale nucleare din Ucraina.
Interviul în care președintele Cehiei a spus că Ucraina ar trebui să fie "realistă" în atingerea obiectivului de a scoate Rusia din teritoriile ocupate a provocat reacția promptă a Kievului. MAE al Ucrainei a reiterat că retragerea completă a Rusiei este "un scenariu realist" și că nu poate exista "nicio soluție de mijloc" pentru pace. Surpriza a venit, însă, de la Praga: ministrul ceh de Externe a contrazis poziția președintelui Petr Pavel, afirmând că singurul plan credibil de pace este cel al lui Zelenski.
Între timp, Zelenski își pune speranțele pentru pace într-un intermediar neașteptat. El s-a întâlnit cu premierul indian Narendra Modi Modi la New York, luni noaptea, și au discutat despre cum s-ar putea ajunge mai rapid la un tratat de pace. Potrivit Politico, Ucraina îşi pune speranţele în India pentru a ajunge la un acord de pace cu care să fie mulţumită.
Iar șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a spus într-o conferință de presă că UE va continua să sprijine Ucraina în lupta sa contra agresiunii ruse, indiferent de poziția viitoarei administrații americane.
Situația pe front
- Rușii au mai cucerit două sate - Armata rusă anunţă că a cucerit alte două localităţi în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde trupele ruse continuă să înainteze împotriva unor forţe ucrainene aflate în inferioritate numerică şi lipsite de putere de foc. ”Unităţi din Gruparea Sud au eliberat localităţile Ostroie şi Grigorovka”, a anunţat miercuri într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
- Ucrainenii se retrag din Vuhledar - Brigada 72 a armatei ucrainene a început să se retragă din Vuhledar, scrie Forbes, citând analiști militari care au spus că situația în oraș e critică, iar localitatea trece prin ultimele faze ale apărării. Potrivit acestora, forțele ucrainene ar urma să se retragă spre satul Bohoiavlenka. "Ultimul asalt asupra Vuhledar, spre deosebire de celelalte, pare să fi reușit", au spus sursele menționate. Kievul nu a confirmat deocamdată această informație.
- Ce urmăresc rușii - Ofensiva rusă de lângă Vuhledar și Pokrovsk, în regiunea Donețk, vizează încercuirea forțelor ucrainene în acest sector al frontului, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). "Forțele ruse au ajuns la periferia orașului Vuhledar pe fondul a ceea ce pare a fi o intensificare ofensivă în apropierea localității, dar capturarea sa este puțin probabil să le ofere forțelor ruse un avantaj operațional special pentru operațiuni ofensive ulterioare în vestul regiunii Donețk, notează analiștii americani. Potrivit acestora, forțele ruse încearcă să înainteze și pe flancul nord-estic al orașului Vuhledar, prin Vodiane, și pe cel sud-vestic, prin Precistivka, căutând să încercuiască un grup de luptă ucrainean și să-l oblige să se retragă. Totuși, dacă ucrainenii decid să apere Vuhledar și rezistă tentativelor de încercuire, atunci rușii ar fi nevoiți să lupte într-o zonă pe care forțele ucrainene au întărit-o timp de doi ani, subliniază ISW.
- Presiune în Kurahove și Pokrovsk - În ultimele 24 de ore, trupele ruse au atacat în 11 sectoare ale frontului, cu precădere în sectoarele Kurahove și Pokrovsk. 154 de lupte s-au dat în acest interval, rușii atacând pozițiile ucrainene cu bombe și rachete, a anunțat miercuri Statul Major al armatei ucrainene.
- Drone doborâte - Apărarea aeriană a doborât 28 din cele 32 de drone lansate de Rusia în cursul nopții. Patru rachete Kh-59/69 au fost, de asemenea, distruse. Alte patru drone au dispărut de pe radare în mai multe regiuni, dar nu s-au înregistrat victime, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei. Apărarea antiaeriană a acționat în zece regiuni.
- Bombe ghidate în Zaporojie - Trupele ruse au lansat un nou atac înspre sud, asupra oraşului Zaporojie, ţinta unei serii de atacuri în ultimele zile. Şapte persoane au fost rănite. Rușii au folosit tot bombe ghidate în cele mai recente atacuri de la Zaporojie, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov. Mai multe locuinţe particulare au fost distruse în atac şi patru dintre cele şapte persoane rănite au ajuns la spital. Mai multe explozii s-au produs noaptea trecută și în orașul Harkov, în urma unui atac cu rachete.
- Atac cu rachetă în Odesa - O rachetă rusească Kh-59/69 a avariat noaptea trecută două camioane și a provocat un incendiu de vegetație în regiunea Odesa. Potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Kiper, flăcările s-au extins pe o suprafață de 100 de metri pătrați, dar incendiul a fost stins și nu au existat victime.
Alte informații relevante
- Rusia țintește trei centrale nucleare - Rusia se pregătește să atace trei centrale nucleare din Ucraina, a spus marți Volodimir Zelenski la Consiliul de Securitate al ONU. "Dacă Rusia este gata să meargă atât de departe, înseamnă că nimic din ceea ce prețuiți nu contează pentru Moscova. Acest cinism al Rusiei va continua să lovească, dacă i se permite, oriunde în lume", a spus președintele ucrainean. El nu a specificat centralele amenințate, dar a precizat că Kievul are dovezi despre planurile Rusiei. În Ucraina există trei centrale nucleare - la Rivne și Hmelnîțkîi în vest și centrala Pivdennoukrainsk în sud, notează Kyiv Independent. Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află sub ocupație rusă din martie 2022.
- Kievul îi răspunde președintelui ceh - MAE al Ucrainei a reiterat că retragerea totală a Rusiei din teritoriile ocupate e necesară pentru o "pace justă și durabilă", după ce președintele Cehiei a spus că Kievul ar trebui să fie "realist" în atingerea acestui obiectiv. Într-un comunicat care nu menționează numele preşedintelui ceh, ministerul ucrainean precizează că nu poate exista "nicio soluție de mijloc" și că retragerea trupelor ruse este "un scenariu realist". La sfârșitul lunii august Rusia controla aproximativ 27% din teritoriul Ucrainei, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.
- Și Praga îşi contrazice preşedintele - Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, contrazice poziția președintelui Petr Pavel, afirmând că singurul plan credibil de pace este cel al lui Zelenski. "Cine altcineva decât noi ar trebui să știe că negocierile de pace 'despre noi fără noi' sunt un drum către iad. Este ceea ce am subliniat la Consiliul Afaceri Externe al UE de la New York", a scris Lipavský, pe X.
- Zelenski își pune speranțele în India - În cadrul unui efort tot mai evident de a consolida relaţiile cu India, Zelenski s-a întâlnit cu premierul Narendra Modi, la New York, luni noapte. Au discutat cum s-ar putea ajunge mai rapid la un tratat de pace, relatează Politico. Un înalt oficial ucrainean a confirmat că Ucraina îşi pune speranţele în India pentru a ajunge la un acord de pace cu care să fie mulţumită. Conform oficialului, Modi şi-a exprimat în mod clar părerea că, deşi Ucraina va fi nevoită să facă unele compromisuri cu Rusia, orice propunere de a încheia războiul nu ar trebui să includă şi renunţarea la teritoriu.
- UE susține Ucraina indiferent ce vor face SUA - Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a spus într-o conferință de presă că UE va continua să sprijine Ucraina în lupta sa contra agresiunii ruse, indiferent de poziția viitoarei administrații americane. "Nu știu ce vor face sau nu SUA cu o nouă președinție. Dar în acest moment dați-mi voie să spun că sprijinul Uniunii Europene, militar, civil, economic, financiar și umanitar, este mai mare decât al SUA. Peste 100 de miliarde de euro este factura pe care am plătit-o. Printre acestea, 45 (de miliarde de euro) pentru sprijin militar. Mai puțin decât SUA? Cu siguranță, dar o figură destul de importantă", a spus el, potrivit Ukrinform.
- Trump nu are programată o întâlnire cu Zelenski - Un membru al echipei de campanie a lui Donald Trump a spus pentru AP că fostul președinte nu are programată nicio întâlnire cu Volodimir Zelenski, aflat în aceste zile în Statele Unite. Oficiali ucraineni au anunțat săptămâna trecută că președintele ucrainean se va întâlni cu Donald Trump și Kamala Harris pentru a le prezenta planul pentru victorie.
- România susține formula lui Zelenski - Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat la reuniunea în format briefing a Consiliului de Securitate al ONU importanţa sprijinului internaţional constant pentru Ucraina. Totodată, ea a evidențiat sprijinul României pentru formula de pace propusă de preşedintele Volodimir Zelenski, singurul cadru care poate conduce la o pace justă şi durabilă. Odobescu a arătat că România acordă sprijin şi va continua să fie alături şi de Republica Moldova, a cărei stabilitate este crucială pentru întreaga regiune.
- Rusia acuză ONU că ignoră incursiunea din Kursk - Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că ONU închide ochii la excesele comise de forţele ucrainene în incursiunea lor în regiunea Kursk. Într-un interviu acordat TASS, Lavrov a declarat că "grupuri teroriste" ucrainene au folosit arme occidentale pentru a comite acte fără discernământ la Kursk. "Acolo bombardează casele în fiecare zi, bombardează instituţiile sociale, cetăţenii paşnici care se deplasează cu maşinile lor în locuri mai sigure", a declarat Lavrov. "Nu am auzit nicio voce din partea reprezentanţilor ONU responsabili pentru drepturile omului, inclusiv, desigur, a secretarului general", a adăugat el, referindu-se la secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.