Duma de Stat a introdus în dezbatere un proiect de lege care prevede amenzi usturătoare pentru „propaganda fără copii”.
Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Viaceslav Volodin, a anunțat marți pe Telegram că deputații vor dezbate o lege care interzice „propaganda refuzului conștient de a avea copii”.
Legea interzice acest tip de propagandă pe Internet, în media, filme și publicitate, relatează TASS.
Pentru sancționarea încălcării interdicției se propune introducerea de amenzi administrative asemănătoare celor care au fost adoptate anterior pentru propaganda LGBT și schimbarea de gen, a spus Volodin.
Proiectul legislativ prevede amenzi usturătoare, în funcție de categoria în care se încadrează contravenienții:
- până la 400.000 de ruble (aproximativ 3.862 de euro) pentru persoane fizice;
- până la 800.000 de ruble (aproximativ 7.725 de euro) pentru funcționarii publici;
- până la cinci milioane de ruble (aproximativ 48.282 de euro) pentru persoanele juridice.
Totodată, cetățenii străini care vor încuraja refuzul conștient de a avea copii vor fi expulzați din Rusia.
Textul proiectului de lege nu a fost încă făcut public, însă, conform sursei citate, nu există modificări la cele două proiecte de lege din 2022 și 2023, care includeau interzicerea "propagandei fără copii". În același timp, deputații ruși își desfășoară în mod regulat activitatea legislativă, adăugând amendamente la alte proiecte de lege care sunt deja examinate de Parlament.
Interzicerea "propagandei fără copii" în Rusia este discutată încă din 2022, când în Duma de Stat a fost introdus un proiect de lege privind interzicerea difuzării în rândul minorilor a informațiilor care promovează refuzul voluntar de a avea copii. Proiectul de lege nu a fost adoptat.
Chestiunea a revenit în această lună, mai exact pe 18 septembrie, când președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, s-a declarat în favoarea interzicerii "mișcării fără copii". Presa rusă a scris luni că guvernul de la Moscova susține "în principiu" proiectul de lege.
Scăderea natalității a devenit o problemă stringentă pentru autoritățile ruse. În primele luni din 2024, Rusia a înregistrat cea mai mică rată a natalității din ultimul sfert de secol. Pentru prima oară, numărul nașterilor a scăzut sub 100.000 în luna iunie, potrivit Reuters.
Scăderea numărului de nașteri și înmulțirea deceselor, pe fondul conflictului din Ucraina, a accentuat criza demografică din Rusia.
Kremlinul a anunțat în iulie că lucrează la o politică de stopare a declinului ratei natalității, iar președintele Vladimir Putin a spus că această situație este "dezastruoasă pentru viitorul națiunii".
În februarie Putin a declarat că familiile din Rusia trebuie să aibă cel puţin doi copii de dragul supravieţuirii etnice a naţiunii şi trei sau mai mulţi, dacă vor ca ea să se dezvolte şi să prospere. Dacă fiecare familie ar avea doar un copil, populaţia ar scădea "și pentru a ne extinde şi a ne dezvolta, e nevoie de cel puţin trei copii", a spus el.
În noiembrie 2023, liderul de la Kremlin a făcut apel la femeile din Rusia "să se întoarcă la rădăcinile lor", așa cum "bunicile și străbunicile aveau șapte, opt sau chiar mai mulți copii". "Să păstrăm și să reînviem aceste tradiții excelente. Familiile numeroase trebuie să devină regula, un mod de viață pentru tot poporul Rusiei", a spus Putin, la Consiliul Mondial al Poporului Rus de la Moscova.
"Menținerea și creșterea populației Rusiei este scopul nostru pentru următoarele decenii și chiar generații următoare. Acesta este viitorul lumii ruse, veche de milenii, al Rusiei eterne", a adăugat liderul de la Kremlin.
În disperare de cauză, autoritățile ruse au trecut și la recomandări neobișnuite. Ministrul Sănătății, Evgheni Șestopalov, a spus într-un interviu pentru televiziunea rusă că și cei care muncesc foarte mult trebuie să-și aducă contribuția la acest efort și ar trebui să procreeze la serviciu, în pauzele de lucru.
T.D.