Ziua 912 Biden l-a sunat pe Zelenski. Ucrainenii pun drone peste foc. Interesul Indiei și arme norvegiene

<span style="color:#990000;">Ziua 912</span> Biden l-a sunat pe Zelenski. Ucrainenii pun drone peste foc. Interesul Indiei și arme norvegiene

În ziua 912 de război aflăm că cel puțin o bombă de fabricație americană a fost aruncată pe teritoriul Rusiei în timpul incursiunii ucrainene în regiunea Kursk. Armata ucraineană a dezvăluit că a folosit o bombă GBU-39, pentru a lovi un post de comandă al unui pluton rusesc.

E o zi agitată pentru închisorile din Rusia. Forțele ucrainene care participă la incursiunea din Kursk iau cu asalt un penitenciar de femei, în care s-au refugiat soldații ruși. Iar mai mulţi deţinuţi care s-au declarat membri ai Statului Islamic au luat ostatici gardienii într-o închisoare din regiunea Volgograd, unii angajaţi au fost ucişi.

Situația se menține instabilă în Kursk, unde zilele trec, iar Moscova nu reușește să recâștige controlul asupra zonei ocupate de Ucraina. Peste 130.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, iar Vladimir Putin a ordonat ca autoritățile locale să facă toate pregătirile pentru începerea noului an școlar. Ministrul rus al Educaţiei a anunțat că elevii din regiune vor trece la școala online din 2 septembrie. Iar Putin provoacă discuții după apariția pe rețelele de socializare a unei înregistrări video în care acesta sărută Coranul în timpul vizitei recente din Cecenia.

Mai multe drone ucrainene au lovit din nou, în această dimineață, depozitul petrolier din Proletarsk, care arde de câteva zile. Nici incendiul din portul Kavkaz, din regiunea rusă Krasnodar, izbucnit la peste 12 ore de la atacarea cu drone a unui feribot, nu a fost stins. Armata ucraineană a confirmat azi oficial distrugerea feribotului.

Pe plan diplomatic, Kievul a primit astăzi un oaspete important. Premierul indian Narendra Modi l-a îndemnat pe preşedintele Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi s-a oferit să acţioneze ca un prieten pentru a ajuta la aducerea păcii. Asta în timp ce India a depășit oficial China la importurile de petrol din Rusia.

ADVERTISING

În plus, preşedintele american Joe Biden a vorbit vineri la telefon cu Zelenski, anunţând livrarea unui nou ajutor militar, iar Norvegia a aprobat ca muniţie de artilerie norvegiană să fie produsă în Ucraina.

Evoluţia pe cele două fronturi

  • Ucraina a folosit o bombă americană în Kursk - Forțele aeriene ale Ucrainei au folosit o bombă GBU-39 de fabricație americană pentru a lovi un post de comandă al unui pluton rusesc în regiunea Kursk. Aliații Kievului, inclusiv Statele Unite, furnizează arme, dar au impus restricții cu privire la modul și momentul în care acestea pot fi utilizate în interiorul Rusiei, de teamă că astfel de lovituri ar putea provoca represalii din partea Rusiei care ar atrage țările NATO în război.
  • Bătălia de la închisoare - Forțele ucrainene care participă la incursiunea din regiunea Kursk iau cu asalt un penitenciar de femei în care s-au refugiat soldații ruși. Apărați de zidurile groase, aceștia opun o rezistență înverșunată. Detalii AICI
  • Sute de mii de refugiați din Kursk, se trece la școala online - Aproximativ 133.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele până acum, din cauza ofensivei ucrainene din Kursk, a declarat guvernatorul Alexei Smirnov, în cadrul unei videoconferinţe cu preşedintele Vladimir Putin. Aproape 20.000 de persoane au rămas în continuare în cele opt raioane pentru care fusese dispusă evacuarea. "Vă îndemn să acordaţi o atenţie deosebită pregătirilor pentru noul an şcolar", a spus Putin într-o reuniune la Moscova despre situaţia din Kursk. Ministrul Educaţiei, Serghei Kravţov, a spus că elevii din 114 şcoli din zona de frontieră ar urma să beneficieze de învăţământ online începând cu 2 septembrie. Alţi elevi vor avea acces la educaţie în locurile unde au fost evacuaţi sau în taberele de vacanţă.
  • Rușii se duc spre Toreţk - Între timp, pe frontul ucrainean, forţele ruse presează înspre Toreţk. Armata ucraineană a părut să admită că orăşelul Niu-Iork a căzut sub înaintarea Rusiei în regiunea Doneţk, în timp ce Toreţk se află acum sub o ameninţare tot mai mare. Statutul orăşelului Niu-York s-a schimbat în raportul de situaţie emis de Statul Major al forţelor armate ucrainene. El nu a mai fost menţionat ca fiind disputat, o aparentă recunoaştere a faptului că a căzut în mâinile forţelor ruse. Bloggerii de război ucraineni şi ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, afirmau miercuri că forţele ruse deţin controlul complet asupra Niu-York. Oraşul industrial Toreţk, care a fost mult timp ţinta unor atacuri aprige din partea forţelor ruse, este acum expus unui risc şi mai mare. Statul Major ucrainean a spus că luptele continuă la Toreţk, dar şi la Pivnicine şi Zalizne, două oraşe la est de Toreţk.
  • Ucrainenii se retrag din Pokrovsk - Înaintarea trupelor ruse către orașul Pokrovsk a determinat retragerea forțelor ucrainene de pe pozițiile din sud-estul acestui sector al frontului, dejucând încercarea Moscovei de a le încercui, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Un purtător de cuvânt al brigăzii ucrainene care luptă în Pokrovsk a admis că unele mișcări ofensive ale rușilor au avut drept consecință retragerea forțelor ucrainene pentru protejarea trupelor, evitând încercuirea. ISW notează totodată că a fost o retragere organizată, iar rușii nu au obținut câștiguri tactice semnificative.
  • Avans în Lugansk - Un contraatac care a provocat pierderi grele trupelor ruse a permis armatei ucrainene să avanseze doi kilometri în regiunea Lugansk, a anunțat serviciul de presă al Brigăzii 3 de asalt, responsabilă pentru această acţiune militară. Într-un contraatac surpriză, brigada a revendicat distrugerea a zeci de piese de echipament militar şi neutralizarea a peste 300 de soldaţi ruşi - morţi sau răniţi - în atacul care a avut loc în apropiere de Novovodiane, la graniţa dintre regiunile Harkov şi Lugansk. Atacul a durat patru zile şi s-a încheiat pe 15 august, iar detaliile au fost ţinute secret până acum, din "motive de securitate". "Sarcina principală a operaţiunii a fost de a perturba potenţialul ofensiv al armatei a 20-a a Federaţiei Ruse. Această sarcină a fost îndeplinită", a declarat comandantul de brigadă, colonelul Andri Bileţki. Contraatacul a făcut să eşueze, de asemenea, planurile Rusiei de a ataca lângă Makivka, patru kilometri mai la sud, a spus el.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Luare de ostatici în Volgograd - Deţinuţi înarmaţi cu cuţite, care s-au identificat drept militanţi ai Statului Islamic, au organizat vineri un atac sângeros asupra gardienilor dintr-o colonie penitenciară din Rusia şi au luat ostatici. Într-o înregistrare video postată de canalul de ştiri Mash, pot fi văzuţi trei gardieni în uniformă zăcând nemişcaţi pe podea, în bălţi de sânge, cel puţin unul având gâtul tăiat. Un alt gardian stă în picioare în pragul unei uşi, unde un bărbat îl ţine de gât având un cuţit. Unul dintre atacatori strigă în videoclip că sunt „mujahedini” ai Statului Islamic şi că au preluat controlul asupra închisorii din regiunea Volgograd. Detalii AICI
  • Ucrainenii aruncă drone peste foc - Mai multe drone ucrainene au lovit din nou depozitul petrolier din Proletarsk care arde de mai multe zile, susțin surse citate de presa rusă. Noul atac a avut loc în această dimineață, la ora locală 5:00. Un incendiu de proporții care a izbucnit pe 18 august nu a fost încă izolat și există pericolul ca focul să se extindă la depozitele de kerosen.
  • Flăcări în portul Kavkaz - Armata ucraineană a confirmat oficial distrugerea unui feribot în portul Kavkaz din regiunea Krasnodar. Purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitrî Pletenciuk, a spus că feribotul asigura una dintre cele mai importante legături pentru logistica militară a Rusiei. Între timp, propagandiștii ruși se plâng că incendiul din port nu a fost stins nici la peste 12 ore după atac, iar cisternele de combustibil de pe vas continuă să ardă, relatează Nexta.
  • Putin sărută Coranul, rușii sunt scandalizați - Vladimir Putin a sărutat un Coran aurit, cartea sfântă a islamului, în Moscheea Albă de la Shali, în timpul unei vizite în Cecenia, o republică rusă majoritar musulmană, potrivit unei înregistrări video postată pe Telegram de către liderul cecen Ramzan Kadîrov. Rusia, unde religia ortodoxă e majoritară, însă nu este o religie de stat. Comentariile pe reţele de socializare variază de la neîncredere la critică. Detalii AICI

Alte informații relevante

  • Biden l-a sunat pe Zelenski - Preşedintele american Joe Biden a vorbit vineri la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţând livrarea unui nou ajutor militar, a informat Casa Albă. Joe Biden l-a asigurat din nou pe omologul ucrainean de „sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru poporul ucrainean”. Ajutorul militar include rachete de apărare aeriană, echipamente antidrone, rachete antiblindate şi muniţii.  „De asemenea, astăzi impunem noi sancţiuni pentru aproape 400 de entităţi şi persoane care facilitează războiul ilegal al Rusiei, ca parte a angajamentului nostru permanent de a trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, a anunţat Casa Albă.
  • Premierul indian a venit la Kiev - Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a sosit vineri la Kiev, unde l-a îndemnat pe preşedintele Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi s-a oferit să acţioneze ca un prieten pentru a ajuta la aducerea păcii. Este prima vizită oficială a unui premier indian în Ucraina de când această țară și-a câștigat independența, în 1991.
  • India, cel mai mare "petroclient" al Rusiei în iulie - India a depăşit China fiind cel mai mare importator de petrol rusesc din lume, în iulie, deoarece rafinăriile chineze au cumpărat mai puţin din cauza marjelor de profit mai mici din producţia de combustibili, a arătat o comparaţie a datelor privind importurile, transmite Reuters. Ţiţeiul rusesc a reprezentat luna trecută un record de 44% din importurile totale ale Indiei, ajungând la 2,07 milioane de barili pe zi, cu 4,2% mai mult decât în ​​iunie şi cu 12% mai mult decât în ​​urmă cu un an.
  • Arme norvegiene - Norvegia a aprobat ca muniţie de artilerie norvegiană să fie produsă în Ucraina.
    Guvernul de la Oslo a anunţat că Nammo, companie norvegiană de materiale militare, a semnat un acord ce permite unui grup ucrainean să înceapă sub licenţă producţia de obuze de artilerie de 155 m. ''Guvernul s-a deschis către posibilitatea ca tehnologie de apărare norvegiană să fie transferată Ucrainei, iar Norvegia contribuie prin finanţare ca acest lucru să se întâmple'', a declarat Ministerul Apărării, într-un comunicat.
  • Rețineri în Crimeea - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a reţinut, pe teritoriul Crimeii anexate, trei „agenţi ai serviciilor speciale ucrainene”, iar printre aceştia ar fi şi un cetăţean al Republicii Moldova, născut în 1992. Acesta ar fi „colectat şi transmis informaţii, inclusiv fotografii şi înregistrări video, cu privire la amplasarea tehnicii militare şi a poziţiilor de apărare aeriană ale Forţelor armate ruse”, susţine FSB. De asemenea, FSB ar fi găsit, în cadrul investigaţiilor cu privire la acest bărbat, „un dispozitiv exploziv puternic, destinat să arunce în aer staţia de pompare a apei care furnizează apă oraşului Kerci”, scrie NewsMaker.
  • Mesaj Ro-Alert pentru în Tulcea - Populaţia din nordul judeţului Tulcea a fost avertizată, în noaptea de joi spre vineri, cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul naţional din spaţiul aerian, după ce Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a identificat drone care se apropiau de România. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇