Ziua 772 Dronele Ucrainei au distrus avioane de luptă ale rușilor. Moscova are o pistă ucraineană pentru atentat și dă GPS-ul peste cap. Alertă de radiații

<span style="color:#990000;">Ziua 772</span> Dronele Ucrainei au distrus avioane de luptă ale rușilor. Moscova are o pistă ucraineană pentru atentat și dă GPS-ul peste cap. Alertă de radiații

Rusia a lansat noaptea trecută doar 13 drone asupra regiunilor sudice ale Ucrainei. Toate au fost doborâte. În schimb, Ministerul Apărării de la Moscova a numărat 53 de drone ucrainene, care au fost distruse în mai multe regiuni, din care 44 deasupra regiunii Rostov.

Mai multe drone au atacat baza aeriană Morozovsk din Rostov și au distrus cel puțin șase bombardiere și avioane de luptă Suhoi, avariind sever cel puțin alte opt. Aproximativ 20 de militari ruși au fost uciși sau răniți. O sursă citată de Ukrainska Pravda a spus că atacul a fost organizat de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Pe front, se dau lupte grele în estul Ucrainei. Ucrainenii neagă că rușii au ajuns în suburbiile orașului Ceasiv Iar, dar recunosc că situația pe front este dificilă.

În plus, aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine terestre şi muniţii neexplodate, iar zonele care au fost eliberate de armata ucraineană de sub ocupaţia rusă sunt cele în care a fost amplasată cea mai mare cantitate de astfel de arme.

În Rusia profundă, un individ l-a înjunghiat în stomac pe guvernatorul regiunii arctice ruse Murmansk, iar autorităţile din oraşul Habarovsk, din extremitatea estică, au declarat stare de urgenţă într-o zonă în care a fost descoperită o "sursă de radiaţii".

Comitetul de anchetă rus examinează o pistă ucraineană în atentatul comis în martie la o sală de concerte de lângă Moscova. Anchetatorii au recuperat date din telefoanele mobile aparţinând celor acuzaţi de comiterea atentatului de la Crocus City Hall, iar acestea ar conține indicii despre implicarea Ucrainei.

Iar Estonia observă tot mai multe perturbări vizând navigaţia prin satelit GPS, pe care le pune pe seama activităţii în Rusia vecină. Interferenţa semnalului GPS este transmisă Estoniei din regiunea rusă Leningrad.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Toate dronele, distruse - Forțele aeriene ucrainene au doborât toate cele 13 drone lansate noaptea trecută de Rusia asupra regiunilor sudice, a anunțat vineri armata ucraineană. Dronele Shahed au fost distruse deasupra regiunilor Zaporojie, Odesa și Dnipropetrovsk. Rusia a folosit, de asemenea, două rachete S-300/S-400 și trei rachete balistice Iskander-M în atac. Unul dintre atacuri a vizat infrastructura energetică din regiunea Odesa, dar apărarea aeriană a respins toate cele patru drone, a declarat pe Telegram grupul de forțe din sudul Ucrainei. Resturile au avariat mai multe reședințe private și clădiri agricole din Zaporojie. La Harkov, circulația metroului a fost oprită dimineața o oră și jumătate, după ce cu o zi înainte orașul a fost atacat.
  • Lupte grele în est - Reprezentanții armatei ucrainene au negat vineri că rușii au intrat în suburbiile Ceasiv Iar, un oraș din regiunea estică Donețk. Totuși, ucrainenii spun că există lupte grele în zonă. „Situația de acolo este foarte dificilă, luptele continuă, dar ei nu sunt acolo”, a declarat pentru Reuters Andriî Zadubinîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est al Ucrainei. Informația a fost lansată de consilierul unui șef regional, numit de ruși. Acesta a spus că rușii au avansat și au reușit să intre în suburbia Ceasiv Iar.
  • Rușii atacă - Situația se menține intensă pe toată linia frontului, rușii atacând pe toată linia de contact în ultimele 24 de ore. Aceștia au lansat patru rachete și 80 de lovituri aeriene și au tras de 108 ori cu lansatoare de rachete asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate, a anunțat vineri dimineață Statul Major ucrainean. 65 de lupte s-au dat în această perioadă, iar 130 de localități din Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev s-au aflat sub tirurile artileriei ruse.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Avioane nimicite de drone - Mai multe drone ucrainene au atacat noaptea trecută baza aeriană Morozovsk din regiunea Rostov și au distrus cel puțin șase bombardiere și avioane de luptă Suhoi (Su-34 și Su-27), avariind sever cel puțin alte opt. Aproximativ 20 de militari ruși au fost uciși sau răniți. O sursă citată de Ukrainska Pravda a spus că atacul a fost organizat de Serviciul de Securitate al Ucrainei împreună cu unități ale armatei, iar avioanele vizate erau folosite pentru lansarea bombelor cu ghidaj asupra pozițiilor ucrainene de pe linia frontului. Guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, a anunțat că a avut loc "un atac pe scară largă", iar apărarea aeriană a distrus peste 40 de drone, însă localnicii au numărat peste 60 de explozii. Mai multe zone au rămas temporar fără energie electrică după ce o substație electrică a fost avariată.
  • Atac cu repetiție - Ucraina a încercat să atace a doua oară într-o lună o bază aeriană din Rusia unde sunt staționate bombardiere nucleare. Vineri dimineață, o dronă a fost doborâtă în orașul Engels din regiunea Saratov, a anunțat guvernatorul Roman Busargin. Baza vizată găzduiește bombardiere Tu-95 și Tu-22, folosite pentru lansarea rachetelor asupra Ucrainei.
  • Drone neutralizate - Rusia a anunțat vineri că a distrus 53 de drone ucrainene în mai multe regiuni, din care 44 deasupra regiunii Rostov (sud), unde se află cartierul general al operaţiunilor în Ucraina. "În cursul nopţii şi în dimineaţa de 5 aprilie, mai multe tentative ale regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu ajutorul dronelor aeriene au fost împiedicate", a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat. Potrivit instituției, atacurile cu drone au mai vizat regiunile Saratov (1), Kursk (1), Belgorod (1) şi Krasnodar (6).
  • Guvernator înjunghiat - Un atacator necunoscut l-a înjunghiat în stomac pe guvernatorul regiunii arctice ruse Murmansk, după ce acesta avusese joi o întâlnire cu locuitorii unui oraş al regiunii, au anunţat agenţiile de presă ruse, care citează serviciul de presă al guvernatorului. Bărbatul l-a acostat pe guvernatorul Andrei Cibis, în timp ce acesta ieşea de la o întâlnire ținută în casa de cultură din Apatiti, la sud de portul nordic Murmansk. "A avut loc un atac şi a suferit o rană de cuţit în stomac. Atacatorul a fost reţinut", a anunţat serviciul de presă al guvernatorului. "Guvernatorul se află în prezent în operaţie. El este conştient şi s-a îndreptat singur spre maşina sa. În drum spre spital, el vorbea şi răspundea la întrebări. Era curajos, vesel", a precizat sursa citată. Agenţiile de presă ruse nu au spus nimic despre posibilul motiv al agresiunii.
  • Rusia studiază o pistă ucraineană - Comitetul de anchetă rus a anunţat vineri că examinează o pistă ucraineană în atentatul de la Moscova, revendicat de Statul Islamic. "Anchetatorii au putut recupera date din telefoanele mobile aparţinând celor acuzaţi de comiterea atentatului de la Crocus City Hall", a indicat Comitetul într-un comunicat. Potrivit datelor recuperate, în dimineaţa zilei de 24 februarie 2024, când se împlineau doi ani de la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, unul dintre cei inculpaţi a găsit pe Internet fotografii cu intrările în Crocus City Hall şi le-a trimis coordonatorului său, susţin anchetatorii ruşi. În plus, în telefonul unuia dintre terorişti au fost descoperite fotografii cu oameni în uniforme de camuflaj, cu un steag ucrainean pe fundalul unor clădiri distruse şi un timbru poştal ucrainean cu un gest obscen. "Aceste date pot indica o legătură între actul terorist comis şi desfăşurarea 'operaţiunii militare speciale'" în Ucraina, adaugă comunicatul. Detalii AICI.
  • Probleme la rafinăriile lovite - Unele companii petroliere nu pot să-şi repare rafinăriile, construite cu ajutorul firmelor de inginerie din SUA şi Europa, din cauza sancţiunilor impuse Rusiei. Dificultăţile au fost agravate de atacurile cu drone ucrainene, care au lovit cel puţin o duzină de rafinării ruseşti în acest an. Atacurile au forţat rafinăriile ruseşti să închidă aproximativ 14% din capacitate în primul trimestru, conform calculelor Reuters. ”Dacă fluxul de drone continuă în acest ritm şi apărarea antiaeriană a Rusiei nu se îmbunătăţeşte, Ucraina va putea reduce rulajele de rafinare ruseşti mai repede decât vor putea firmele ruse să le repare”, a declarat Serghei Vakulenko, expert în industria energetică a Rusiei. Ministrul Energiei, Nikolai Şulginov, a declarat miercuri că toate rafinăriile vor fi reparate până în iunie, fără a oferi alte detalii.
  • Alertă de radiaţii - Autorităţile din oraşul Habarovsk, în extremitatea estică a Rusiei, au declarat stare de urgenţă într-o zonă în care a fost descoperită o "sursă de radiaţii". Niveluri ridicate de radiaţii au fost detectate în apropierea unui stâlp de electricitate, la o distanţă de circa 2,5 km de clădiri rezidenţiale. Nicio persoană nu a fost rănită sau expusă la radiaţii şi "nu există nicio ameninţare la adresa sănătăţii cetăţenilor", a anunţat TASS, citând filiala locală a organismului pentru siguranţa consumatorilor din Rusia.

Alte informații relevante

  • MApN analizează o dronă maritimă - O ambarcațiune care a fost descoperită plutind în derivă, răsturnată, în Marea Neagră, la circa 35 de kilometri de țărm, a fost adusă la ţărmul românesc. În urma cercetărilor, trupele antitero ale SRI ar fi găsit la bord dispozitive explozive. Detalii AICI.
  • Ucraina e plină de mine - Aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine terestre şi muniţii neexplodate, iar zonele care au fost eliberate de sub ocupaţia rusă sunt cele în care a fost amplasată cea mai mare cantitate de astfel de arme. "În prezent, un sfert din teritoriul Ucrainei este presărat cu dispozitive explozive. Despre deminare totală se va putea vorbi doar după încheierea războiului", a declarat ministrul de Interne, Ihor Klimenko. Acesta a subliniat că este imposibil de prezis de cât timp va avea nevoie Ucraina pentru a-şi curăţa teritoriul de dispozitive explozive în contextul în care invazia declanşată de Rusia e în desfăşurare. "Vom curăţa un loc, vom stabili dacă este sigur şi apoi bombardamentele vor începe din nou. Şi vom lua totul de la capăt. De aceea, sunt multe condiţionări. În plus, am găsit la sol obuze din cel de-Al Doilea Război Mondial", a spus Klimenko.
  • Rușii umblă la GPS - Estonia observă tot mai multe perturbări vizând navigaţia prin satelit GPS, pe care le pune pe seama activităţii în Rusia vecină. "Perturbările au devenit mai frecvente şi amploarea lor a crescut. În fiecare zi primim 10 până la 20 de informări de la piloţi că există interferenţe GPS în unele zone în care ei trec prin Estonia", a declarat Ivar Vark, şeful controlului traficului aerian în ţara baltică, membră a UE şi NATO. El crede că acest lucru este probabil o consecinţă a obiectivului Rusiei de a perturba activitatea şi desfăşurarea de drone de atac ucrainene, care pot pătrunde adânc în teritoriul Rusiei. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor şi Reglementare Tehnică (TTJA) estonă spune că interferenţa semnalului GPS este transmisă Estoniei din regiunea rusă Leningrad şi că a crescut semnificativ din februarie 2022. Nu au existat incidente până acum care să implice zboruri de pasageri, din cauza interferenţei GPS în Estonia.
  • Steag interzis - Drapelul imperial al Federaţiei Ruse, utilizat tot mai des în ultimii ani de organizaţii naţionaliste din Rusia, precum şi în regiunile ocupate ale Ucrainei, a fost declarat extremist pe teritoriul Republicii Moldova. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇