Barca răsturnată din Marea Neagră era o dronă acvatică. MApN nu spune nimic despre eventuale dispozitive explozive

Barca răsturnată din Marea Neagră era o dronă acvatică. MApN nu spune nimic despre eventuale dispozitive explozive

O ambarcațiune care a fost descoperită plutind în derivă, răsturnată, în Marea Neagră, la circa 35 de kilometri de țărm, a fost adusă la ţărmul românesc.

În urma cercetărilor, trupele antitero ale SRI ar fi găsit la bord dispozitive explozive.

„Ambarcaţiunea a fost descoperită în mare, în dreptul comunei Tuzla. La faţa locului a fost efectuată cercetarea în vederea stabilirii provenienţei şi a cauzei care a dus la răsturnarea acesteia”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.

ADVERTISING

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a fost alertată miercuri seara, de către Centrul Maritim de Coordonare (MRCC) cu privire la o ambarcaţiune răsturnată, în zona travers Tuzla.

Nava SAR Artemis, din cadrul ARSVOM, a fost trimisă pentru a interveni. În urma căutărilor, nu a fost găsită nicio persoană, informează reprezentanţii ARSVOM.

Ambarcațiune răsturnată - SAR ARTEMIS în operațiune de căutare și salvareAstăzi, 03.04.2024, Agenția Română de Salvare...

Publicată de Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța pe Miercuri, 3 aprilie 2024

Specialiștii fac cercetări pentru a stabili proveniența ambarcațiunii și cauzele care au dus la răsturnarea acesteia.

Potrivit unor surse din cadrul ASVOM, citate de ProTv, ambarcațiunea a fost adusă de salvatori într-o dană a portului, iar zona a fost evacuată.

ADVERTISING

Echipaje antitero din cadrul SRI au analizat corpul navei și ar fi descoperit că la bordul ei s-ar afla mai multe dispozitive explozive. De asemenea, ambarcațiunea este echipată și cu radare și sisteme de transmisie a datelor.

Există ipoteza că barca de intervenție rapidă ar aparține marinei ucrainene.

UPDATE 5 aprilie Poziţia MApN

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat, vineri dimineaţă, că ambarcaţiunea ”s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot” şi este cercetată de minister, împreună cu structuri specializate din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, conform procedurilor operaţionale specifice.

ADVERTISING

MApN a transmis că nava Artemis a transportat, joi seară, în zona de siguranţă a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, ambarcaţiunea recuperată din apele teritoriale româneşti.

Poziţia ministerului nu conţine nimic referitor la vreun dispozitiv exploziv găsit la bord.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇