Mai multe atacuri aeriene devastatoare au avut loc la primele ore ale zilei 771 de război din Ucraina, în al doilea mare oraș al ţării invadate, Harkov. Există mai multe victime. Rusia a lansat noaptea trecută 20 de drone kamikaze şi doar 11 au fost distruse de apărarea aeriană.
Linia de înaltă tensiune legată de centrala nucleară Zaporojie a căzut, iar rușii au deschis o anchetă. Centrala nu este în funcțiune, dar are nevoie de energie externă, pentru a păstra rece materialul nuclear.
Și noi fragmente de dronă au fost descoperite în Republica Moldova, în raionul Vulcăneşti, la aproximativ 500 metri de linia frontierei moldo-ucrainene. Este al treilea caz doar în acest an.
După ce a susținut că Ucraina e implicată în atacul armat de la Moscova, Rusia „speră" că serviciile secrete franceze nu se află în spatele atentatului. Parisul a cerut ferm Moscovei să nu mai exploateze situaţia în scopuri proprii. Preşedintele francez Emmanuel Macron a reacționat și el, denunţând declaraţii ”baroce şi ameninţătoare”.
Rusia şi NATO sunt în "confruntare directă", susţine purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în ziua în care Alianţa a marcat 75 de ani de la înfiinţare.
Iar două companii din Germania contribuie la efortul de reconstrucție pe care Moscova îl desfășoară în orașul ocupat Mariupol, din Ucraina, arată o anchetă din presa germană.
Peste ocean, Victoria Spartz, singurul congresman american născut în Ucraina, nu va vota legea pentru ajutorul financiar pe care Kievul îl cere cu disperare, deși bunica sa a murit în Ucraina, în urmă cu doar câteva luni.
Situația pe front
- Atacuri aeriene la Harkov - Cel puțin patru persoane au murit și 12 au fost rănite, noaptea trecută, în urma noilor atacuri aeriene ruse asupra oraşului Harkov. Patru persoane au decedat, printre care trei salvatori, iar cinci au fost rănite, în timpul unei a doua lovituri asupra unui loc care tocmai fusese bombardat într-un cartier dens populat din Harkov, a anunţat primarul Ihor Terehov. Şeful regiunii militare Harkov, Oleh Sinehubov, a raportat "cel puţin patru" lovituri asupra oraşului în cursul nopţii.
- Bilanțul dronelor - Rusia a lansat în cursul nopții 20 de drone kamikaze Shahed asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 11, a anunțat joi dimineață Statul Major ucrainean.
- În beznă - Aproximativ 350.000 de oameni au rămas fără energie electrică după atacul nocturn de la Harkov. Este vorba despre locuitori ai orașului și ai localităților din apropiere.
- Centrala nucleară, fără curent - Linia de înaltă tensiune legată de centrala nucleară Zaporojie a căzut. Rușii, care au ocupat centrala la începutul războiului, au deschis o anchetă. La centrală nu au fost înregistrate modificări ale nivelului de radiații. Centrala de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a fost implicată în mai multe incidente pe parcursul războiului. Centrala nu este în funcțiune, dar se bazează pe energie externă pentru a păstra rece materialul nuclear.
- Lovituri ucrainene - Trupele ruse au atacat pe toată linia frontului în ultimele 24 de ore, 65 de confruntări armate având loc în acest interval. Forțele Kievului au lovit 18 concentrări de personal militar rus și mai multe facilități esențiale pentru inamic, a transmis joi dimineață conducerea armatei ucrainene. Rușii au lansat șase rachete și 85 de lovituri aeriene. De asemenea, au tras de 88 de ori cu sisteme de lansare multiplă a rachetelor asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate.
Ce se întâmplă în Rusia
- Moscova suspectează Parisul - Rusia "speră" că serviciile secrete franceze nu se află în spatele atentatului de la Moscova. "Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea supraveghetorilor săi occidentali. Sperăm că, în acest caz, serviciile secrete franceze nu se află în spatele acestei acţiuni", a declarat Serghei Şoigu, citat în comunicatul Ministerului rus al Apărării, care relatează despre convorbirea telefonică avută miercuri cu omologul francez, Sebastien Lecornu. În cursul acestei convorbiri telefonice - prima din octombrie 2022 - ministrul Lecornu i-a "confirmat" omologului rus că "Franţa nu dispune de nicio informaţie care să facă legătura între acest atac şi Ucraina" şi i-a cerut Moscovei "să înceteze să exploateze situaţia în scopuri proprii".
- Reacția lui Macron - Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat joi declaraţii ”baroce şi ameninţătoare” ale Rusiei. Potrivit lui Macron, această convorbire telefonică avea scopul să transmită Rusiei ”informaţii utile” despre originea atentatului. ”Este ridicol să spui că Franţa ar putea fi în spatele (atentatului de la Crocus City Hall). Este o manipulare”, a denunţat acesta.
- Drone în Belgorod - Forțele ruse au doborât trei drone ucrainene în regiunea Belgorod și două în regiunea Tula, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova. Ministerul și autoritățile regionale nu au oferit informații despre consecințele acestor atacuri.
Alte informații relevante
- Confruntare directă - Rusia şi NATO sunt în "confruntare directă", a afirmat joi Kremlinul, în timp ce Alianţa a marcat împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare. "NATO era deja implicat în conflictul din Ucraina (şi) continuă să înainteze spre graniţele noastre şi să îşi extindă infrastructura militară către graniţele noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă. "În fapt, relaţiile au alunecat acum spre nivelul de confruntare directă", a subliniat purtătorul de cuvânt.
- Născută în Ucraina, dar nu ajută Kievul - Victoria Spartz, membră a Camerei Reprezentanților și singurul congresman american născut în Ucraina, a spus că nu va vota legea pentru ajutorul de peste 60 de miliarde de dolari necesar Kievului, relatează Wall Street Journal. Ea și-a exprimat scepticismul în privința acestui sprijin, deși bunica sa, în vârstă de 95 de ani, a murit în Ucraina, în urmă cu câteva luni, după explozia unei bombe care i-a distrus apartamentul.
- Companii germane ajută Rusia - Două companii din Germania, Knauf și WKB Systems, contribuie la efortul de reconstrucție pe care Moscova îl desfășoară în orașul ocupat Mariupol, din Ucraina, potrivit unei anchete difuzate în emisiunea Tagesschau a postului TV german ARD. "Există dovezi în rapoartele anuale, pe site-urile companiilor, fotografii și imagini video că unele companii germane joacă un rol important în reconstrucția Mariupolului", arată investigația. Knauf și WKB Systems furnizează ciment, plăci din beton și rigips pentru șantierele din Mariupol, arată ancheta.
- Zelenski nu-l bagă în seamă pe Carlson - Jurnalistul american Tucker Carlson a afirmat că Volodimir Zelenski a ignorat numeroasele sale cereri pentru a-i acorda un interviu. Carslon a spus că după interviul de la Moscova cu Vladimir Putin dorea să facă unul în februarie și cu Volodimir Zelenski, însă acesta nu a răspuns la solicitările lui, relatează Nexta.
- Parisul nu vrea să discute cu Moscova - Franţa nu şi-a exprimat nicio "dispoziţie de a dialoga" cu Moscova cu privire la războiul din Ucraina, în cursul discuţiei telefonice dintre ministrul francez al Apărării şi omologul său rus, a declarat miercuri seară pentru AFP anturajul lui Sébastien Lecornu. Ministrul rus a afirmat în cursul acestei discuţii că "este dispus să reia dialogul legat de Ucraina", dar "Franţa nici nu a acceptat şi nici nu a propus nimic" pe această temă, a subliniat anturajul ministrului francez, dezminţind afirmaţiile guvernului rus potrivit cărora Sébastien Lecornu şi Serghei Şoigu s-ar fi arătat miercuri "dispuşi să dialogheze" asupra conflictului din Ucraina.
- Ungaria îndulceşte tonul - Budapesta pare să afişeze o atitudine de flexibilitate faţă de Ucraina. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a scris pe Facebook că în ultimele săptămâni au fost luate unele măsuri pentru "a reconstrui încrederea reciprocă", inclusiv în ceea ce priveşte transportul cerealelor ucrainene. "Dezvoltarea infrastructurii la graniţa ucraineano-maghiară, sprijinită de guvern, va permite transbordarea a 1 milion de containere şi a 3 milioane de tone de grâu şi ulei comestibil pe an la Fényeslitke, ceea ce ar putea ajuta foarte mult comerţul Ucrainei cu Europa", arată şeful diplomaţiei maghiare. Szijjarto a anunţat că aşteaptă "cu speranţă" întâlnirea de joi între miniştrii Educaţiei din cele două ţări, la care se va discuta controversata problemă a învăţământului în limba maternă pentru comunitatea maghiară din Ucraina.
- Zelenski știe ce pregătește Rusia - Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia se pregăteşte pentru o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, avertizând partenerii Kievului că trebuie pregătită rapid contracararea acestor acţiuni. El i-a informat că noul comandat al Armatei, generalul Oleksandr Sîrski, i-a prezentat în cursul zilei un raport lung şi detaliat despre acţiunile în domenii esenţiale: apărarea şi consolidarea poziţiilor ucrainene, presiunea asupra poziţiilor ruseşti, planurile-cheie pentru acţiuni defensive şi active în viitorul apropiat. Anterior, în cursul zilei, preşedintele ucrainean declarase că Rusia are de gând să mobilizeze până în luna iunie 300.000 de oameni pentru a lupta în Ucraina.
- Noi fragmente de dronă în Republica Moldova - Fragmente de dronă au fost descoperite joi, în jurul orei 14:15, în apropierea localităţii Etulia-Vlădiceni, din raionul Vulcăneşti, aflat la graniţa cu Ucraina, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) din Republica Moldova, într-un comunicat. Fragmentele de dronă conţin inscpripţia „Герань-2” (Geranium-2, numele rusesc al dronelor iraniene Shahed - n.r.). Fragmentele au fost depistate la aproximativ la 500 metri de linia frontierei moldo-ucrainene. Acesta este al treilea caz când fragmente de dronă au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova numai de la începutul anului 2024, scrie NewsMaker.