În ziua 770 de război avem un avertisment categoric care vine de la Kiev.
„Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea pe Bruxelles şi alte oraşe europene, nu exagerez. Toate acestea se vor întâmpla dacă Ucraina nu va câştiga războiul împotriva Rusiei”, avertizează ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.
Acesta îi acuză pe partenerii occidentali că nu oferă Kievului suficiente mijloace de apărare aeriană împotriva atacurilor cu rachete ruseşti, chiar dacă au în arsenalele lor peste 100 de sisteme Patriot.
Rușii au lansat 3.000 de bombe asupra Ucrainei doar în luna martie. De asemenea, Ucraina a fost atacată cu 1.000 de drone și rachete, a declarat şi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Azi totuşi Rusia a lăsat-o puţin mai moale şi a lansat mai puține drone în primele ore, doar patru, toate fiind doborâte de apărarea aeriană.
O persoană a murit și alte două au fost rănite, după ce o rachetă rusească a căzut dimineață într-un sat din apropierea frontierei cu regiunea rusă Belgorod.
Pe de altă parte, Ministerul rus de Interne înființează secții de poliție în teritoriile ocupate din Ucraina și angajează 14.000 de polițiști, cei mai mulți dintre aceștia fiind foști angajați ai forțelor de ordine locale, arată Institutul pentru Studiul Războiului.
La nivel înalt, Zelenski a semnat legea prin care limita de vârstă pentru mobilizarea bărbaților în armată scade de la 27 la 25 de ani, iar Vladimir Putin a parafat decretul de numire a viceamiralului Serghei Pinciuk în funcția de comandant al Flotei ruse la Marea Neagră.
Oficialii americani au avertizat Rusia că sala de concerte Crocus City devenise o țintă teroristă, iar informația a fost transmisă cu peste două săptămâni înaintea atacului armat, relatează Washington Post.
Mai multe magazine ale unor branduri importante s-au redeschis în Kiev, după o pauză de doi ani provocată de invazia Rusiei în Ucraina. În centrele comerciale din capitala Ucrainei s-au format cozi.
Situația pe front
- 4 din 4 - Forțele aeriene ucrainene au doborât toate cele patru drone folosite de Rusia în atacul din timpul nopții asupra regiunilor centrale ale țării, a anunțat armata ucraineană. Dronele Shahed au fost distruse deasupra regiunilor Kirovohrad, Cerkasî, Hmelnîțkîi și Jîtomîr. Atacul a provocat un incendiu în regiunea Kirovohrad, care a fost între timp stins, a anunțat pe Telegram guvernatorul local.
- Rachetă căzută într-un sat - O persoană a murit și alte două, un bărbat și fiul său de patru ani, au fost rănite, miercuri dimineață, de explozia unei rachete în satul Krasnopillia din regiunea Sumî, localitate situată la 10 km de granița cu regiunea rusă Belgorod. Un magazin, un centru cultural și cinci mașini au fost avariate de explozie.
- Atacuri pe front - Forțele ruse au atacat în șapte sectoare ale frontului în ultimele 24 de ore, îndeosebi în Novopavlivka. 75 de lupte s-au dat în acest interval, a transmis miercuri Statul Major ucrainean. Trupele ruse au lansat 78 de lovituri aeriene și au tras de 66 de ori cu sisteme de lansare multiplă a rachetelor asupra forțelor ucrainene și zonelor populate.
- Rusia angajează polițiști în Ucraina - Ministerul de Interne din Rusia înființează secții de poliție în teritoriile ocupate din Ucraina și angajează 14.000 de polițiști, cei mai mulți dintre aceștia fiind foști angajați ai forțelor de ordine locale, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Ministrul rus de Interne, Vladimir Kolokolțev, a anunțat că peste 800 de ofițeri au fost aduși din Rusia. Rusia a desfășurat și cel puțin 35.000 de membri ai Gărzii Naționale (Rosgvardia) în teritoriile ocupate. ISW notează că acest flux este menit să contribuie la rusificarea regiunilor ucrainene capturate de Moscova.
Avertisment radical
- Mii de bombe aruncate în Ucraina în martie - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că luna trecută rușii au lansat 3.000 de bombe asupra Ucrainei. Rușii au mai lansat 600 de drone și 400 de rachete, a adăugat liderul ucrainean. Cele mai multe bombe au vizat ținte aflate de linia frontului. De obicei, acestea sunt aruncate din avioane de război aflate în teritoriile ocupate de ruși.
- E nevoie de Patriot - Partenerii Kievului nu oferă suficiente mijloace de apărare aeriană pentru ca Ucraina să se poată proteja împotriva atacurilor cu rachete ruseşti, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. El a spus că partenerii Ucrainei au la dispoziţie peste 100 de sisteme Patriot, dar că până acum nu au fost dispuşi să dea Kievului nici măcar cinci sau şapte - numărul despre care Kievul spune că este minimul necesar pentru a asigura o protecţie suplimentară semnificativă.
- 94 de rachete balistice - Kuleba a mai precizat că atacurile Rusiei din martie au implicat 94 de rachete balistice, care sunt mult mai rapide decât rachetele de croazieră, mai frecvent folosite, şi sunt mai greu de doborât.
- Rachete la Bruxelles - Ministrul susţine că sprijin cu Patriot ar ajuta la înfrângerea Rusiei şi la prevenirea unui război mai mare în întreaga Europă. "Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea pe Bruxelles şi alte oraşe europene, nu exagerez. Toate acestea se vor întâmpla dacă Ucraina nu va câştiga războiul împotriva Rusiei", a declarat el. "Aşa că cel mai bun mod de a vă salva sistemele Patriot de la interceptarea rachetelor (deasupra ţărilor voastre) şi soldaţii voştri de la moarte este să le trimiteţi în Ucraina şi să le daţi soldaţilor ucraineni tot ce au nevoie", a argumentat Kuleba.
Ce se întâmplă în Rusia
- Nou comandant al flotei la Marea Neagră - Serghei Pinciuk este noul comandant al flotei ruse la Marea Neagră, a anunţat Ministerul rus al Apărării, după ce Ucraina a obţinut o serie de succese în această zonă, în pofida avantajului numeric rus. Ministrul Serghei Şoigu a anunţat, într-o conferinţă telefonică cu Statul Major al forţelor armate, numirea viceamiralului Pinciuk în postul de comandant al Flotei Mării Negre. Totodată, amiralul Alexandr Moiseiev a fost numit prin decret prezidenţial comandant al Flotei ruse, în locul lui Nikolai Evmenov, aflat în funcţie din 2019. Moiseiev a fost deja văzut în noua funcţie la o ceremonie, la jumătatea lui martie, în portul Kronstadt (nord-vest). Schimbarea la conducerea Flotei ruse la Marea Neagră intervine după o serie de succese ale Ucrainei în zonă, cu ajutorul unor drone maritime şi rachete, care au obligat Marina rusă să se replieze.
- Se știa ținta teroriștilor - Oficialii americani au avertizat Rusia că sala de concerte Crocus City devenise o țintă teroristă, iar informația a fost transmisă cu peste două săptămâni înaintea atacului armat, scrie Washington Post. Specificul informației contrazice afirmațiile autorităților ruse care au susținut că datele americanilor erau prea generale pentru a putea acționa, dar și articolul publicat de New York Times în care se arăta că nu au fost transmise anumite informații pentru a nu deconspira sursele serviciilor secrete americane.
- Statul plătește dobânzile la ratele soldaților - Guvernul rus va compensa costurile cu dobânzile ale băncilor care au oferit suspendarea plăţii împrumuturilor militarilor aflați în Ucraina, acoperind 50% din dobânda acumulată la împrumuturi. Băncilor li s-a ordonat să organizeze aceste suspendări ale plăţilor pentru împrumuturile acordate militarilor şi familiilor acestora, deoarece statul rus a încercat să stimuleze oamenii să lupte în ceea ce numeşte ”o operaţiune militară specială” în Ucraina. Parlamentarii din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, au aprobat marți amendamente la legislaţie, conform cărora Ministerul de Finanţe va rambursa băncilor 50% din dobânda acumulată la credite în perioada suspendării plăţilor. Legea iniţială le permitea militarilor să primească perioade de graţie pentru credite ipotecare, credite de consum şi carduri de credit pe durata serviciului lor militar şi pentru 30 de zile după aceea. Proiectul de lege trebuie să treacă prin camera superioară a parlamentului şi să fie semnat de Putin pentru a deveni lege.
- Bogații Rusiei au averi mai mari - Cei mai bogaţi oameni din Rusia au adăugat 72 de miliarde de dolari la averile lor în ultimul an, bogăţia lor colectivă totalizând 577 de miliarde de dolari, a anunţat marţi revista Forbes. Preţurile ridicate ale materiilor prime din ultimii doi ani şi creşterea economică a Rusiei, axată pe război şi care a amortizat impactul sancţiunilor occidentale, au ajutat la o revenire spre această cifră. Vaghit Alekperov, fostul preşedinte al companiei petroliere Lukoil, are cea mai mare avere din Rusia, care a crescut la 28,6 miliarde de dolari, de la 20,5 miliarde în ultimul an. Alekperov se clasează pe locul 59 la nivel global. Detalii AICI
- Proiect arctic înghețat - Novatek, cel mai mare producător rus de gaze naturale lichefiate (GNL), a suspendat producţia la proiectul său Arctic LNG 2 din cauza sancţiunilor occidentale şi a penuriei de tancuri de transport, au declarat marţi surse citate de Reuters. Livrările comerciale urmau să înceapă în primul trimestru al acestui an, dar planurile s-au complicat anul trecut, când compania a fost inclusă în sancţiunile occidentale din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, determinând acţionarii străini să-şi suspende participarea şi Novatek să declare caz de forţă majoră. Decizia de a suspenda transformarea gazelor naturale în GNL e o lovitură pentru obiectivul Rusiei de a deţine o cincime din piaţa globală de GNL până în 2030-2035. În prezent, Rusia este al patrulea cel mai mare producător de GNL din lume, cu exporturi anuale de 32,6 milioane de tone.
Alte informații relevante
- Scade limita de vârstă pentru mobilizare - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legea prin care limita de vârstă pentru mobilizarea bărbaților în armată scade de la 27 la 25 de ani, relatează Kyiv Post. Legea care are drept scop acoperirea nevoii de efective suplimentare a armatei ucrainene, aflată în al treilea an de război cu Rusia, a fost semnată de Zelenski la un an după ce a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev.
- Ajutor de la NATO pentru Ucraina - NATO are în vedere un sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 100 miliarde de euro pentru următorii cinci ani. Pachetul de 100 de miliarde de euro are drept scop sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei ruse, dar și să reducă presiunea în rândul membrilor alianţei în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. Germania şi Statele Unite, de exemplu, aduc contribuţii mai mari în raport cu economia lor decât alte ţări. Fondul propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează sa fie dezbătut miercuri la o reuniune a miniştrilor de Externe ai Alianţei. O decizie finală este aşteptată la summit-ul NATO din iulie de la Washington.
- Registru al pagubelor - Ucrainenii pot declara, începând de marţi, pagube cauzate de agresiunea rusă caselor, monumentelor sau infrastructurii, într-un Registru al pagubelor înfiinţat în Olanda, în urmă cu 11 luni, sub autoritatea Consiliului Europei (CoE), care poate primi primele reclamaţii. Aceasta este una dintre primele etape ale reparaţiilor. Statul şi firmele ucrainene pot, de asemenea, să înregistreze pierderi suferite de la începutul invaziei armatei ruse. Însă un mecanism internaţional de reparaţii este necesar să fie stabilit, pentru ca fonduri să le fie alocate victimelor.
- Shopping în vremuri de război - Mai multe magazine ale unor branduri importante, precum Zara, Oysho, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Duti și Bershka, s-au redeschis în Kiev, după o pauză de doi ani provocată de invazia Rusiei în Ucraina. În centrele comerciale din capitala Ucrainei s-au format cozi, relatează Nexta.