Ziua 746: Lupte grele în estul Ucrainei. Incendiu puternic lângă Sankt-Petersburg. La pușcărie pentru numele de wi-fi. Replică pentru Papă

<span style="color:#990000;">Ziua 746</span>: Lupte grele în estul Ucrainei. Incendiu puternic lângă Sankt-Petersburg. La pușcărie pentru numele de wi-fi. Replică pentru Papă

În ziua 746 de război sunt semnalate lupte grele în estul Ucrainei, mai ales la vest de Bahmut. Rușii au adus trupe suplimentare cu care acoperă permanent pierderile mari pe care le înregistrează. Armata ucraineană încearcă să oprească ofensiva prin contraatacuri, dar este împinsă înapoi de ruși.

În schimb, Ucraina a atacat cu zeci de drone sudul Rusiei, cele mai afectate fiind localitățile din apropierea graniței. Dar și Rusia a atacat cu 39 de drone și patru rachete S-300 în estul și sudul Ucrainei, apărarea aeriană ucraineană reușind să distrugă 35 de drone.

Și pe seară, un incendiu puternic a izbucnit lângă Sankt-Petersburg. Pe rețelele ruse de socializare, oamenii spun că s-a auzit o explozie puternică în apropiere de aeroportul Pulkovoși și postează imagini în care se vede un incendiu puternic. Mai mulți răniți au fost transportați la spitale din Sankt-Petersburg, iar zborurile au fost restricționate.

În timpul ăsta, tot în Rusia, un tribunal din Moscova a condamnat un student la 10 zile de închisoare pentru că şi-a redenumit reţeaua wifi „Slava Ucraina". Tânărul a fost găsit vinovat de "afişare publică a simbolismului nazist (...) sau a simbolurilor organizaţiilor extremiste", iar routerul său wifi a fost confiscat.

ADVERTISING

Iar Ucraina îi răspunde tăios Papei, care a spus că Kievul ar trebui să ridice steagul alb și să înceapă negocieri de pace cu Rusia: În cel de-Al Doilea Război Mondial, „a vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi?”.

Evoluții pe front

  • Lupte grele în est - Trupele ruse au crescut presiunea asupra poziţiilor defensive ucrainene în timpul unor lupte grele în estul Ucrainei, mai ales în zona situată la vest de Bahmut, a declarat sâmbătă Serhii Sidorinon, comandantul ucrainean al regiunii, informează dpa. „Inamicul suferă pierderi grele, dar îşi completează constant rândurile cu noi rezerve. Scopul atacurilor ruseşti este să ajungă la Ceasiv Yar. Se luptă ziua, dar şi noaptea", a spus Sidorin. La rândul lor, forţele armate ucrainene au încercat să rupă avântul ofensiv rusesc cu contraatacuri, dar au fost împinse înapoi în satul Ivanivske.
  • Atacuri susținute cu drone în sudul Rusiei - Zeci de drone ucrainene au atacat zone din sudul Rusiei, în timpul nopții. Oficiali de la Moscova şi din sudul Rusiei au confirmat că apărarea antiaeriană a doborât zeci de drone, iar efectele unui atac asupra oraşului Taganrog de la Marea Azov sunt încă în curs de evaluare. Potrivit rapoartelor ruse, regiunea Rostov din apropierea graniţei cu Ucraina a fost cel mai puternic afectată, fiind înregistrate 41 de atacuri. De asemenea, au fost distruse mai multe drone care se apropiau de oraşul Morozovsk, la aproximativ 230 de kilometri de capitala regională Rostov-pe-Don.
  • Zeci de drone distruse de Ucraina - Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 35 din cele 39 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat, duminică, forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters. Majoritatea dronelor au fost distruse deasupra estului şi sudului Ucrainei, nu există informații dacă au fost raportate pagube. Rusia a lansat, de asemenea, patru rachete S-300, au precizat ucrainenii, fără a spune ce s-a întâmplat cu rachetele sau dacă acestea şi-au atins ţinta.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiu puternic lângă Sankt-Petersburg - Un incendiu puternic a izbucnit, duminică, lângă Sankt-Petersburg. Pe rețelele ruse de socializare, oamenii spun că s-a auzit o explozie puternică în apropiere de aeroportul Pulkovoși și postează imagini cu un incendiu puternic. Autoritățile susțin că este un incendiu la un hangar aflat în apropierea autostrăzii care leagă Sank Petersburg de Moscova. Mai mulți răniți au fost transportați la spitale din Sankt-Petersburg, iar zborurile au fost restricționate.
  • Drone ucrainene departe de graniță - Apărarea antiaeriană rusă a doborât duminică două drone ucrainene în regiunea rusă Novgorod, la circa 850 de kilometri nord de graniţa dintre Rusia şi Ucraina, a transmis Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia EFE. Atacul a avut loc în jurul orei 15:30, ora Moscovei, (12:30 GMT). Nu este clar dacă există o legătură între incendiul de lângă Sankt Petersburg şi dronele ucrainene doborâte deasupra regiunii Novgorod, care se află la sud de Sankt Petersburg. Armata ucraineană a dezvoltat mai multe tipuri de drone pentru atacuri de acest fel. Potrivit Kievului, unele dintre acestea au o rază de acţiune de circa o mie de kilometri, atacul de duminică fiind o confirmare în acest sens.
  • Închisoare pentru numele rețelei wi-fi - Un tribunal din Moscova a condamnat un student la 10 zile de închisoare pentru că şi-a redenumit reţeaua wifi "Slava Ucraina", relatează Ria-Novosti, citată de AFP. Prin schimbarea numelui preinstalat al routerului său wifi în "Slava Ucraina", studentul de la Universitatea de Stat din Moscova a "propagat sloganul naţionaliştilor ucraineni", a precizat tribunalul în decizia sa. Tânărul a fost găsit vinovat de "afişare publică a simbolismului nazist (...) sau a simbolurilor organizaţiilor extremiste", iar routerul său wifi a fost confiscat. Schimbarea numelui a fost sesizată și reclamată de un ofițer de poliție.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • O nouă întâlnire a Grupului Ramstein - Membrii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG) urmează să se întâlnească din nou luna aceasta la Baza Aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta sprijinul pentru efortul de război al Kievului. La invitaţia secretarului american al Apărării Lloyd Austin, grupul urmează să se întrunească pe 19 martie. Cunoscută şi sub numele de Grupul Ramstein, alianţa a 56 de ţări coordonează livrările de arme către Ucraina, care se bazează pe sprijinul occidental pentru a respinge forţele ruse. UDCG este formată din toate cele 32 de state membre ale NATO, inclusiv Suedia după aderarea sa pe 7 martie, precum şi alte 24 de ţări care s-au opus invaziei ruse.
  • Supărați pe Papă - Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns duminică Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit "despre negocieri de pace cu Hitler", după ce suveranul pontif i-a sugerat Kievului într-un interviu să aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de aceasta din urmă. „A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul", a susţinut ambasada ucraineană. Într-un interviu acordat radio-televiziunii elveţiene, Papa Francisc a spus: „Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi", a remarcat suveranul pontif. "Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos" şi "a negocia nu înseamnă niciodată să te predai".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇