Ziua 745 Războiul dronelor. Noi ajutoare pentru Ucraina. Cel puțin 10 tentative de asasinat la Zelenski

<span style="color:#990000;">Ziua 745</span> Războiul dronelor. Noi ajutoare pentru Ucraina. Cel puțin 10 tentative de asasinat la Zelenski

Ziua 745 de război a început cu un atac cu drone al Rusiei, iar Ucraina spune că a reușit să doboare 12 din cele 15 drone lansate. Bombardamente au fost și în Herson, unde bombele au lovit câteva clădiri administrative, o grădiniță, două garaje și mașini. Două persoane au murit și alte două au fost rănite, între care și un copil.

Și Ucraina a lansat zeci de drone deasupra orașelor Belgorod, Kursk, Volgograd și Rostov-pe-Don. Unele relatări de pe rețele arată că a fost lovită și afectată compania de aeronave Beriev din Taganrog.

În urma întâlnirii de vineri dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Turcia s-a oferit să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina, pentru a pune capăt războiului.

Și s-au anunțat noi ajutoare pentru Ucraina: 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în următoarele două luni - 4,5 miliarde de euro în martie și încă 1,5 miliarde de euro în aprilie. Iar Regatul Unit va furniza armatei ucrainene anul acesta "peste 10.000 de drone", inclusiv drone de atac, în valoare de 125 de milioane de lire sterline.

ADVERTISING

Iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că a scăpat de "peste 10" tentative de asasinat din partea rușilor.

Ziua 744: Dronă rusească doborâtă de o eoliană. Putin omagiază femeile-soldat și grațiază pușcăriașe. Zalujnîi, pus ambasador la Londra

Ce se întâmplă pe front

  • Atac nocturn cu drone - Ucraina a doborât 12 drone Shahed din cele 15 lansate de Rusia peste noapte, au anunțat reprezentanții armatei ucrainene pe 9 martie. Dronele au fost doborâte deasupra orașului Dnipro și regiunii Poltava. Explozii au putut fi auzite la marginea orașului Krivoi Rog, iar sirenele au fost declanșate în estul, sudul și centrul Ucrainei după ora 21:00, inclusiv în Kiev, puțin după ora 22:00, potrivit Kyiv Independent.
  • Bombardamente în Herson - Două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite ca urmare a bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore, în Herson. Anunțul a fost făcut pe Facebook de Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, după cum relatează Ukrinform. În localitățile din regiunea Herson au fost lovite două clădiri administrative, o grădiniță, un garaj și câteva mașini. Două persoane au murit în urma agresiunii rusești, iar alte două au fost rănite, inclusiv un copil, a precizat Prokudin.
  • Zeci de drone lansate și de Ucraina - Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că 47 de drone ucrainene au fost doborâte sau interceptate peste noapte deasupra orașelor Belgorod, Kursk, Volgograd și Rostov-pe-Don. O persoană a fost rănită ușor.
  • Companie de aeronave lovită - Compania de aeronave Beriev din Taganrog ar fi fost afectată de atacuri, conform unor relatări pe canalele ruse de pe Telegram, transmite Kyiv Post.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Turcia, ofertă pentru pace în Ucraina - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ţara sa se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina, pentru a pune capăt războiului, transmite Reuters. Declarația a fost făcută după o întâlnire pe care a avut-o la Istanbul cu președintele Volodimir Zelenski. La întâlnire s-a discutat despre evoluţia războiului din Ucraina, iar Erdogan a promis că Turcia va contribui semnificativ la reconstrucţia Ucrainei, după încetarea conflictului.
  • 6 miliarde de euro de la UE - Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în următoarele două luni, a declarat premierul de la Kiev, Denis Șmîhal. Guvernul ucrainean se așteaptă să primească 4,5 miliarde de euro în martie și încă 1,5 miliarde de euro în aprilie. Având în vedere că războiul împotriva Rusiei a intrat în al treilea an, Ucraina este dependentă de sprijinul economic și militar din partea aliaților săi occidentali. Ucraina a primit 73,6 miliarde de dolari finanțare externă în 2022 și 2023, dar în primele două luni ale acestui an, Kievul a primit doar 1,2 miliarde de dolari, pachetele majore de finanțare fiind amânate sau blocate.
  • Drone de la Marea Britanie - Aflat la Kiev, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a anunțat că Regatul Unit va furniza armatei ucrainene anul acesta "peste 10.000 de drone", inclusiv drone de atac, iar guvernul de la Londra a alocat pentru acest demers încă 125 de milioane de lire sterline, în plus faţă de cele 200 de milioane de lire promise anterior. El a spus că Ucraina "trebuie să câştige războiul" cu Rusia şi pentru aceasta aliaţii ei trebuie să-şi intensifice sprijinul.
  • Tentative de asasinat - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a scăpat de "peste 10" tentative de asasinat din partea rușilor. Informația i-a fost furnizată de serviciile secrete ucrainene. După vizita de miercuri, alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, la Odessa, Zelenski a spus că nu știe dacă Moscova a vrut să încerce să îl ucidă. "Eram într-o vizită oficială când, la 300 de metri distanță, a fost trasă o rachetă balistică", a declarat el pentru postul de televiziune italian Rai: "Așa că e greu de spus dacă au vrut să mă asasineze". El a dezvăluit că a fost ținta mai multor tentative de asasinat de la începutul războiului. „Vladimir Putin a încercat să mă asasineze de mai mult de 10 ori, asta spun serviciile de informații", a declarat el: "Nu știu dacă acesta este numărul exact. Eu nu le calculez".
  • Teama SUA - Administraţia Biden a fost îngrijorată că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina la sfârşitul anului 2022, astfel că SUA au început „să se pregătească riguros” pentru un asemenea scenariu, care nu este exclus să reapară ca posibilitate, au declarat pentru CNN doi oficiali cu rang înalt ai administraţiei. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇