Încă din primele ore ale zilei 744 de război apărarea aeriană ucraineană a avut de lucru. Rusia a lansat în cursul nopții 37 de drone Shahed, iar 33 au fost distruse. Rușii au tras și trei rachete, iar mai multe localități din regiunile Harkov și Donețk au fost lovite. Atacurile s-au soldat cu doi morți și cel puțin zece răniți.
Și în Rusia s-au înregistrat atacuri cu drone. Ministerul rus al Apărării spune că a interceptat 16 drone ucrainene în zorii zilei de vineri, 15 dintre ele fiind distruse în regiunea sudică Volgograd, aflată la aproximativ 300 km de liniile frontului din estul Ucrainei. Două persoane au fost ucise, iar una a fost grav rănită într-un atac ucrainean cu dronă asupra unui sat din regiunea Belgorod
MAE rus a convocat-o pe ambasadoarea SUA și a avertizat-o despre o posibilă expulzare a diplomaților americani "care încearcă să se amestece în problemele interne" ale Federației Ruse. Moscova a anunţat joi că trei ONG-uri americane au fost declarate indezirabile, pentru că ar fi încercat să recruteze agenți de influență.
Vladimir Putin a adus vineri, de Ziua Internaţională a Femeii, un omagiu femeilor-soldat care luptă în Ucraina şi celor care susţin războiul. Liderul de la Kremlin a promulgat și un decret pentru graţierea a 52 de femei condamnate şi care efectuează pedepse cu închisoarea.
Volodimir Zelenski a aprobat numirea fostului şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, ca ambasador al Ucrainei în Marea Britanie.
Tot preşedintele Ucrainei va face azi o vizită în Turcia şi se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan.
Pe de altă parte, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a subliniat că nu se pune problema trimiterii de trupe combatante la sol, în Ucraina, după declaraţiile controversate ale preşedintelui Macron. Franța plănuiește însă ca unii dintre producătorii săi de armament să înceapă în această vară să producă echipamente militare direct în Ucraina.
Situația pe front
- "Roiuri" nocturne de drone - Forţele aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a lansat în cursul nopţii 37 de drone explozive iraniene Shahed şi trei rachete asupra teritoriului ucrainean. "Ca urmare a operaţiunilor de luptă, 33 de (drone) Shahed au fost doborâte" în regiunile Kirovograd (centru), Odesa, Herson, Nikolaev (sud) şi Harkov (nord-est), a transmis apărarea aeriană pe Telegram.
- Victime în Harkov - O femeie de 64 de ani și un bărbat de 58 de ani au fost uciși într-un atac asupra orașului Kupiansk din regiunea Harkov, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, care a postat pe contul său Telegram fotografii în care se văd magazine cu ferestre explodate şi un crater lângă o clădire rezidenţială. Un alt atac cu rachetă care a vizat orașul Ciuguev din aceeași regiune a rănit șapte persoane, între care şi o fetiță de trei ani.
- Bombardamente în Donețk - Un atac masiv cu rachete lansat la ora locală 2:00 asupra orașului Mîrnohrad, din Donețk, a avariat un spital, zece blocuri, un centru comercial și opt mașini. Un localnic a fost rănit. O oră și jumătate mai târziu, artileria rusă a atacat satul Șakhove din aceeași regiune, iar o femeie a fost rănită. În orașul Novohrodivka, bombardat de două ori, alte două persoane au fost rănite. Cel puțin 64 de locuințe, cinci mașini, patru clădiri administrative, o unitate medicală și patru blocuri de două etaje au fost avariate. Aproape 4.000 de locuințe au rămas fără energie electrică. În Odesa o dronă pe care apărarea aeriană nu a reușit s-o intercepteze a avariat un element de infrastructură. Incendiul a fost stins rapid și nu au existat victime.
- Atac în Herson - Rușii au bombardat în timpul nopții satul Bilozerka, de lângă orașul Herson. O femeie a fost rănită, a anunțat administrația militară regională.
- Dronă doborâtă de eoliană - Elicea unei turbine eoliene a doborât o dronă Shahed. Specialiștii ucraineni sosiți la fața locului au detonat ulterior în apropiere partea explozivă a dronei.
- Explozii în sud - Mai multe explozii au avut loc în orașele Tokmak și Melitopol, ocupate de ruși în regiunea Zaporojia, a anunțat vineri guvernatorul Ivan Fedorov. O deflagrație s-a produs lângă o bază militară rusă din Tokmak, iar alta la un depozit din Melitopol, în care forțele ruse țin muniție. Guvernatorul nu a dat alte detalii, însă în regiune au mai fost raportate acțiuni ale partizanilor, scrie Kyiv Independent.
- Copii evacuați - Copiii din patru localități din regiunea Donețk vor fi evacuați obligatoriu, din cauza intensificării luptelor, au anunțat autoritățile ucrainene. În total, 28 de copii vor fi evacuați împreună cu însoțitorii lor și vor primi adăpost gratuit în regiuni mai sigure, precum și sprijin financiar și psihologic.
- Lupte pe linia frontului - Rușii au atacat în șapte puncte ale frontului în ultimele 24 de ore, interval în care au avut loc 86 de confruntări armate pe toată linia de contact. 50 de lupte s-au dat în sectoarele Avdiivka și Novopavlivka în ultima zi, a anunțat vineri Statul Major ucrainean. Peste 150 de localități din regiunile Cernișiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artilerie.
Ce se întâmplă în Rusia
- Drone distruse - Ministerul rus al Apărării a informat că a interceptat 16 drone ucrainene în zorii zilei de vineri. 15 dintre ele au fost distruse în regiunea sudică Volgograd, care se află la aproximativ 300 km de liniile frontului din estul Ucrainei. O altă dronă a fost doborâtă deasupra regiunii de frontieră Belgorod.
- Victime în Belgorod - Două persoane au fost ucise, iar una a fost grav rănită vineri, într-un atac ucrainean cu dronă vizând un sat din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina şi vizată cu regularitate în tiruri ucrainene, anunţă guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. ”Împrejurimile satului Rojdestvenska, în districtul Graivoron, au fost atacate de forţe armate ucrainene cu trei drone kamikaze. Exploziile s-au soldat cu doi morţi, iar un al treilea bărbat a fost grav rănit”, a anunţat Gladkov pe Telegram.
- Risc de atentat - Ambasada SUA în Rusia i-a avertizat pe cetățenii americani să evite adunările mari la Moscova. Diplomații americani susțin că există informații privitoare la un atac iminent al extremiștilor. Detalii AICI.
- Diplomații americani, amenințați cu expulzarea - MAE rus a convocat-o pe ambasadoarea SUA, Lynne Tracy, și a avertizat-o despre o posibilă expulzare a diplomaților americani "care încearcă să se amestece în problemele interne" ale Federației Ruse. Moscova a anunţat joi că trei ONG-uri americane au fost declarate indezirabile, pentru că ar fi încercat să recruteze agenți de influență sub pretextul schimburilor culturale și educative. Tracy a primit o notă scrisă prin care i se cere să înceteze susținerea activităților acestor ONG-uri. În caz contrar, diplomații americani vor fi declarați persona non grata, a avertizat ministerul rus.
- Mesajul lui Putin de 8 martie - Preşedintele Rusiei a adus vineri un omagiu, de Ziua Internaţională a Femeii, femeilor-soldat care luptă în Ucraina şi celor care susţin războiul. Putin a promulgat, de asemenea, un decret pentru graţierea a 52 de femei condamnate şi efectuând pedepse cu închisoarea, dintre care unele au părinţi militari. El a declarat că aduce un omagiu în special "femeilor care se află în zona operaţiunii militare speciale" în Ucraina şi care "îndeplinesc misiuni de luptă".
- Șoigu le mulțumește mamelor - Într-un mesaj video de vineri, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a mulţumit mamelor soldaţilor care luptă în Ucraina. "Aţi crescut patrioţi adevăraţi şi curajoşi apărători ai patriei", a declarat el. Potrivit acestuia, peste 300.000 de femei "activează în forţele armate" ruse. Anul trecut, el a precizat că 1.100 dintre ele "luptă" în Ucraina, altele ocupând funcţii de susţinere.
Alte informații relevante
- Zalujnîi, ambasador la Londra - Volodimir Zelenski a aprobat numirea fostului şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, ca ambasador al Ucrainei în Marea Britanie. Zalujnîi a fost înlocuit luna trecută de comandantul forţelor terestre Oleksandr Sîrski. Ucraina nu mai are ambasador la Londra de când Zelenski l-a demis pe fostul emisar, Vadim Prîstaiko, în iulie 2023, după ce acesta l-a criticat public. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că preşedintele "a căutat mult timp" un candidat potrivit pentru postul vacant şi una dintre cerinţele cheie a fost înţelegerea contextului militar. "Marea Britanie este unul dintre lideri în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina. Este o ţară care are o viziune de strategie militară. Prin urmare, noul ambasador trebuia să aibă o pregătire militară profundă", a explicat Kuleba.
- Zelenski se întâlnește cu Erdogan - Preşedintele Ucrainei va vizita vineri Turcia şi se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan. Preşedinţia de la Ankara a precizat că liderii vor discuta despre evoluţia războiului dintre Ucraina şi Rusia, acordul privind cerealele transportate pe Marea Neagră şi despre relaţiile bilaterale.
- Mesajul lui Biden pentru Putin - În discursul său despre Starea Uniunii, președintele american Joe Biden a făcut referire și la Putin. "Mesajul meu pentru Putin este simplu: noi nu vom pleca, nu ne vom pleca, nu ne vom da la o parte. Istoria se uită la noi", a spus el. Detalii AICI.
- Replica lui Medvedev - Dmitri Medvedev, un aliat al preşedintelui Putin, l-a numit pe Joe Biden o "ruşine" pentru America şi a spus că preşedintele Statelor Unite nu are dreptul să se compare cu Franklin D. Roosevelt. Biden şi-a deschis discursul cu o referire la un discurs din 1941 al lui Roosevelt. "Chiar dacă Roosevelt era un om bolnav într-un scaun cu rotile, el a ridicat America din Depresiune; Biden, pe de altă parte, este un individ fără minte, cu dizabilităţi mintale, care şi-a propus să târască omenirea în iad. Roosevelt împreună cu aliaţii, inclusiv URSS, au luptat pentru pace; în schimb, Biden încearcă în mod activ şi persistent să înceapă Al Treilea Război Mondial", a scris pe X Medvedev, care este vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
- Avertisment MAE - Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti că nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale organizate de autorităţile ruse, în perioada 15-17 martie, în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojia, Herson, Crimeea şi oraşul Sevastopol. "MAE descurajează puternic participarea cetăţenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federaţia Rusă. MAE reaminteşte că prezenţa cetăţenilor români în teritoriile aparţinând Ucrainei aflate sub ocupaţia Federaţiei Ruse, inclusiv pentru scopul observării şi monitorizării electorale amintite, comportă consecinţe de natură penală şi administrativă în conformitate cu legea ucraineană", a transmis MAE.
- Maia Sandu: Putin trebuie oprit - Preşedinta moldoveană Maia Sandu pledează în favoarea unei susţineri sporite a Ucrainei, un "meterez" al Republicii Moldova "atât timp cât Kievul rezistă", într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului Le Monde. "Azi ne simţim în securitate mulţumită rezistenţei Ucrainei, însă Europa - nu doar Europa, ci toate ţările care ţin la respectarea frontierelor lor - ar trebui să înţeleagă că Vladimir Putin trebuie să fie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele”, a spus Maia Sandu. Maia Sandu salută și acordul de apărare semnat joi cu Franţa, "o primă etapă în vederea ajutării consolidării securităţii (Republicii) Modova şi a regiunii" Europei de Est. Acest acord prevede deschiderea, în lunile următoare, a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău.
- Letonia îi expulzează pe ruși - Letonia le-a ordonat cetăţenilor ruşi care nu mai au permis de rezidenţă să părăsească teritoriul ţării. Şase cetăţeni ruşi au primit o notificare pentru a părăsi Letonia. Doi dintre ei au plecat deja din Letonia, iar ceilalţi patru au la dispoziţie 30 de zile pentru a face acelaşi lucru,. Aceste măsuri sunt o consecinţă a modificărilor operate în legea letonă privind imigranţii, adoptate în 2022 ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. Orice cetăţean rus care doreşte să continue să locuiască legal în Letonia trebuie de acum să solicite statutul de rezidenţă permanentă şi, pe baza unui test, să facă dovada cunoaşterii limbii letone pentru utilizare cotidiană. Persoanele care nu pot furniza această dovadă la timp şi nu îndeplinesc condiţiile juridice pentru obţinerea unui permis de rezidenţă trebuie să părăsească țara. Letonia, ţară membră a NATO, cu frontieră comună cu Rusia, are o populaţie de aproximativ 1,9 milioane de persoane. Un sfert dintre acestea au origini ruseşti, majoritatea imigranţilor venind în perioada sovietică. O proporţie semnificativă, în special persoane în vârstă, nu deţin cetăţenia letonă.
Mutările Franţei
- Parisul își lărgește ajutorul - Ministerul francez al Apărării a anunțat că intenționează să extindă în acest an programul de instruire pentru soldații ucraineni și să includă și militari din forțele navale și aeriene. În total, de la începerea războiului, Franța a pregătit aproape 10.000 de militari ucraineni, din care 8.800 în 2023. Pregătirea acestora a vizat elemente tactice, folosirea și întreținerea armamentului oferit, pregătire specializată, acordarea de îngrijire medicală, logistică, curățarea minelor, recunoaștere cu vehicule blindate, pregătire tactică pentru luptă urbană și de tranșee, a anunțat ministerul.
- Fără militari francezi în Ucraina - Totuşi, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a subliniat că nu se pune problema trimiterii de trupe combatante la sol, în Ucraina, la o săptămână după declaraţiile controversate în acest sens ale preşedintelui Emmanuel Macron, subliniind că şeful statului nu s-a pronunţat în favoarea unei ”cobeligeranţe”.
- Francezii produc echipamente militare în Ucraina - Franța plănuiește ca unii dintre producătorii săi de armament să înceapă în această vară să producă echipamente militare direct în Ucraina, a declarat Sebastien Lecornu, ministrul Apărării. „Trei companii franceze vor înființa parteneriate cu companii ucrainene, în special în sectorul dronelor și al echipamentelor terestre, pentru a produce piese de schimb pe teritoriul ucrainean și, poate, în viitor, muniții”, a declarat Lecornu. „Ideea este ca primele unități de producție să funcționeze în această vară”. El a lăsat să se înțeleagă că printre companiile implicate s-ar număra și producătorul de tancuri KNDS, structura de holding formată de francezii de la Nexter și germanii de la Krauss-Maffei-Wegmann.