Ziua 743 Ucraina anunță o demobilizare, Kremlinul îl atacă pe Macron, Navalnaia și Zelenska l-au refuzat pe Biden

<span style="color:#990000;">Ziua 743</span> Ucraina anunță o demobilizare, Kremlinul îl atacă pe Macron, Navalnaia și Zelenska l-au refuzat pe Biden
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 743 de război a început cu un atac nocturn cu drone în regiunile Harkov și Sumî. O femeie a murit dimineață în Sumî, în urma prăbușirii unei clădiri lovite cu trei bombe ghidate.

Trupele ruse au atacat în șapte puncte ale frontului, în ultimele 24 de ore înregistrându-se 92 de confruntări pe toată linia de contact, a anunțat joi dimineață Statul Major ucrainean. Cele mai grele lupte s-au desfășurat în sectoarele Avdiivka și Novopavlivka.

Principalul obiectiv al armatei ucrainene este stabilizarea liniei frontului, a anunțat un comandant. Acesta a adăugat că se urmărește și crearea unui grup ofensiv care să îndeplinească acțiuni de contraofensivă în acest an.

În Rusia, FSB anunţă că a ucis un cetăţean belarus, pe care-l acuză de planificarea unui atentat într-o clădire administrativă.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a trimis în judecată dosarul împotriva guvernatorului Găgăuziei, Evghenia Guțul, care s-a întâlnit miercuri cu Vladimir Putin. Instituția nu a dat detalii despre acuzațiile la adresa lui Gațul. Aceasta a devenit primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Putin după invadarea Ucrainei.

Iulia Navalnaia şi Olena Zelenska au declinat invitaţiile de a asista la discursul pe care Joe Biden îl va ţine joi în Congres despre Starea Uniunii. Casa Albă a confirmat refuzul acestora, dar nu a dat detalii despre motive.

Peste 20.000 de militari din 13 ţări au început în nordul extrem al Europei un exerciţiu de anvergură, Nordic Response 2024, de apărare împotriva unui atac ipotetic asupra teritoriului NATO. La aplicațiile militare din oraşul norvegian Alta, participă Finlanda şi Suedia, care tocmai a primit vestea aderării oficiale la Alianță.

ADVERTISING

Iar Zelenski, care se pregătește să plece în Turcia, a semnat un decret autorizând demobilizarea recruţilor care s-au alăturat armatei înainte de invazia Rusiei din februarie 2022 şi şi-au încheiat deja serviciul, într-un moment în care recrutarea este o problemă deosebit de sensibilă.

Situația pe front

  • Atac cu drone în Harkov - Rușii au atacat cu drone, în timpul nopții, o bază de pregătire a serviciului de intervenții de urgență din Harkov. O clădire administrativă a fost avariată, unde a izbucnit un incendiu, flăcările întinzându-se pe o suprafață de 150 mp, a anunțat serviciul pentru intervenții de urgență ucrainean. Nu s-au înregistrat victime.
  • Lovitură cu dronă în Sumî - Patru civili au fost răniți într-un atac nocturn cu dronă în Sumî. O grădiniță, o școală, un liceu și două centre medicale au fost avariate.
  • Atac cu bombe ghidate - Rușii au lovit dimineață orașul Vovceansk din regiunea Harkov cu trei bombe ghidate. O femeie a fost ucisă într-o clădire care s-a prăbușit, iar o altă persoană a fost rănită, a anunțat șeful poliției locale.
  • Rușii atacă - Armata rusă a atacat în șapte puncte ale frontului, în ultimele 24 de ore înregistrându-se 92 de confruntări pe toată linia de contact, a anunțat joi dimineață Statul Major ucrainean. Cele mai intense lupte s-au dat în sectoarele Avdiivka și Novopavlivka. Zeci de atacuri ale rușilor au fost respinse, mai anunță ucrainenii. 21 de atacuri separate lângă Avdiivka, dar rușii continuă operațiunile militare la vest de orașul ocupat recent. Pozițiile forțelor ucrainene și zonele populate au fost vizate de 115 atacuri cu lansatoare de rachete mobile.
  • Ce își propune Kievul - Principalul obiectiv al armatei ucrainene este stabilizarea liniei frontului, a anunțat comandantul Oleksandr Pavliuk, citat de Kiev Independent. Totodată, se urmărește crearea unui grup ofensiv care să îndeplinească acțiuni de contraofensivă în acest an.
  • Grup de sabotaj respins - Grănicerii ucraineni au împiedicat infiltrarea unui grup de sabotaj și recunoaștere din Rusia în regiunea Sumî, din nordul țării. Grupul a fost atacat și s-a retras, ripostând cu focuri de arme ușoare și aruncătoare de grenade.
  • Femeie judecată pentru trădare - Serviciul ucrainean de informații (SSU) a prins o femeie din Odesa care îi ajuta pe ruși să plănuiască un nou atac asupra infrastructurii civile. Rușii erau interesați să afle coordonatele sistemelor de apărare aeriană din zona de coastă a orașului, pentru ca atacurile lor să le poată evita. De asemenea, rușii au încercat să afle dacă în porturile din zonă se află nave echipate cu sisteme de apărare aeriană. Femeia a transmis datele agentului de contact din Sevastopol. SSU a informat armata, iar acuzata riscă închisoarea pe viață pentru trădare.
  • Zelenski semnează demobilizarea - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi un decret autorizând demobilizarea recruţilor care s-au alăturat armatei înainte de invazia Rusiei din februarie 2022 şi şi-au încheiat deja serviciul, într-un moment în care recrutarea este o problemă deosebit de sensibilă. Este vorba despre recruţii al căror serviciu militar a fost prelungit în condiţiile în care acesta ar fi trebuit să se încheie între 24 februarie 2022, când a fost proclamată legea marţială ca răspuns la ofensiva Rusiei, şi astăzi, potrivit unui decret publicat de preşedinţie. Autorităţile nu au precizat câte persoane sunt vizate.
  • Resursele Rusiei mai țin războiul aprins - Un documentul realizat de Departamentul de Contrainformaţii al Securităţii Lituaniei şi Serviciul de Informaţii şi Securitate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale al aceleiași țări avertizează că Rusia poate continua războiul în Ucraina cel puțin încă doi ani. Preţurile ridicate ale petrolului, eludarea sancţiunilor şi investiţiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse. În plus, Rusia şi-a reformat şi consolidat armata care a luptat în Ucraina în 2023 şi este pe cale să îşi extindă capacităţile militare de-a lungul graniţei sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda: „Moscova este capabilă să evalueze lecţiile învăţate şi să îşi îmbunătăţească eficacitatea de luptă", arată agenţiile lituaniene în raport.
  • Indieni păcăliți să lupte în Ucraina - Șapte cetățeni indieni au cerut ajutorul guvernului de la New Delhi, într-o înregistrare video postată pe X, spunând că au fost înșelați și obligați să lupte în Ucraina, relatează The Guardian. Ei au plecat în Rusia pe 27 decembrie pentru a petrece revelionul, iar agentul de turism le-a spus că îi duce fără viză în Belarus, unde i-a abandonat. Poliția din această țară i-a predat autorităților ruse, iar acestea i-au înrolat și trimis în Ucraina, amenințându-i că dacă refuză vor sta 10 ani la închisoare. Alți doi indieni care au venit în Rusia pentru a munci au murit pe front, scrie ziarul britanic.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Drone doborâte - Două drone ucrainene au fost doborâte noaptea trecută în regiunea Briansk, în partea de vest a Rusiei, a anunțat pe Telegram guvernatorul Aleksandr Bogomaz. Alte două drone au fost distruse în regiunea rusă Tula, situată la 165 de km sud de Moscova. Potrivit serviciului regional de securitate, nu s-au înregistrat victime sau pagube.
  • Omorât de FSB - Serviciile ruse de securitate (FSB) anunţă că au ucis un cetăţean belarus, pe care-l acuză de planificarea unui atentat. Suspectul, născut în 1974, ar fi fost recrutat de către serviciile speciale ucrainene. El era membru al unui regiment naţionalist de voluntari belaruşi care luptă alături de armata ucraineană, precizează într-un comunicat FSB. Şi se pregătea să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal într-o clădire administrativă, în oraşul Oloneţ, în republica rusă Carelia (nord).
  • Incendiu la școala de tanchiști - Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la un cămin al Școlii Superioare de Comandă a Tancurilor din Kazan.
  • Belgia, "creația" Rusiei - "Belgia a apărut pe harta lumii ca stat independent în mare parte mulţumită Rusiei şi poziţiei Rusiei", a declarat Vladimir Putin, la Festivalul Mondial al Tineretului. "Rusia are propria istorie cu un număr de ţări din întreaga lume", a mai spus Putin, deși în realitate Rusia şi ţarul Nicolae I se opuneau independenţei Belgiei.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Dosar penal pentru lidera Găgăuziei - Procuratura Generală a Republicii Moldova a trimis în judecată dosarul împotriva guvernatorului Găgăuziei, Evghenia Guțul, care s-a întâlnit miercuri cu Vladimir Putin. "Doamna Guțul apare în dosarul penal, aflat în stadiul de finalizare. O hotărâre asupra acestui dosar se va lua într-un timp relativ scurt. Dosarul penal a fost înaintat instanței - suntem în faza de depunere a materialelor urmăririi penale. Din punctul nostru de vedere, există suficiente probe care să confirme implicarea doamnei Guțul în dosare penale", a declarat procurorul general interimar Ion Muntean. Acesta nu a dat detalii despre faptele penale de care este acuzată lidera găgăuză. Gațul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Putin de la invadarea Ucrainei. Ea i s-a plâns liderului de la Kremlin despre "acţiunile ilegale" ale autorităţilor de la Chişinău, iar acesta i-ar fi promis că "va sprijini" autonomia găgăuză.
  • Zelenski pleacă în Turcia - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va efectua vineri o vizită Turcia şi se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat joi preşedinţia de la Ankara. Preşedinţia turcă a menţionat că cei doi lideri vor discuta despre relaţiile bilaterale, evoluţia războiului ruso-ucrainean şi despre un posibil nou acord pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră: „Situaţia între Ucraina şi Rusia şi ultimele contacte asupra relansării coridorului securizat în Marea Neagră vor fi în centrul întâlnirii".
  • Navalnaia și Zelenska au refuzat Casa Albă - Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, şi Olena Zelenska, soţia lui Volodimir Zelenski, au declinat invitaţiile de a asista la discursul pe care Joe Biden îl va ţine joi în Congres despre Starea Uniunii, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Aceasta a precizat că ambele au fost invitate și le-a recomandat reporterilor să li se adreseze pentru a afla motivele refuzului. Biroul Olenei Zelenska a indicat pentru Politico că soţia preşedintelui ucrainean nu poate asista, din cauza unor suprapuneri de programare. Washington Post a citat surse de la Kiev potrivit cărora prezenţa potenţială a Iuliei Navalnaia le-ar fi provocat disconfort ucrainenilor, date fiind declaraţiile opozantului rus cu privire la Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, ca aparţinând Rusiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Iuliei Navalnaia, aceasta nu poate asista la discursul lui Biden din cauza stării de oboseală.
  • Exercițiu de apărare NATO - Peste 20.000 de militari din 13 ţări au început în nordul extrem al Europei un exerciţiu militar de anvergură, Nordic Response 2024, de apărare împotriva unui atac ipotetic asupra teritoriului NATO. La aplicațiile militare din oraşul Alta, în nordul extrem al Norvegiei, participă Finlanda şi Suedia, care s-au alăturat alianţei nord-atlantice după invazia Rusiei în Ucraina. Conform scenariului, militarii lansează joi un contraatac din Alta, pentru a cuceri zone din sud care au fost deja ocupate de inamic. Statele NATO desfăşoară o gamă largă de trupe pentru acest exerciţiu: forţe aeriene şi navale cu fregate şi submarine. Ministrul Apărării german, Boris Pistorius, s-a deplasat la Alta, pentru a participa la partea activă a manevrelor care au început la miezul nopţii. El a vizitat miercuri un punct al armatei norvegiene de la graniţa cu Rusia şi s-a oferit să sporească prezenţa Bundeswehr în nordul extrem al Europei.
  • Kremlinul îl atacă pe Macron - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a acuzat pe preşedintele Emmanuel Macron că sporeşte „implicarea directă a Franţei" în conflictul din Ucrainape referindu-se la declaraţiile şefului statului francez de săptămâna trecută, când nu a exclus posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „Domnul Macron este convins de politica sa prin care doreşte să provoace o înfrângere strategică ţării noastre şi continuă să crească nivelul de implicare directă a Franţei. Din punctul nostru de vedere, aces. Pe de o parte, domnul Macron începe să discute despre posibilitatea de a trimite contingente militare în războiul din Ucraina. Pe de altă parte, ministrul francez de externe neagă categoric posibilitatea trimiterii unor astfel de contingente. Există o dezbatere intra-franceză şi intra-europeană foarte activă".
  • Alertă pe litoral - Forţele Navale au intervenit pentru localizarea unei posibile mine în Marea Neagră după ce a fost observat un obiect plutitor metalic pe mare. Detalii AICI.
  • Bani din rezerva Pentagonului pentru Ucraina - Administrația Biden ia în considerare să folosească circa 200 de milioane de dolari din fondurile armatei americane pentru a oferi imediat sprijin militar Ucrainei, au spus surse citate de Bloomberg. Deși ar avea o valoare infimă în raport cu pachetul de 61 de miliarde de dolari blocat în Congres, decizia arată "efortul furios" al Casei Albe de a căuta orice sursă de bani pentru a ajuta Kievul, scrie publicația citată.
  • Americanii plătesc pentru iahtul unui oligarh - Iahtul Amadea, confiscat de SUA de la un oligarh rus, costă guvernul american 922.000 dolari pe lună pentru întreținere, potrivit documentelor depuse în instanță. Departamentul de Justiție solicită permisiunea de a vinde iahtul, pe care l-a confiscat în 2022, susținând că e deținut de miliardarul rus Suleiman Kerimov, aflat pe lista de sancțiuni occidentale.
  • Germania îşi avertizează cetăţenii - Ministerul Afacerilor Externe din Germania şi-a înăsprit recomandările de călătorie pentru Rusia şi acum avertizează "ferm" împotriva deplasărilor cetăţenilor germani în această ţară. Actualizarea a fost făcută ''din cauza deteriorării continue a situaţiei, inclusiv ca urmare a arestărilor arbitrare tot mai frecvente", a anunţat ministerul. Riscul unor astfel de arestări există pentru cetăţenii germani şi pentru cei cu dublă cetăţenie, germană şi rusă, se menţionează în mod explicit în avertismentul de călătorie. "În cursul unor mitinguri şi demonstraţii neautorizate, pot exista acţiuni pe scară largă, uneori violente, ale forţelor de securitate în întreaga ţară. Nu poate fi exclusă posibilitatea ca trecătorii aflaţi în zonă să fie afectaţi", continuă nota MAE german.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇