Ziua 742 7 ani de închisoare pentru trei postări online. Atac la convoiul premierului Greciei. Iulia Navalnaia, apel către ruși

<span style="color:#990000;">Ziua 742</span> 7 ani de închisoare pentru trei postări online. Atac la convoiul premierului Greciei. Iulia Navalnaia, apel către ruși

În ziua 742 de război, Ucraina a anunțat că a doborât 38 dintre cele 42 de drone lansate de Rusia noaptea trecută. Totodată, forțele ruse au atacat și cu cinci rachete ghidate antiaeriene S-300. Mai multe explozii au fost raportate la Odesa și Hmelnitskîi.

Câteva explozii s-au înregistrat, miercuri, la mai puţin de 200 de metri de convoiul oficial în care se aflau preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis, înainte ca ei să se întâlnească la Odesa. Dar nu au existat răniţi în delegaţiile oficiale.

Rușii au atacat pe șase fronturi în ultimele 24 de ore, cel mai activ pe frontul Novopavlivka, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Avioanele rusești continuă să efectueze un număr relativ mare de atacuri aeriene asupra Ucrainei, în ciuda rapoartelor Kievului conform cărora forțele sale au doborât mai multe bombardiere în ultimele săptămâni, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului.

De cealaltă parte, Rusia susține că dronele ucrainene au atacat regiunile Kursk, Voronej și Belgorod miercuri dimineață și ar fi provocat un incendiu într-un depozit.

De asemenea, Rusia a anunțat că şi-a consolidat forţele militare în nord-vestul şi vestul ţării, pentru a contracara ceea ce Moscova percepe drept o acumulare de forţe în apropierea graniţei.

Un reporter independent din Rusia a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru "difuzare de informaţii false" despre armata rusă, în trei mesaje postate pe reţeaua socială rusă VKontakte şi pe Telegram.

Iar șeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin, a dat asigurări că principalul lider al opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a murit din cauze naturale.

ADVERTISING

Situația pe front

  • 38 de drone doborâte - Ucraina a doborât 38 dintre cele 42 de drone Shahed lansate de Rusia noaptea trecută, au anunțat Forțele Aeriene. Totodată, forțele ruse au atacat și cu cinci rachete ghidate antiaeriene S-300 din părțile ocupate din Donețk. Mai multe explozii au fost raportate la Odesa și Hmelnitskîi.
  • Rușii intensifică atacurile - Rușii au atacat pe șase fronturi în ultimele 24 de ore, cel mai activ pe frontul Novopavlivka, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Au fost lansate 4 lovituri cu rachete și 106 lovituri aeriene și au tras de 154 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.
  • Cresc atacurile aeriene - Avioanele rusești continuă să efectueze un număr relativ mare de atacuri aeriene asupra Ucrainei, în ciuda rapoartelor Kievului cum că forțele sale au doborât mai multe bombardiere în ultimele săptămâni, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Pe 4 martie, Forbes a raportat că avioanele rusești Su-34, escortate de avioane Su-35, efectuau o sută de ieșiri pe zi pentru a bombarda poziții ucrainene pe o rază de aproximativ 40 de kilometri. La 5 martie, New York Times a raportat că tacticile rusești se îndreptau către operațiuni aeriene intensificate. Aceste rapoarte arată faptul că Rusia menține un nivel ridicat de operațiuni aeriene în Ucraina, în ciuda pierderilor.
  • Convoiul elen, vizat de drone - Mai multe explozii s-au înregistrat miercuri, la mai puţin de 200 de metri de convoiul oficial de vehicule în care se aflau preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis, înainte ca ei să se întâlnească la Odesa. Potrivit televiziunii private greceşti SKAI, exploziile au survenit la 150 de metri de convoi şi au fost provocate de un atac rusesc cu drone. Imediat după explozii, vehiculele au fost deviate de pe traseul stabilit, conform instrucţiunilor autorităţilor ucrainene. Nu e clar dacă dronele au lovit o ţintă anume ori au explodat în urma doborârii lor de către antiaeriana ucraineană. Alte media din Grecia relatează despre un atac cu rachete, nu cu drone. Potrivit corespondentului la faţa locului al televiziunii publice greceşti ERT, atacul cu rachete a survenit ulterior, în timpul reuniunii dintre Zelenski şi Mitsotakis, atunci fiind declanşate şi sirenele de raid aerian. Cert este că premierul Mitsotakis şi toţi membrii delegaţiei sale sunt bine.
  • Imagini cu lansator HIMARS distrus - Au apărut primele imagini care par să arate că armata rusă a distrus un lansator multiplu de rachete HIMARS, primit de Ucraina din partea Statelor Unite. Înregistrarea video a apărut marți noaptea pe canalele de Telegram rusești, fiind redistribuită apoi pe Twitter de bloggerii militari ai Rusiei și alte surse pro-Kremlin. Detalii AICI
  • Incendiu în Kiev - Un parc ecologic din Kiev a luat foc, dar pompierii au reușit să stingă incendiul, a transmis Administrația de Stat a orașului. Nu au fost raportate victime. Într-o postare pe rețelele de socializare, Ecoparkul Osokorky a spus că a primit o amenințare de incendiu cu câteva zile înainte.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone în trei regiuni - Rusia susține că dronele ucrainene au atacat regiunile Kursk, Voronej și Belgorod miercuri dimineață și ar fi provocat un incendiu într-un depozit. Incendiul a izbucnit într-un depozit din districtul Jeleznogorsky din regiunea Kursk, a declarat Roman Starovoyt, guvernatorul regional. Potrivit oficialului rus, un rezervor de combustibil s-a aprins în urma atacului. Serviciile de urgență acționează la fața locului și nu au fost înregistrate victime.
  • Kasparov declarat terorist - Rusia l-a plasat pe opozantul Garry Kasparov, fost campion mondial la şah şi care în prezent trăieşte în exil, pe lista persoanelor declarate „teroriste şi extremiste”. Detalii AICI.
  • Reporter condamnat - Un reporter independent a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a scris despre presupuse crime de război ale trupelor ruse din Ucraina. Roman Ivanov a fost condamnat în temeiul legilor care au instituit cenzura, adoptate la scurt timp după invazia de acum doi ani. Rusia a folosit aceste legi pentru a reprima jurnaliştii şi activiştii care raportează informaţii care contravin relatărilor Kremlinului despre ceea ce Moscova numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina. Tribunalul din Koroliov, un mic oraş situat la şase kilometri de Moscova, l-a declarat pe Roman Ivanov, 51 de ani, vinovat de "difuzare de informaţii false" despre armata rusă, în trei mesaje postate pe reţeaua socială rusă VKontakte şi pe Telegram. Ivanov a scris despre masacrul de la Bucea, un raport al ONU privind crimele de război și atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii civile ucrainene. "Vreau să le cer iertare tuturor ucrainenilor cărora ţara noastră le-a provocat durere", a spus el în faţa judecătorilor şi a adăugat că "jurnalismul nu mai există în Rusia".
  • Rusia întăreşte forţele militare - Rusia şi-a consolidat forţele militare în nord-vestul şi vestul ţării pentru a contracara ceea ce Moscova percepe drept o acumulare de forţe în apropierea federaţiei, transmite Reuters, citând o declaraţie a ministrului Apărării, Serghei Şoigu. ”Pe fondul unei consolidări a potenţialului militar al NATO în apropierea frontierelor ruse, al extinderii Alianţei prin aderarea Finlandei şi, în viitor, a Suediei, noi am luat măsuri pentru întărirea grupărilor de trupe în direcţiile strategice nord-vest şi vest”, a spus Şoigu, în prezenţa unor generali de rang înalt, fără a da alte detalii.
  • Rusia e dispusă să ajute Transnistria - Rusia s-a declarat deschisă să ajute Transnistria, regiune separatistă prorusă din cadrul Republicii Moldova, ai cărui reprezentanţi au cerut anterior ajutorul Moscovei în faţa a ceea ce ei au numit "presiunea sporită" din partea Chişinăului. "Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.
  • Iulia Navalnaia, apel pentru ruși - Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, i-a chemat miercuri pe ruşi să îşi exprime opoziţia faţă de Vladimir Putin, duminică, 17 martie, în a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale, ce ar urma să îi aducă acestuia un nou mandat în absenţa unor veritabili candidaţi de opoziţie. ”Puteţi să votaţi orice candidat cu excepţia lui Putin, puteţi să vă anulaţi buletinul de vot, puteţi să scrieţi ''Navalnîi' cu litere mari”, a îndemnat ea, într-o înregistrare video pe YouTube, calificând scrutinul prezidenţial drept o 'mascaradă'.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Spionajul rus spune de ce a murit Navalnîi - Şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin, a dat asigurări că principalul lider al opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a murit din cauze naturale şi nu ca urmare a unor acţiuni ale serviciilor de informaţii străine. "Nu cred că a existat o intenţie specială, din păcate, viaţa oamenilor se termină mai devreme sau mai târziu şi vine moartea. Navalnîi a murit din cauze naturale", a susţinut Narîşkin într-un interviu la televiziunea rusă.
  • Germanii nu vor să dea rachete Ucrainei - Marea majoritate a cetăţenilor germani susţin decizia cancelarului Olaf Scholz de a nu furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune, potrivit unui nou sondaj publicat miercuri şi realizat de institutul YouGov. Doar 28% dintre persoanele chestionate s-au arătat în favoarea livrării de rachete Taurus, care au o rază de acţiune de 500 de kilometri, pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. Circa 58% s-au declarat împotriva furnizării sistemului de arme către Kiev. Mai mult de jumătate dintre cei 58%, adică 31% dintre respondenţi, au respins în principiu orice sprijin pentru Ucraina cu arme germane.
  • Rusia trebuie învinsă şi la tribunal - Rusia duce o politică deliberată de crime de război în Ucraina, unde au fost înregistrate deja 123.000 de cazuri, afirmă procurorul general ucrainean, care subliniază că, dincolo de luptele pe teren, Rusia trebuie învinsă şi în justiţie. "Rusia trebuie învinsă nu doar pe câmpul de luptă, ci şi la tribunale", a explicat Andrii Kostin, într-un interviu acordat AFP la Bruxelles, unde el a avut întrevederi cu mai mulţi responsabili europeni.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇