Ziua 723 Rușii dau cu fosfor la Avdiivka, Ucraina a legalizat consumul medical de canabis. Copiii ruși trag cu pușca la doi pași de Norvegia

<span style="color:#990000;">Ziua 723</span> Rușii dau cu fosfor la Avdiivka, Ucraina a legalizat consumul medical de canabis. Copiii ruși trag cu pușca la doi pași de Norvegia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 723 de război se dau lupte grele la Avdiivka, orașul considerat poarta de acces spre regiunea ocupată Donețk. Unitățile ucrainene rezistă eroic, însă rușii au concentrat forțe copleșitoare pe care le aruncă în luptă. Luptătorii ucraineni spun că rușii au început să folosească muniție cu fosfor care incendiază rezervoarele de păcură.

Deși Kievul a luat măsuri de întărire rapidă a pozițiilor defensive, Casa Albă a avertizat că Avdiivka e pe punctul să cadă în mâinile rușilor.

De asemenea, rușii au bombardat vineri dimineață mai multe regiuni ucrainene. Trei persoane au murit după ce un sat din Harkov (est) a fost atacat.

Potrivit estimărilor SUA, de la începutul războiului, 60.000 de militari ruși au murit și 300.000 au fost răniți. Însă un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că Moscova își permite să susțină actualul ritm al pierderilor umane și de armament încă doi-trei ani.

În timpul ăsta, copiii ruși sunt învățați să tragă cu puști de asalt și să întindă pânze de camuflaj într-un sat aflat lângă granița cu Norvegia. Imaginile difuzate de un post TV norvegian arată cum minorii folosesc puști Kalașnikov reale, iar o fată întinde o pânză de camuflaj.

Tot astăzi, autoritățile ruse au anunțat că opozantul rus Alexei Navalnîi a murit în colonia penitenciară din Rusia în care era încarcerat. Vestea decesului său a provocat reacții în întreaga lume. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este "evident" că Putin s-a aflat direct în spatele morții lui Navalnîi, în timp ce Jake Sullivan, consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe, a spus că este "o tragedie teribilă".

ADVERTISING

În ce privește Ucraina, Institutul pentru economie mondială din Kiel a avertizat că UE va trebui să-şi dubleze ajutorul militar către Ucraina pentru a compensa absența SUA. În condițiile în care UE a promis 49,7 miliarde de euro ajutor militar de la începutul războiului, însă doar 35,2 miliarde au fost alocate până acum pentru arme şi echipamente.

Moartea lui Navalnîi

  • Anunțul autorităților - Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în detenţie, a murit vineri. "La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A A Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului", a transmis serviciul penitenciar rus. Potrivit agenției ruse de știri Interfax, medicii au încercat 30 de minute să-l resusciteze pe Navalnîi. Detalii aici.
  • Zelenski: Putin e de vină - Președintele Ucrainei a declarat că este "evident" că Vladimir Putin s-a aflat direct în spatele morții lui Alexei Navalnîi. "Este evident că Putin se află în spatele morții lui Navalnîi", a spus Zelenski. Vorbind în Germania, liderul ucrainean a declarat că președintelui rus nu-i pasă cine moare atâta timp cât poziția sa în fruntea statului este asigurată. "Mie îmi este evident că a fost ucis ca unul dintre alţii mii care au fost torturaţi până la moarte din cauza unei singutre persoane, Putin, care nu-şi face griji cu privire la cine va muri, atât timp cât el îşi păstrează poziţia", a adăugat Zelenski. Și şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a denunțat moartea opozantului rus. "Putin este răul absolut, care se teme de orice concurenţă. Viaţa ruşilor nu înseamnă nimic pentru el. Nu pot să existe negocieri cu el. Singurul limbaj pe care-l înţelege este cel al forţei", a scris Iermak pe Telegram.
  • Reacția SUA - Și Casa Albă a reacționat la vestea morții lui Navalnîi. "În cazul în care se confirmă, este o tragedie teribilă", a declarat consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan. "Având în vedere lunga şi sordida tendinţă a Guvernului rus de a le face rău opozanţilor săi, întrebări evidente se pun cu privire la ceea ce tocmai s-a întâmplat", a spus el, precizând că SUA încearcă să confirme informaţia, după care va "decide drumul de urmat". Mai multe reacții după moartea lui Navalnîi aici.
  • Ultimul mesaj - Opozantul rus Alexei Navalnîi a spus în ultimul său mesaj transmis lumii înainte de a muri că șefii penitenciarului în care era încarcerat încearcă "să doboare recordul” de lingușire a lui Putin și că l-au trimis din nou într-o celulă de pedeapsă. Cu câteva ore înainte, el a scris câteva cuvinte pentru soția lui, Iulia. Detalii aici.
ADVERTISING

Evoluția pe front

  • Rușii atacă cu fosfor la Avdiivka - "Invadatorii folosesc obuze cu fosfor care fac ca rezervoarele de păcură să ia foc. Smogul otrăvitor se răspândește deasupra întregii zone a fabricii de cocs", a transmis unit (centralei de cocs", a anunțat pe Telegram ofițerul de presă al Brigăzii 3 de asalt a Ucrainei, Oleksandr Borodin.
  • Rușii aduc întăriri - Un comandant al unei unități din cadrul acestei brigăzi a spus că rușii au adus trupe de elită la Avdiivka. ""Situația este dificilă. Inamicul este dificil. Avem informații că sunt șapte brigăzi inamice împotriva noastră. Pune astfel, asta e mai mult decât de partea noastră. Am stabilit un record pentru numărul de personal ucis și echipamentele inamice. distrus într-o zi. Dar încă nu există nimic de sărbătorit sau de bucurat, pentru că inamicul este extrem de dificil și și-au desfășurat unitățile de elită aici. Acest lucru este comparabil cu perioada în care încă mai existau wagneriți (mercenari Wagner, n.red.) lângă Bahmut până când i-am alungat, dar poate și mai dificil", a relatat acesta.
  • Avdiivka e în pericol - Oraşul din estul Ucrainei, luat cu asalt de armata rusă, riscă să "cadă", a avertizat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby. "Din nefericire, potrivit informaţiilor transmise de către ucraineni, situaţia este critică, există o presiune continuă a ruşilor asupra poziţiilor ucrainene zi de zi. Avdiivka riscă să cadă sub control rus", a declarat el. Localitatea care a fost aproape complet distrusă e o poartă către Donețk, capitala regională ucraineană capturată în 2014 și anexată de Moscova.
  • Lupte înverşunate - "Lupte înverşunate au loc în oraş", a declarat pe reţelele sociale Oleksandr Tarnavski, comandant ucrainean de rang înalt responsabil pentru forţele din estul ţării. "Trupele noastre folosesc toate forţele şi mijloacele disponibile pentru a contracara inamicul", a adăugat el. Forţele ucrainene sunt pe cale de a stabili noi poziţii defensive în jurul oraşului Avdiivka, armata anunţând de asemenea o posibilă retragere în faţa valurilor de atacuri ruse. "Au fost stabilite noi poziţii şi continuă să fie instalate fortificaţii puternice, luând în calcul toate scenariile posibile", a adăugat comandantul Tarnavski. El a subliniat că prioritatea Kievului este de a-şi proteja trupele. "Apreciem fiecare parcelă de teritoriu ucrainean, însă cea mai mare dintre valori şi priorităţi este pentru noi să apărăm viaţa fiecărui soldat ucrainean", a subliniat Tarnavski. Situaţia din Avdiivka e "dificilă, dar sub control", a mai spus el, adăugând că a dispus "stabilizarea situaţiei".
  • Retragere a Ucrainei - Armata ucraineană a anunţat vineri că s-a retras 'cu pierderi minore' de pe o poziţie la sud de Avdiivka, transmite AFP. „Am ocupat această poziţie atât timp cât ea ne permitea să descurajăm şi să distrugem eficace inamicul. Decizia de retragere a fost luată pentru a economisi personal şi a ameliora situaţia operaţională”, a scris pe Telegram generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă. El a dat asigurări că retragerea de pe această poziţie fortificată s-a desfăşurat „cu pierderi minore”. „În alte zone ameninţate, dacă va fi necesar, trupele vor face de asemenea manevre spre noi poziţii pregătite pentru a continua să (…) ţinem acest oraş”, a adăugat el.
  • Kievul caută să salveze trupele - Volodimir Zelenski dă asigurări că face "tot ceea este posibil" să salveze trupele aflate în dificultate pe frontul de est, mai ales la Avdiivka, unde situaţia este "critică". "Facem tot posibilul pentru a ne asigura că luptătorii noştri au suficiente capacităţi de organizare şi tehnologie pentru salva cât mai multe vieţi ucrainene posibil", a spus Zelenski.
  • Pierderile Rusiei - 60.000 de militari ruși au murit și 300.000 au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, potrivit estimărilor Statelor Unite, scrie The New York Times. Conform bilanțului anunțat vineri dimineață de armata ucraineană, peste 400.000 de ruși au murit în război.
  • Moscova are de unde pierde - Rusia produce destule tancuri noi, vehicule de luptă și alte echipamente și are stocuri suficiente, astfel că poate menține actualul ritm al pierderilor încă doi sau trei ani, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citând un raport al institutului britanic RUSI. Trupele ruse au suferit pierderi crescânde în asalturile "cu carne de tun" de pe front, unde, potrivit unui comandant ucrainean citat în ianuarie de CNN, mor între 40 și 60 de infanteriști la fiecare atac. Totuși, recrutarea acoperă aproape 85% din necesarul de efective, astfel că Moscova are resurse pentru a continua războiul în acest ritm.
  • Civili uciși în Harkov - Rușii au lovit cu bombe aeriene satul Ciorne, din districtul Kupiansk (Harkov). Trei civili au fost uciși - o femeie de 58 de ani, un bărbat de 56 de ani și o fată de 17-18 ani.
  • Atac în Herson - Rușii au bombardat orașul Herson vineri dimineață. O unitate medicală și o casă au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare a regiunii. Circulația troleibuzelor a fost oprită din cauza ruperii firelor electrice, iar furnizarea cu apă a fost oprită.
  • Sat bombardat - Rușii au lovit cu tiruri de artilerie satul Romașkove, din regiunea sudică Herson. O casă a fost avariată, iar un bătrân în vârstă de 70 de ani a fost rănit de șrapnele, a anunțat administrația militară regională. În timpul nopții forțele ruse au tras două rachete asupra districtului Mirhorod din regiunea Poltava, dar acestea au căzut pe câmp și nu au provocat pierderi.
  • Centrală atacată - Armata rusă a bombardat vineri dimineață o centrală termică de primă linie (TPP) din regiunea Dnipropetrovsk, aparținând DTEK Energy, cel mai mare investitor privat din sectorul energetic al Ucrainei. Nu s-au înregistrat victime, dar echipamentele centralei au fost avariate, iar producția de energie a fost oprită. Unitatea a mai fost lovită în noaptea de 12 spre 13 februarie.
  • Forțe noi în Mariupol - Rușii au adus încă 5.000 de soldați în orașul ocupat Mariupol, a spus un politician local citat de Kyiv Post. Acesta a relatat că trupele noi vor fi folosite pentru întărirea sectorului Avdiivka și a celui din Kurakhovo/Vuhledar.
  • Starlink bombardat - O dronă ucraineană a distrus un terminal Starlink. Nexta a difuzat o înregistrare video cu lovitura dronei. Kievul susține că rușii cumpără dispozitivele mobile de acces la internet prin satelit din țările arabe.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Copiii trag cu pușca la granița cu Norvegia - Minorii ruși sunt instruiți să tragă cu puști de asalt și să întindă pânze de camuflaj în satul Pecenega și în orașul Nikel, din regiunea Murmansk, la doar 7 km de granița cu Norvegia, relatează postul TV norvegian NRK. Imagini postate pe Twitter arată cum copiii și tinerii din satul aflat în apropierea localității norvegiene Sør Varanger fac pregătire militară cu puști Kalașnikov reale, iar o fată întinde o pânză de camuflaj. Un editor de la NRK a spus că se poate vedea cu binoclul de pe teritoriul norvegian cum copiii ruși învață să tragă cu arma.
  • Rușii copiază Wikipedia - Consilierul prezidențial rus Vladimir Medinski a recomandat copierea conținutului enciclopediei online Wikipedia pentru crearea versiunii rusești, denumită Znanie, relatează agenția RIA Novosti citată de Meduza. "Cred că nu-i momentul să creăm conținut nou de la zero - e greu să ajungi din urmă. Agregați și folosiți conținutul de la alții, copiați toată Wikipedia și gata", a spus Medinski la o întâlnire pentru crearea Znanie. El a menționat că enciclopedia rusă are 22.000 de articole, în timp ce Wikipedia are 70 de milioane de articole în rusă. Potrivit acestuia, 99% din articolele de pe Wikipedia sunt "absolut neutre și chiar interesante", deci ar putea fi folosite pentru versiunea rusă, dar 1% sunt "calomnie inamică" și sunt "moderate sever".
  • Nadejdin nu mai are nicio nădejde - Boris Nadejdin, a cărui candidatură la alegerile prezidențiale din Rusia a fost respinsă de Comisia Electorală Centrală pe motivul unor nereguli legate de semnăturile strânse, a pierdut cele două apeluri pe care le-a făcut la Curtea Supremă de Justiție, astfel că nu poate intra în cursa electorală. Descalificarea singurului rival al lui Putin care a criticat războiul din Ucraina lasă în joc trei candidați care sprijină "operațiunea militară", toți aflați pe lista sancțiunilor internaționale.
  • În numele lui Putin - Doi părinți ruși și-au botezat copilul cu numele Vladimir Putin, ca să fie siguri "că nimeni nu va uita numele președintelui rus care a făcut atât de multe pentru țară". Liderul de la Kremlin a spus joi că familiile din Rusia trebuie să aibă cel puţin doi copii de dragul supravieţuirii etnice a naţiunii şi trei sau mai mulţi dacă vor ca ea să se dezvolte şi să prospere. Detalii aici.

Alte informații relevante

  • UE trebuie să acopere minusul SUA - Uniunea Europeană va trebui să-şi dubleze ajutorul militar către Ucraina pentru a compensa deficienţa SUA, a avertizat vineri Institutul pentru economie mondială din Kiel (Kiel Institut). SUA au trimis Ucrainei ajutor militar de 42,2 miliarde de euro în perioada februarie 2022-decembrie 2023, adică 2 miliarde de euro pe lună. UE a a promis 49,7 miliarde de euro ajutor militar de la începutul războiului, însă doar 35,2 miliarde au fost alocate până acum pentru arme şi echipamente precise. "Europa va trebui cel puţin să-şi dubleze ajutorul militar actual în ipoteza în care nu va exista ajutor suplimentar din partea SUA. Ţările din UE sunt printre cele mai bogate din lume şi (…) nu au depăşit nici măcar 1% din PIB-ul din 2021 pentru a susţine Ucraina", atenţionează Christoph Trebesch, de la Kiel Institut. În total, 265,1 miliarde de euro au fost promise Ucrainei începând din februarie 2022, din care 141,3 miliarde ajutor financiar, 107,5 miliarde ajutor militar şi 16,3 miliarde ajutor umanitar. Primii donatori sunt UE şi statele sale membre (144,1 miliarde), SUA (67,7 miliarde) şi Regatul Unit (15,7 miliarde).
  • Raiffeisen rămâne pe lista neagră - Ucraina a refuzat să elimine grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) de pe o listă a "sponsorilor internaţionali ai războiului". Austria a făcut presiuni pentru ca Raiffeisen să fie eliminată de pe lista "sponsorilor internaţionali ai războiului" întocmită de Ucraina pentru a denigra companiile ce fac afaceri în Rusia, de exemplu prin plata taxelor în această țară. Într-o scrisoare trimisă luna aceasta la Raiffeisen şi consultată de Reuters, oficialii de la Kiev au pus sub semnul întrebării eforturile băncii de a ieşi de pe piaţa rusă, reclamând că nu a fost respectat calendarul vânzării subsidiarei din Rusia. Ei au menționat și temerile privind schema de atenuare a împrumuturilor acordate soldaţilor ruşi.
  • Ucraina legalizează consumul medical de canabis - Volodimir Zelenski a promulgat o lege care legalizează consumul medical de canabis. Peste 6 milioane de persoane, inclusiv pacienţi cu cancer, civili cu tulburare de stres post-traumatic şi soldaţi răniţi au nevoie de medicamente care conţin canabis, potrivit unui parlamentar ucrainean. Legea va intra în vigoare la şase luni după publicarea oficială și se va păstra interdicţia de a vinde sau de a furniza canabis pentru uz recreaţional. Ministerul Sănătăţii a sprijinit legislaţia şi va prezenta o listă de boli şi afecţiuni pentru care ar trebui prescris canabisul în scop medical. Legislaţia prevede licenţe speciale pentru cultivarea şi vânzarea de canabis, precum şi supraveghere video 24 de ore din 24 a producătorilor, accesibilă poliţiei.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇